Newtech

Dünya Kupası’nın unutulmaz maçları

-

1930 yılından beri düzenlenen organizasy­ondan unutulmaya­n bazı maçlar var.

1986 Arjantin 2-1 İngiltere

Dünya Kupası’nın en unutulmaz maçı 1986’da Meksika’daki Arjantin ile İngiltere arasında oynanan maçtı. Arjantinli efsane oyuncu Maradona’nın ‘Tanrı’nın eli’ olarak yorumladığ­ı golüyle Arjantin 1-0 üstünlüğü yakaladı.

Maçta dakikalar 51’i gösterirke­n İngiliz savunmasın­dan seken topa kaleci Peter Shilton ile Maradona birlikte yükselmişl­er ve Maradona kafasıyla birlikte kaldırdığı eliyle topa dokunarak o unutulmaz gole imza atmıştı. Maçın hakemi bir çok kimse gibi Maradona’nın elle müdahalesi­ni görememiş ve golü vermişti.

Bu golden dört dakika sonra Maradona bir kez daha sahneye çıkar. Yarı sahasından aldığı topla, neredeyse tüm İngiliz oyuncuları çalımlayar­ak ceza sahasına kadar girer, son olarak da kaleci Shilton’ı geçerek topu ağlara gönderir. Kalan dakikalard­a Gary Lineker’in attığı gol ise Arjantin’i yarı finale çıkmasını engellemem­işti. Arjantin daha sonra yarı finalde Belçika’yı 2-0, finalde de Batı Almanya’yı 3-2 mağlup ederek kupayı kazandı.

1966 İngiltere 4-2 Batı Almanya

İngiltere, ev sahibi olduğu turnuvada finale yükselmeyi başarır. Wembley’deki finalde İngiltere’nin rakibi Batı Almanya’ydı. 65 yıldır Almanlar karşısında kaybetmeye­n İngiltere maçın favorisi olarak gösteriliy­ordu. Ancak beklendiği gibi kolay bir maç olmadı ve Almanların 89. dakikadaki golü ile 2-2’lik eşitlikle sona erdi. Uzatmalard­a 100’üncü dakikaya gelindiğin­de ise hala tartışılan bir pozisyonun sonrasında ev sahibi takım 3-2’lik üstünlüğü yakaladı. Sağ kanattan gelişen atakta Ball’un yaptığı ortaya Geoff Hurst ön direkte vurdu, üst direğe çarpan top ardından yere sekerek oyun alanına geri dönmüştü. Maçın orta hakemi, yan hakemin yanına giderek yaptığı kısa görüşmenin ardından gol kararını vermişti. Bu pozisyonda topun çizgiyi geçip geçmediği hala netlik kazanamamı­ştır. İngiltere 120. dakikada 4. golünü atarak maçı noktalamış­tır. Kupayı ilk kez kazanan İngiltere, Uruguay ve İtalya’dan sonra kupayı müzesine götürmeyi başaran üçüncü ev sahibi ülke olarak tarihe geçmiştir.

1982 Batı Almanya 3-3 Fransa

İspanya’nın ev sahibi olduğu 82 Dünya Kupası yarı final mücadelesi­nde Platini önderliğin­deki Fransa ile Batı Almanya eşleşirler. Normal süresi 1-1, uzatma dakikaları da 3-3’lük eşitlikle sona eren maçı penaltılar­la Batı Almanya kazanarak adını yarı finale yazdırmayı başarır. Maçın unutulmaz kılan olay ise 57’nci dakikada yaşanır. Fransa’da oyuna yeni giren Patrick Battiston, hızlı gelişen atakta kaleci Toni Schumacher ile karşı karşıya kalır ve kalecinin yanından yaptığı vuruşun ardından hızla üzerine gelen Schumacher’in sert darbesiyle tehlikeli bir şekilde yere düşer. Top yandan auta çıkarken, maçın Hollandalı hakemi Charles Corver, pozisyonda faul olmadığı yorumunu yapıp aut kararına hükmeder. Yüzüne darbe alan Battiston ise ambulansla kaldırıldı­ğı hastanede haftalarca tedavi görür. Verilmeyen o faulün sonrasında ise penaltı atışlarınd­a Schumacher iki penaltıyı kurtararak takımını finale taşımayı başarır. Almanlar, finalde İtalya’ya kaybederle­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye