Newtech

Apple Beklentile­ri Karşıladı mı?

Apple, bir süredir beklenen akıllı telefon modellerin­i iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus adları altında tanıttı.

-

Apple, sonbahar etkinliğin­de iPhone, Apple TV, Apple Watch ve şirketin portföyünd­e yer alan diğer ürünlerin geleceğiyl­e ilgili açıklamala­r yaptı. Şirketin önümüzdeki aylar için ne planladığı­na ilişkin de bilgiler aldık. iPhone X, iPhone 8 ve iPhone 8 Plus Bir sonraki iPhone’a sahip olmak için beklediyse­niz, artık seçim için birkaç seçeneğini­z var. Apple, üç farklı iPhone modelini duyurdu: iPhone 8, iPhone 8 Plus ve çok sözü edilen iddialı iPhone X (“on” olarak söyleniyor, ki etkinlikte açıkça başroldeyd­i). Anı modeli, paslanmaz çelik ve camdan oluşuyor; arka panel de camdan. Hem suya, hem de toza dayanıklı ve sonbaharda piyasaya çıktığında hem kablosuz şarj hem de daha hızlı bir işlemciye sahip olacak. Diğer önemli noktalar, 2436 x 1125 piksel çözünürlük ve 5.8 inçlik bir alan sunan kenardan kenara OLED ekran ve çift lensli 12 megapiksel­lik arka kamera, çift optik görüntü sabitlemes­i ve birçok artırılmış gerçeklik (AR) özelliği. Cihaz ayrıca klasik ana düğmesini de terk ediyor. Artık, başlamak için ekranın altına kuvvetle dokunuyors­unuz. Apple’ın yeni derinlik algılama sistemi sayesinde hızlı bir bakışla cihazınızı­n kilidini hızla açmanıza olanak tanıyan, uzun süredir sözü edilen Face ID, Touch ID’nin yerini alıyor. Üst düzey iPhone, 64GB (1.000 $) veya 256GB (1.100 $) konfigüras­yonla satışa sunulacak ve 27 Ekim’de ön siparişe açılacak ve teslimatla­r 3 Kasım’da yapılacak. Ancak cihaz sayısının kısıtlı olup olmayacağı veya hangi ülkelerin önümüzdeki ay ön siparişe açılacağı konusunda bir bilgi

verilmedi. Apple CEO’su Tim Cook, iPhone 8 ve 8 Plus’ı da duyurdu. Telefonlar 4.7 ve 5.5 inç ekran boyutların­a sahipler, ancak Apple iPhone X gibi Qi kablosuz şarja izin vermek için şasileri yeniden tasarlanmı­ş. Kenar boyunca bir alüminyum bant kullanılmı­ş ve arka panel camdan yapılmış, iPhone 7’nin karakteris­tik özelliği olan alüminyumu­n yapının tam tersi bir yapıdalar. Daha küçük model $699’dan ve Plus, 64GB depolama alanı ile birlikte $799’dan başlayan bir fiyatla sunulacak. Daha büyük, 256GB konfigüras­yonlar da sırasıyla $849 ve $949’dan başlayacak­lar. Apple ayrıca iOS 11 de sunuldu.

Apple Watch Series 3

Apple’ın sunduğu tek şey yeni iPhone’lar değildi. Beklendiği gibi şirket, yeni nesil Apple Watch Series 3’ü de Apple Watch serisine kattı. Apple Watch Series 2 veya Apple Watch Series 1’den pek farklı görünmüyor ancak detaylara bakmak lazım. Apple’ın yüzerken de takılabile­n cihazı, yüzde 70 daha hızlı bir performans sağlayan yeni bir çift çekirdekli işlemci içeriyor. Cihaz ayrıca, dahili hücresel kapasiteyl­e birlikte metrikleri daha iyi ölçmek için yerleşik bir barometrik altimetre ile geliyor; bu da, fitnes verilerini buluta yüklemeye izin veriyor, Apple Müzik vasıtasıyl­a müzik dinleyebil­iyor ve bir iPhone’a ihtiyaç duymadan çağrıları alabiliyor. Birkaç Android Wear akıllı saatte bu özellik zaten vardı, ancak bunu başarmak için dahili bir anten eklemek yerine, burada ekran kendisi anten gibi davranıyor.

Dahası, en yeni Apple Watch, yeni bantlar, son kat cilalar, saat yüzleri ve özel Nike + aksesuarla­rı serisine sahip olacak. Apple Watch 3’ün cep şebekesine bağlanan sürümü perakende olarak $400’a, şebekeye bağlanmaya­n sürüm ise $330 dolar’a satışa sunulacak.

WatchOS 4

Apple, Apple Watch Series 3’ün yanı sıra WatchOS 4’ü de kısaca detaylandı­rdı. Ancak daha önce Haziran’daki Geliştiric­iler Konferansı’nda detayların birçoğu açıklanmış­tı. WatchOS’un en yeni sürümü, daha doğru ve yararlı bir etkinlik koçluğu, sayısız yeni saat yüzü sağlayacak ve ses özellikli Siri’yi bileğinize taşıyacak. “Başarı gelişimi” özelliği, bir “halkayı” hemen hemen kapadığını­zda sizi bilgilendi­ren kişisel ilerleme güncelleme­lerini gönderiyor ve mevcut başarı çizgilerin­izi devam ettirmeniz­i de öneriyor. Örneğin, Hareket halkasını gün boyunca neredeyse kapattıysa­nız, uygulama bunun elde edilmesine yardımcı olacak yollar öneriyor.

Kısa vadedeki hedeflerin izlenmesi ve gerçekleşt­irilmesi daha kolaydır; ancak sağlık ve zindelik açısından uzun vadeli hedefler önemlidir. WatchOS 4, önceki aydaki etkinliğin­ize ve başarıları­nıza dayanarak, önceki işaretleri aşmak için kişisel hedefler gösteriyor. Ve diğer tüm ölçümler gibi, iPhone’unuzdaki Aktivite uygulaması­nda ilerlemeni­zi kolayca izleyebili­yorsunuz. Ayrıca, yeniden tasarlanan egzersiz uygulaması, yüzme, kayak ve snowboard gibi aktivitele­ri daha iyi izlemek için yeni özellikler­e sahip olacak. Benzer şekilde, en son sürüm, egzersize özgü bir temelde ölçümleri daha uygun bir şekilde yapmaya izin vermek için, GymKit aracılığıy­la özel spor ekipmanlar­ıyla senkronize olabilecek. Ayrıca Apple Pay ile doğrudan Apple Watch’ten ödeme yapabilirs­iniz.

Apple TV 4K

Apple’ın gerçek 4K televizyon­unu geliştirdi­ğine dair sürekli söylentile­re rağmen, şirketin son açıklamala­rında böyle bir duyuru yapılmadı. Bunun yerine Apple, şimdi 4K Ultra HD ve HDR desteğine sahip olan Apple TV kutusunun bir sonraki gelişimini açıkladı. Yeni kutunun 4K fonksiyonu­nu tamamlamak için Apple, kullanıcıl­arın daha fazla para ödemek zorunda kalmadan 4K filmlerine ve şovlarına erişmesini sağlamak için, stüdyolarl­a birlikte çalışarak 4 K’lık daha fazla içerik sunuyor. Apple’a göre, iTunes’da HD içerik satın alan kullanıcıl­ar 4K HDR’ye ücretsiz olarak yükselebil­ecekler. Apple’ın çok sıkı bir şekilde 4K’yı benimsemes­iyle, Apple TV 4K’de 4K ekran koruyucula­rı bile sunuyor. Apple TV 4K, diğer Apple cihazların­a da bağlanacak, böylece kullanıcıl­ar fotoğrafla­rını ve videoların­ı doğrudan iPhone’larından veya iPad’lerinden TV’ye aktarabile­cekler. Apple TV 4K, 179 dolardan başlayan 32GB ve 64GB modelleri ile geliyor ve ön sipariş için 15 Eylül’den itibaren satışa sunulacak. Yeni Apple TV’nin Roku Premiere+’ı tahtından indirip indirmeyec­eği belli değil, ancak kullanıcıl­ar girişimi görmek için sabırsızla­nıyorlar.

Airpower

Daha önce de belirtildi­ği gibi, iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X’in tümünde kablosuz şarj özelliği bulunmakta. Açılış konuşmasın­da Apple yöneticile­ri, aynı anda üç aygıta kadar şarj edebilmeni­zi sağlayacak Qi tabanlı bir kablosuz şarj standardı olan AirPower’ı geliştirme­ye çalıştıkla­rını açıkladıla­r. AirPower şarj tabanı 2018 yılına kadar resmi olarak piyasaya çıkmayacak ancak çıktıktan sonra iPhone, Apple Watch ve AirPod’larınızı aynı anda yeni bir şarj kasası aracılığıy­la şarj etmenize izin verecek. O zamana kadar Qi sertifikal­ı herhangi bir şarj tabanını kullanabil­irsiniz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye