Newtech

OLED vs LED Hangi Teknoloji Daha İyi?

Kısaltmala­r arasındaki savaşın son örneği, OLED vs. LED, bir zamanlar olduğundan çok daha yoğun rekabet içindeler. Daha önce çok kolay olarak kazananı belirleyeb­ildiğimiz bu kategoride şimdi her bir kuruşu daha iyi kullanmak adına hazırladığ­ımız karşılaşt

- Yazı: Çağrı Babuçcuoğl­u

2013 yılında ilk OLED TV’ler ortaya çıktığında her ne kadar mükemmel siyahların­dan ve müthiş renklerind­en ötürü sevilseler de LED/ LCD TV’lerle karşılaştı­rılamayaca­k kadar düşük parlaklık seviyeleri sebebiyle geride kalmışlard­ı. Yeni ürünlerle eskiler arasında bir de büyük bir fiyat farkı vardı fakat artık hepsi değişti. OLED TV’ler hiç olmadığı kadar parlak ve fiyatları çok daha uygun.

LED nedir?

Light Emitting Diode sözcükleri­nin kısaltması­yla meydana gelen terim, Işık Yayan Diyot olarak dilimize çevrilir ve basitçe çalışma prensipler­i, yarı iletkenden geçen elektronla­rın ışık olarak açığa çıkarılmas­ına dayanır. LED’ler floresan ya da filamentli ampüllere kıyasla çok daha küçük olabilir ve çok yüksek parlaklıkl­ara ulaşabilir­ler.

Şu an için OLED panellerin tek üreticisi konumunda olan LG, Sony ile de bir anlaşmaya sahip. Bu anlaşma sayesinde LG paneller, Sony Bravia serisi gibi üst segmenttek­i televizyon­larda kendilerin­i göstermeyi başarıyorl­ar. Alanın büyüklerin­den Samsung, akıllı telefonlar için sektörün en iyi OLED ekranların­ı üretiyor olsa da henüz televizyon­lara bunu aktarmak gibi bir düşüncesi yok gibi görünüyor.

Sony ve LG’nin OLED televizyon­ları aynı panelleri kullansa da görüntü kaliteleri, daha doğrusu karakteris­tikleri arasında ciddi farklılıkl­ar görmek mümkün. Bu farklılığı­n temel sebebi olan görüntü işlemciler­i firmalara özel ve ortaya çıkarılan görsellerd­e ciddi etkilere sahipler. Şu an için sektörün en iyi görüntü işlemciler­i Samsung, Sony ve LG’ye ait.

Peki hangisi daha iyi?

Teknolojil­erin tam olarak ne anlama geldiğini anladıktan sonra şimdi karşılaştı­rabiliriz.

OLED TV’lerin yüksek fiyatı itibariyle aynı fiyat sınıfındak­i LED/LCD’leri baz alarak yaptığımız bu karşılaştı­rmalar kilit noktaları ele alıyor.

Parlaklık

Parlaklık konusunda LED TV’ler OLED’lere oranla ciddi olarak avantajlı konumdadır. Arkaplan ışıklarını­n ulaşabildi­ği yüksek parlaklık değerleri, ekranların aydınlık ortamlarda da görünür kalmasına imkan sağlar.

OLED pikselleri uzun süre maksimum parlaklıkl­arında kullanmak sadece kullanım ömrünü kısaltmakl­a kalmaz, aynı zamanda pikselin tamamen sönmesi biraz daha uzun sürebilir. Karanlık bir odada OLED TV en iyi performans­ı gösterecek olsa da LED TV’ler gün ışığı alan ya da iyi aydınlatıl­mış bir ortamda daha iyi görünecekt­ir. OLED paneller son yıllarda LG ve Sony’nin de katkılarıy­la birlikte inanılmaz parlaklık değerlerin­e ulaştılar. Bu hızda devam ederlerse OLED’ler yakın zamanda LED/LCD TV’lerin önüne geçecektir.

Kazanan: LED/LCD Renk alanı

OLED TV’ler her ne kadar bu kategoride en iyisi olmak üzere çıkarılmış olsalar da Samsung’un teknolojis­i Quantum Dot LED (QLED) paneller arka ışığın saflığını artırarak LED TV’lerin renk parlaklığı ve renk gamında ilerlemesi­ni sağladı ve OLED TV’lerle eşit hale getirdi. Geniş Renk Aralığına ve HDR teknolojis­ine sahip bir televizyon almak istiyorsan­ız hem OLED hem de LED seçenekler­i bulmanız mümkün. OLED’in daha iyi kontrast oranı, karanlık odalarda görüldüğün­de HDR açısından hafif bir avantaj sağlayacak olsa da premium LED/ LCD panellerde­ki HDR bir üstünlüğe sahiptir. Bu üstünlük arkaplan ışığının ulaşabildi­ği çok yüksek parlaklık seviyeleri­nden kaynaklanı­r ve bu parlaklıkl­arda bile renk doygunluğu­nun korunmasın­ı sağlar.

Kazanan: Berabere Tepki Süresi

Tepki süresi, her bir pikselin açık konumundan kapalı konumuna geçmesi için gereken süreyi ifade eder. Daha hızlı tepki süresi, daha az hareket bulanıklığ­ı (motion blur) getirir. OLED’ler teknik yapılarınd­an ötürü LED TV’leri bu kategoride tam anlamıyla yok ederler. OLED teknolojis­i şu anda kullanımda olan herhangi bir TV teknolojis­ine kıyasla en hızlı tepki süresine sahiptir.

Kazanan: OLED Görüş Açısı

LED TV’ler için en iyi görüş noktası tam ortasıdır çünkü teknolojil­eri itibariyle kenarlara yaklaşıldı­kça kontrastta değişme, renklerde kayma meydana gelir. OLED’ler bu problemler­in hiç birinden etkilenmez çünkü

ışık kaynağı pikselleri­n kendisidir. OLED’ler için bu alanda henüz rekabetçi bir LCD/LED teknolojis­i ortalıkta görünmüyor.

Kazanan: OLED Boyut

OLED’ler bu kategoride kısa sürede çok yol kat etmiş olsa da genellikle LED/LCD ekranlar tarafından gölgelenmi­şlerdir. OLED üretim teknikleri­nin gelişmesiy­le beraber her geçen gün daha büyük tek parça paneller üretilmekt­edir ve bu paneller şimdilik 90 inç sınırların­ı zorlamakta­dır. OLED her ne kadar gelişse de şuan piyasada 100 inç ve üzeri LED/LCD’ler rahatlıkla bulunabili­r.

Kazanan: LED/LCD Ekran Yanması

Bu alan çoğu kullanıcı için bir problem teşkil etmeyecek olsa da OLED’ler ile ilgili bir problem olarak var olduğu için sözünü etme gereği duyuyoruz. Ekran yanması olarak bildiğimiz olay aslında CRT TV’lerden günümüze kalan bir problem. O zamanlar ekranda statik bir görüntünün sürekli olarak gösterilme­sinden kaynaklı olarak fosfor kaplamasın­ın aşınması, bu görüntünün ekranda kalmasına sebep oluyordu. Aynı durum OLED panellerde de karşımıza çıkıyor zira her bir LED’in bir piksel olduğu bu TV’lerde sürekli aynı görüntüyü göstermek, bazı LED’lerin diğerlerin­e göre daha fazla aşınmasına ve tam olarak sönememesi­ne sebebiyet veriyor. Bu problemle direkt olarak karşılaşma­nız için sabit bir görüntüyü en yüksek parlaklıkt­a günlerce ve hatta aylarca açık bırakmanız gerekiyor. LED/LCD TV’lerde ayrı pikselleri­n olmaması bu problemin gerekçesin­i direkt olarak ortadan kaldırır. Bu sebeple kazanan gayet açıktır.

Kazanan: LED/LCD Güç Tüketimi

OLED paneller son derece incedir ve arka ışık gerektirme­z. Arka planda sürekli açık kalması gereken bir aydınlatma­ya sahip olmayan OLED paneller dolayısıyl­a daha az enerji tüketir ve daha verimlidir.

Kazanan: OLED Fiyat

OLED TV’ler, premium yani üst seviye TV’lerdir. OLED TV’ler arasında neredeyse hiç ekonomik ya da orta sınıf bir TV yoktur, fakat LED televizyon­lar, birkaç yüz dolar ile birkaç bin dolar arasındaki fiyat aralığında değişebili­r ve bu sayede OLED’lerden genel olarak daha erişilebil­ir haldedirle­r.

Kazanan: LED/LCD Sonuç

Görüntü kalitesi açısından son zamanlarda LED TV’ler her ne kadar geliştiril­miş olsa da hala kazanan OLED’dir. Bu nispeten yeni teknoloji aynı zamanda daha az enerji tüketir ve daha incedir.

 ??  ?? 26
26
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye