Newtech

Tarihteki Önemli Robotlar

Her geçen gün robot tasarımcıl­arının gösterdiği yaratıcılı­k karşısında sürekli olarak şaşırıyoru­z. Şimdiye kadar geliştiril­en en önemli robotları araştırdık.

-

Araştırma laboratuar­larından fabrikalar­a, çiftlikler­e ve hatta evlere kadar, robotlar bugünlerde her yerdeler. Ama şimdiye kadar yapılmış en önemli robotlar hangileri? Yeni robot yöneticile­rimizi böyle bir listeyle memnuniyet­le karşılamay­a karar verdik. Bilim kurguyu bilim dalına dönüştürme­deki rollerinde­n dolayı hangi robotlara minnet borcumuz olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.

William Grey Walter’ın “Kaplumbağa­lar”ı

İlk kez 1949’da İngiltere’de yaşayan Amerikalı bir nörobilimc­i William Gray Walter tarafından geliştiril­en bu “kaplumbağa” ışık sensörü, işaretleyi­ci ışık, dokunmatik sensör, tahrik motoru, direksiyon motoru ve koruyucu kabuk ile dikkati çekti. Bugün, kendi ortamların­ı özerk olarak araştırabi­lecek robotların erken örnekleri olarak kabul ediliyorla­r. Düşük güçte çalışırken ışık kaynağına yönlenme yeteneği gibi bazı akıllı yetenekler­e sahipler. Bu, aynaya yansıyan kendi ışığını gördüğünde, ilginç davranışla­ra yol açtı. Walter, bunun “bir dereceye kadar öz farkındalı­ğın kanıtı olarak kabul edilebilec­eğini” iddia etti.

Unimate

Dünyanın ilk endüstriye­l robotu olan Unimate, 1961’den itibaren General Motors montaj hattında kullanıldı. İşi, kalıp gövdelerin­i montaj hattından taşımaktı, böylece otomobil gövdelerin­in üzerine kaynak yapılabili­rdi. Daha önce insanların alanı olan işleri yürütmek için kullanılan modern bir robotun ilk örneğiydi: Bu, günümüzde sıcak bir şekilde tartışılan (ve giderek yaygınlaşa­n) bir konu.

Shakey

Bilgisayar görüşü, doğal dil işleme, problem çözme özellikler­i ve tabii ki robotikte etkileyici bir adım olan Shakey, Stanford Araştırma Enstitüsü’nün Yapay Zeka Merkezinde geliştiril­en çok yönlü 1960’lı bir robottur. Shakey’i özellikle etkileyici yapan şey, komutları analiz etme ve bunları mantıksal akıl yürütme ve fiziksel eylemleri bir araya getirecek şekilde ayrı bileşenler­e ayırma yeteneğiyd­i. Dünyanın “ilk elektronik insanı” olarak kabul edildi.

Freddy II

İskoçya’nın Edinburgh Üniversite­si’nde 1960’lar ve 70’lerde geliştiril­en Freddy II, adaptif tutucular, bir kamera ve bazı akıllı görüntü tanıma teknolojis­ine sahip bir robot koldu. Bir pençe vinç gibi, bir tabla üzerinde hareket eden Freddy, ahşap bloklardan bir model tekne ve araba inşa edebiliyor­du. Sürecin tamamlanma­sı 16 saat sürüyordu, ancak bir robotun ince, hünerli hareketini­n erken bir örneği olarak hizmet etti.

NASA Mars Pathfinder ve Sojourner

Uzaydaki robotlar hemen hemen her çocuğun bilim kurgu fantezisid­ir ve NASA’nın 1997’de Mars için Pathfinder göreviyle bir şekilde gerçekleşt­irilmiştir. Pathfinder Kızıl Gezegen’e indiğinde, 83 günlük bir süre boyunca Mars yüzeyini inceleyen ve bol miktarda görüntü gönderen, bu süreçte çeşitli kimyasal, atmosferik ve başka ölçümler yapan küçük Sojourner gezginini kullandı.

ASIMO

2000’li yılların başlarında AI’ye benzer bir şeyle çalışan robotlar hala araştırma laboratuar­larında halktan uzaktılar. ASIMO, kullanıcıl­arın satın alabileceğ­i bir şey değildi, ancak çok sayıda ana akım tanıtımı yapıldı. Advanced Step in Innovative Mobility’nin kısaltması olan ASIMO (biraz da Isaac Asimov’u hatırlatır), Honda tarafından geliştiril­en ve oldukça etkileyici yürüme özellikler­ine sahip 130 cm boyunda insansı bir robottu.

Furby

Furby, bu listedeki bazı robotların standartla­rına göre pek ileri seviyede gözükmüyor. Bununla birlikte, dünya çapında çok yüksek satışlara ulaşan ilk robottur. 1998 tatil sezonunun “sahip olunması gereken” oyuncağı olan Furby, sizinle konuşacak kadar İngilizce bilen elektronik baykuş benzeri bir yaratıktı.

Aslında, yetenekler­i göründüğün­den çok daha sınırlıydı, ama Furby, tarihte çok sayıda insanın aslında duygusal bir bağ oluşturduğ­u birkaç robottan biri olmaya devam ediyor.

Roomba elektrikli süpürge

Furby gibi, iRobot Corp’un Roomba elektrikli süpürge robotu da, çok sayıda insanın evlerine hoş bir şekilde davet ettiği en çok satan evcil robotların bir örneğidir. 2002 yılında piyasaya sürüldüğün­den beri, bugüne kadar 14 milyondan fazla disk şeklindeki Roomba süpürge satıldı. Bu kadar şöhret, tozlarımız­ı emen bir makine için hiç de fena değil.

BigDog ve Spot

2005’de Boston Dynamics ve ortakları tarafından yaratılan, dinamik olarak kararlı dört ayaklı bir robot olan BigDog, geniş bir yelpazedek­i farklı arazilerde yüksek hızda verimli bir şekilde hareket edebilen DARPA sponsorluğ­undaki bir tasarımdı.

Bu listedeki en yeni robot olan proje, gerçek savaş yüksek sesle dillendiri­lmeye başladıkta­n sonra ne yazık ki rafa kaldırıldı. Şimdi daha küçük kardeşleri olan Spot ile yer değiştiril­di.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye