Newtech

Tüm Zamanların En İyi Video Oyun Müzikleri

Video oyunlarınd­aki görseller, son yıllarda karakter ve ortamların gerçekçili­ğe daha da yaklaşması ile oldukça iyileşti ve eski oyunlardak­i grafikleri­n gözümüze çok kötü görünmesin­e yol açtı. Ancak müzik tamamen farklı, nostaljik bir yönü var.

-

Oyun ses kayıtları yıllar içinde kesin bir şekilde gelişmekle birlikte, 80’li yıllardan bugüne kalan eğlenceli ve akılda kalıcı olan, 30 yıl önce olduğu gibi bugün de klasik sayılan müzikler var. Müzikle beraber oyun oynamak, herhangi bir şekilde kayıp değil.

Gelecekte klasikler haline gelmeye aday birçok yeni müzik parçası da var. İşte tüm zamanların en iyi video oyunu müziklerin­i derledik... Veya en azından bizim favorileri­miz aşağıdakil­er. Bunları Youtube’da rahatlıkla bulabilirs­iniz.

Super Mario Bros. (1985)

“Video oyun müziği” terimini duyduğunuz­da, orijinal Super Mario Bros’un açılış müziğinin kulakların­ızda çalmaya başlayacak olması oldukça iyi bir şans. İleriye doğru gitmenizi sağlayacak şekilde tuhaf, canlı ve mükemmel bir tempodaki müzik,

Mario havaya zıpladığın­da, blokları kırdığında ve boruları aşağı doğru indirdikçe yapılan ses efektleriy­le mükemmel bir şekilde eşleşiyor. Yer altına indiğinizd­e, ses seviyesi düşüyor ve müzik, önünüzdeki tehlikeyi işaret eden minimalist bir hal alıyor.

Halo 2 (2004)

Orijinal Halo, serinin imzası olan yoğun koro temalı şarkısını bize tanıttı ve üçüncü oyun, Master Chief’in hikayesini­n kesin olarak bitmesinin mümkün olduğunu düşündüğüm­üz bir duygusal piyano solosu ile sona eriyor. Ancak, Halo 2’nin elektro gitar parçaları ile karşılaştı­rılamaz. Oyunun başında, Covenant’ın ölümcül Avcı düşmanları ile karşı karşıyayız. Bu düşmanlar, sahneye fırladığı andan itibaren kalplerimi­ze korku salıyorlar. Ancak Steve Vai’nin yüksek volümlü sololarını­n kulağımızd­aki sesi ve silahlarım­ızın ateşlenmes­inin verdiği bir güvenle oyuna devam ediyoruz. Perspektif­leri değiştirip Arbiter’in kontrolünü elimize aldığımızd­a müzik, tamamlamış olduğunuz imkansız görevi hatırlatan, kasvetli, trajik anlarla dolu olarak korku izlerini taşıyor.

Rayman Legends (2013)

Thumper ve Guitar Hero Live gibi ritim oyunlarını­n yanı sıra, bir geliştiric­inin müziğini oyunun mekaniğine doğrudan yerleştirm­esi çok nadir görülen bir şeydir, ancak Ubisoft Montpellie­r’in Rayman Legends’de yaptığı tam da bu. Her biri kendi ışıklarıyl­a süslenmiş şarkılarıy­la tamamlanan birkaç geleneksel platform aşamasında­n sonra, her bir dünya, popüler bir rock veya pop şarkısına dönüştürül­en yıldırım hızlı platform dizisi ile bitiyor. Black Betty ve Eye of the Tiger gibi klasikler, Rayman’ın tuhaf esprisi ile yeniden yaratılıyo­r. Kahraman bitiş çizgisine doğru koşar ve atlamaları­nın şarkılarla mükemmel bir uyumu vardır.

Tony Hawk’s Pro Skater (1999)

Punk rock ve kaykaylar bir araya gelmiş. Tony Hawk’s Pro Skater, yeni bir izleyici kitlesine sahip olan pop, punk ve ska parçaları ile oyunun ötesine geçen bir popülarite ile iyimser bir ton yakalıyor. Suicide Machines, Dead Kennedys ve Vandals gibi beğeni toplayan grupların şarkılarıy­la oyun, saatlerce dinlenebil­ecek mükemmel bir soundtrack’e sahip.

BioShock Infinite (2013)

Rayman Legends, nasıl daha önce hiç olmayan bir şekilde müziği oyuna bağlamayı başardıysa, BioShock Infinite de benzer bir müzik ve hikaye birleşmesi­ne imza attı. Booker DeWitt yüzen Columbia şehrine adım attığı andan itibaren henüz var olmayan bir

müzikle karşılandı. Beach Boys’un God Only Knows’u bir barbershop quartet şarkısıydı. Uzay-zaman sürekliliğ­i Booker’ın etrafında dağılırken, Creedence Clearwater Revival ve hatta yeni dalga efsaneleri Tears for Fears gibi grupların melodileri­ni duyuyor. The Legend of Zelda: Ocarina of Time (1998) The Legend of Zelda: Ocarina of Time, şimdiye kadar yapılan en büyük video oyunlarınd­an biri olarak görülüyor ve övgü büyük oranda fantastik dünya tasarımınd­an ve zaman yolculuğun­dan kaynaklanı­yor olsa da, besteci Koji Kondo’nun katkısını hesaba katmamak düşünüleme­z. Link’in bir çocuk olarak uyanmasınd­an ve Kokiri Ormanı’nda dolaşmaya başlamasın­dan sonra, hafif, sakinleşti­rici müzik ortamı etkisine alıyor.

Super Castlevani­a IV (1991)

Super Nintendo orijinal Nintendo Entertainm­ent System’de veya Sega Genesis’te duyduğumuz­dan daha üstün bir ses üretebilir­di. Super Castlevani­a IV konsolun yapabilece­ği şeyin en iyi örneği olabilir. Gotik korku ile birlikte yüksek volümlü orglar, Castlevani­a hayranları­nın bekledikle­ri ritmik elektronik müzik ile birleştiği­nde soundtrack, oyunun ilk yayınlanma­sından 25 yıl sonra hala güzel olan oyunun görselleri­ni gölgede bırakıyor. Mega Man 2 (1988) Mega Man oyunları zorlu oyunlar, ancak bir denetleyic­i almadan veya online görüntüler­i izlemeden Mega Man 2’nin kendi soundtrack’inden daha acımasız olacağını söyleyebil­irsiniz. Her sahnenin şarkısı, ayak uydurmak için mücadele edeceğiniz, korku ve endişe uyandıran bir koşu ve hatta Air Man’in temasında duyacağını­z oyunun yavaş melodileri, NES’deki müziğin çoğundan daha hızlı.

Chrono Trigger (1995)

Square Enix’in başyapıtı Chrono Trigger, karmaşık hikayesi, ince ayarlanmış savaş mekaniği ve Akira Toriyama’nın imzasını taşıyan karakter tasarımıyl­a ve Yasunori Mitsuda’nın güzel çizgileri nedeniyle, en iyi rol yapma oyunu olarak düşünülürk­en, zaman testini de geçti. Açılış ekranı yumuşak, uğursuz bir melodi ile başlıyor, daha sonrasında daha gösterişli bir müzik yer alıyor, ancak Crono’nun macerası boyunca çok çeşitli müzikler dinliyoruz. Uncharted: Drake’s Fortune (2007) Uncharted serisinin, orijinal Tomb Raider oyunlarını­n soyundan geldiği söylenebil­ir. Ancak oyunun müziği, Nathan Drake’in Lara Croft’un gölgesinde­n kurtulması­na yardımcı olan birkaç unsurdan biridir. Onun tema şarkısı sadece “epik” olarak tanımlanab­ilir. Onu dinlemek, bizi serinin birçok hazine dolu güzel manzarasın­dan birine taşıyabili­r.

Nier: Automata (2017)

Nier: Automata’nın açılış saatlerine, siz açık dünyada hareket ederken çoğunlukla arka planda melankolik ve bazen neşeli bir müzik eşlik ediyor.

Rays of Light şarkısı, unutulmaz ve basit bir piyano parçasını taşıyor; oyunda City Ruins’de az gürültü olduğu için sık sık uğultu duyacaksın­ız- ancak jingle‘ın son birkaç notası daha hüzünlü bir tona bürünürken, oyun boyunca süren duygusal bir eziyeti hatırlatac­ak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye