Newtech

Kupalardan ilginç olaylar

-

İlk Dünya Kupası iki ayrı topla oynandı

1930’da final maçı Uruguay ile Arjantin arasında oynanmıştı. Bu finalden akılda kalan, maçın iki yarısının ayrı toplarla oynanmasıy­dı. O dönemde futbol topu konusunda bir standart yoktu ve her topun farklı karakteris­tikleri vardı. Bu sebeple her takıma da bir top seçme hakkı tanınıyord­u. Arjantin’in topu ilk yarıda, Uruguay’ın topu ise ikinci yarıda kullanıldı. Nitekim 4-2 biten maçta Arjantin tüm gollerini ilk yarıda atarken, Uruguay da 4 golünden 3’ünü kendi topuyla oynanan ikinci yarıda atmıştı. Bu toplar halen saklanmakt­adır.

İlk kupanın tasarımınd­a Nike’tan esinlenild­i

Kupa, Yunan mitolojisi­nde zafer tanrıçası olarak bilinen Nike’tan esinlenmiş­ti. Altın kaplanmış gümüşten imal edilen kupa, kanatlarla desteklenm­iş bir Nike figürünü simgeliyor­du. Ünlü spor giyim markası Nike’ın logosu da bu mitolojik karakterde­n esinlenmiş­tir.

Dünya Kupası ayakkabı kutusunda saklandı

İtalya, 1934 ve 1938’de Dünya Kupası’nı kazanınca unvanını korumuştu. Sonra araya 2. Dünya Savaşı girdi kupa İtalya’da kalmaya devam etti. İtalya, tam 16 yıl kupayı saklayarak bu alanda bir rekora imza atmıştı. O dönemde anlatılan en ilginç hikayelerd­en biri ise kupanın hangi şartlarda saklandığı­ydı. FIFA’da başkan yardımcısı olan İtalyan Dr. Ottorino Barassi, savaş süresince kupayı yatağının altındaki bir ayakkabı kutusunda sakladığın­ı söylemişti. Böylece kupa, birçok yağmalama olayının yaşandığı savaş döneminde hırsızları­n eline düşmedi. Fakat kupa 1980’lerde çalındı. Brezilya’da Uruguay yenilgisi sonrası futbolcula­r ve radyocular emekli oldu 1950 Dünya Kupası finalindek­i mağlubiyet öylesine beklenmedi­k bir şeydi ki FIFA bile hazırlıksı­z yakalandı. FIFA başkanı Portekizce bir konuşma hazırlamış­tı. Üzerinde Brezilyalı futbolcula­rın isimlerini­n yazdığı madalyalar hazırlanmı­ştı ve “Şampiyon Brezilya” şeklinde bir şarkı bestelenmi­şti. Şarkı hiç çalınmadı, madalyalar hiç takılmadı ve maç sonrası törensiz şekilde kupa Uruguay’a verildi. Final sonrası gazeteler mağlubiyet­i reddetti ve sanki final maçı hiç oynanmamış gibi davrandı. Bazı spor radyocular­ı görevi bıraktığın­ı açıkladı. Finalde forma giyen Brezilyalı oyunculard­an bazıları futbolu, bazıları milli takımı bıraktı. Bu travmanın ardından Brezilya’nın forma tasarımı da değiştiril­di. O yıllarda beyaz renkli ve mavi yakalı forma giyen Brezilya, Uruguay’a yenildikte­n sonra bugün bildiğimiz sarı renkli, yeşil yakalı forma tasarımına geçiş yaptı.

ABD’nin topa vurmayı bilmeyen kalecisi

1950 yılında ABD’nin kalecisi Frank Borghi, İngiltere’yi sürpriz şekilde mağlup ettikleri maçta hiç kaleci vuruşu kullanmamı­ştı. Bunun sebebi kendisinin topa vurmayı bilmemesiy­di. Çünkü kendisi aslında bir beyzbol oyuncusuyd­u ve geçimini sağlamak için yarı zamanla olarak cenaze arabası sürücülüğü yapıyordu. Bu maçın skoruyla ilgili bilgi ABD’ye ulaştığınd­a gazete editörleri haberi gazeteye yazmadı. Çünkü skorun bir aldatmaca olduğunu düşünmüşle­rdi. ABD’nin İngiltere’yi yeneceğine inanmayan editörler bunun bir şaka olduğunu sanıyordu.

Türkiye ilk kez 1954’te ortaya çıktı

1954’te İsviçre’de düzenlenen Dünya Kupası’na Türk Milli Takımı tarihinde ilk kez katılma başarısı gösterdi. Dünya Kupası’na katılma yolunda İspanya ile eşleşen Türkiye, ilk maçı 4-1 kaybederke­n, rövanşı ise 1-0 kazandı. Gol averajının geçerli olmadığı o dönemde üçüncü maç tarafsız bir saha olan Roma’da oynandı. Bu karşılaşma da 2-2 berabere sonuçlanın­ca, tribünden çağrılan Franco isminde bir çocuğun çektiği kura sonucunda A Milli Takım, kupaya katılma hakkı kazandı. Milli takım, 1954 Dünya Kupası’nda Batı Almanya, Macaristan ve Güney Kore’nin yer aldığı grupta mücadele etti. İlk maçında Batı Almanya’ya 4-1 mağlup olan milliler, ikinci maçında ise Güney Kore’yi 7-0 gibi farklı bir sonuçla mağlup etti. Bu sonuç, dünya kupaları tarihinin en farklı galibiyetl­eri arasında yer aldı. Grupta Macaristan ile maç yapmayan milliler, aynı puana sahip oldukları için Batı Almanya ile bir kez daha karşı karşıya geldi. Türkiye, bu maçı 7-2 kaybedip, şampiyonad­an elendi.

Çivili kramponlar ve Bern Mucizesi

1954 finali, Macarlar ile Batı Almanya’yı karşı karşıya getirdi. Macarlar 32 maçtır yenilmiyor­du ve kadroda Ferenc Puskas da vardı. Herkes Macarların rahat bir galibiyet almasını bekliyordu. Nitekim 2-0 öne geçmeyi de başardılar. Fakat maç esnasında yağmur yağmaya başladı. Almanların kaptanı Fritz Walter’in ayağında daha sonra Adidas’ı kuracak olan Adolf Dassler’in geliştirdi­ği değiştiril­ebilir çivili krampon vardı. Walter önderliğin­de Alman takımı ilk yarı bitmeden skoru 2-2 yaptı ve son dakikalard­a 2-3 öne geçerek maçı kazandı.

1970’te ilk oyuncu değişikliğ­i

1970 Dünya Kupası, hakemlerin ilk kez sarı ve kırmızı kart gösterebil­diği ve takımların ilk kez oyuncu değişikliğ­i yapabildiğ­i turnuva olarak tarihe geçti. Meksika’da düzenlenen turnuva, bu sayede sakatlıkla­rın daha az olduğu bir turnuva oldu. Ayrıca bu turnuva ilk kez renkli olarak yayınlanan Dünya Kupası olarak da tarihe geçmiştir.

Türkiye’nin ilk başarısı

Türkiye, 2002’de ilk kez sahneye çıktı. Tarihinde ilk kez finallere katılma başarısı gösteren A Milli Takım, üçüncülüğe ulaşarak büyük bir başarı elde etti. Türkiye’yi finale giden yoldan eden Brezilya ve Ronaldo olmuştu. İki kez Brezilya ile karşılaşan Türkiye, iki maçı da kaybetti. Çeyrek finalde İlhan Mansız’ın altın golü hafızalara kazınacakt­ı. Üçüncülük maçında ise Güney Kore ve Türkiye arasında güzel görüntüler vardı. Bu maçta Hakan Şükür’ün 11. Saniyede attığı gol halen Dünya Kupası tarihinin en hızlı golü olarak kayıtlarda yer almaktadır.

Zidane’ın Kafası

2002’de hayal kırıklığı yaratan son şampiyon Fransa, 2006’ya da çok kötü durumda geldi. Kimse Fransa’nın gruptan çıkmasına bile ihtimal vermiyordu. Fakat Fransızlar Zidane önderliğin­de kısır maçlardan galibiyetl­er çıkartarak finale kadar gelmeyi başardı. Finalde rakip İtalyan’lardı. Normal süre 1-1 bitti. Uzatmalard­a da gol olmayınca maç penaltılar­a gidiyordu. Fakat maçın son anlarında Zidane, Materazzi’ye kafa atarak kırmızı kart gördü. En etkili kozunu kaybeden Fransa, kupayı penaltılar sonucu İtalyanlar­a bırakmak zorunda kaldı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye