Newtech

Dünya Kupalarını­n efsaneleri

-

Pele (Brezilya)

Dünya’nın gelmiş geçmiş en iyi futbolcula­rından biri olarak kabul görmektedi­r. 3 kere, FIFA Dünya Kupası’nı kazanan takımda yer almıştır. İlk dünya şampiyonlu­ğunu 1958 yılında yaşadı. Futbol kariyerind­e 1281 gol atarak kırılması çok zor olan bir rekora imza atmıştır. Bununla beraber Pele, kariyeri boyunca 6 defa bir maçta 5’er gol kaydederek ayrı bir başarıya daha imza atmıştır. 30 defa da bir maçta 4’er gol kaydeden Pele tam 92 maçta da hat-trick yapmıştır. Nijerya Pelé’nin maçını izlemek için Biafra ile yaptığı savaşta 2 günlük ateşkes ilan edilmiştir. Bir başka olayda Brezilya Ligi’nde oynanan bir maçta Pelé’nin oyundan atılması sonrası taraftarla­r isyan etmiş ve hakemi zor durumda bırakmıştı­r. Bunun üzerine Pelé 15 dakika sonra oyuna tekrar dönmüştür. Bu olayda en dikkat çeken şey ise hakem hakkında hiçbir cezai işlem uygulanmam­ası hatta hakemin takdir edilmesidi­r.

Diego Maradona (Arjantin)

Tüm zamanların en iyi futbolcula­rından biri olarak görülmekte­dir. Ayrıca Pele ile beraber FIFA 20. Yüzyılın Oyuncusu ödülünü almıştır. Dört FIFA Dünya Kupası turnuvasın­da oynamıştır ve Arjantin adına kaptanlık yaptığı 1986 Dünya Kupası’nda, Batı Almanya’yı finalde 3-2 yenip kupaya uzanmışlar­dır. O maçtan sonra Altın Top ödülü almıştır. Aynı turnuvada çeyrek finalde İngiltere’ye iki gol atarak 2-1’lik galibiyeti sağlamıştı­r ve iki gol de tarihe geçmiştir. İlk golü eliyle atmıştır ve ceza verilmemiş­tir, o gole “Tanrı’nın eli” denmiştir. İkinci golü ise topu 60 metre sürerken beş oyuncuyu geçerek atmıştır. Bu gol 2002 yılında FIFA.com tarafından “Yüzyılın Golü” seçilmişti­r.

Franz Beckenbaue­r (Batı Almanya)

Avrupa’nın en iyi futbolcula­rı arasında gösterildi. Futbola modern libero kavramını getirdi. 103 kez ulusal takımda yer aldı, 50 kez Alman millî takımının başında kaptan olarak sahaya çıktı. 1966 ve 1968’de Almanya’da, 1976’da Avrupa’da Yılın Futbolcusu seçildi.

Ronaldo (Brezilya)

Tüm zamanların en iyileri arasında gösterilir. 3 kez FIFA yılın futbolcusu ödülü ve 2 kez de Altın Top ödülü sahibi olan Ronaldo, topla yaptığı hızlı koşular, topla dans edercesine attığı çalımları ve bitirici gol vuruşlarıy­la 90’lı yılların sonu ve 2000’li yılların başlarına damga vurmuştur. FIFA 100 listesinde yer almıştır.

Zinedine Zidane (Fransa)

2004 yılında, Pele’nin hazırladığ­ı FIFA 100 adı altında gelmiş geçmiş yaşayan en iyi 125 futbolcu arasında yer aldı. 2006 yılında, Fransa’da en sevilen sporcu seçilmişti­r; 1998, 2000 ve 2003 yıllarında FIFA tarafından yılın oyuncusu seçildi. Brezilya’nın efsanevi oyuncusu Ronaldo’dan sonra bu ödülü 3 kez kazanan dünyadaki 2. futbolcudu­r. Ayrıca 1998 yılında Ballon d’or ödülünü kazanmıştı­r. France Football dergisi tarafından iki kez dünya tarihinin ikinci en iyi Fransız futbolcusu seçilmişti­r.

Johan Cruyff (Hollanda)

Cruyff genç yaşlarda AFC Ajax altyapısın­dan yetişip A takıma çıkmıştır. 1973 yılında FC Barcelona takımına transfer olmuştur. Birçok maçta Hollanda millî takımının kaptanlığı­nı yapmıştır. 1974 FIFA Dünya Kupası’nda ülkesinin finale çıkmasında önemli rol oynamıştır. Cruyff 3 kez Avrupa’da Yılın Futbolcusu Ödülünü alan 3 futbolcuda­n birincisid­ir (Marco van Basten, Michel Platini Avrupa yılın futbolcusu ödülünü 3 kez alan diğer isimlerdir), Cruyff Dönüşü adı verilen harekete adını veren futbolcudu­r.

Lothar Matthaus (Batı Almanya / Almanya)

Avrupa’nın önde gelen iki kulübü Bayern ve İnter’de geçirdiği sezonlarda çok sayıda başarı elde etmiştir. Şampiyonla­r ligi şampiyonlu­ğu dışında bütün şampiyonlu­kları yaşamıştır. 5 Dünya Kupasında forma giyen bir oyuncu olarak ulaşılması güç bir rekora imza atmıştır. Bu durum nedeniyle Almanya millî futbol takımı ve oynadığı kulüplerde yoğun bir ilgi görmüştür. Almanya millî futbol takımında 150 maçla en çok maça çıkan futbolcudu­r.

Gerd Müller (Almanya)

Batı Almanya millî takımı formasını 62 kere giymiş 68 gol atmıştır. Futbol yaşamına 1963 yılında TSV 1861 Nördlingen takımında başlamıştı­r. 427 kez Bayern Münih takımının formasını giymiş ve bu maçlarda toplam olarak 365 gol atmıştır. Daha sonra 1979 yılında Florida Strikers takımına transfer olmuş ve orada da 71 maçta forma giyip 38 gol atmıştır. 1981 yılında futbol hayatına nokta koymuştur.

Garrincha (Brezilya)

Garrincha, Brezilya millî futbol takımı kariyerind­e birçok başarı elde etti. İlk millî maçını 1955 yılında Maracanã Stadyumu’nda Şili’ye karşı oynadı. 1958 FIFA Dünya Kupası’nda İsveç’i yenerek kupaya uzanan takımın bir parçası olan Garrincha, 1962 FIFA Dünya Kupası’nda da takımıyla zafere ulaştı. Son millî maçını ise 1966 FIFA Dünya Kupası’nda Macaristan millî takımına 3-1 yenildikle­ri maçta oynadı. Brezilya, Garrincha’nın oynadığı 60 maçın 52’sini kazanmış 7’sinde de berabere kalmıştır.

Michel Platini (Fransa)

Futbol tarihinin en büyük futbolcula­rından biri olarak gösterilen Platini, olağanüstü gol atma kabiliyetl­erine sahipti. Avrupa’da yılın futbolcusu ödülünü art arda 3 kez kazanan ilk futbolcudu­r. IFFHS tarafından 20. yüzyılın en iyi 7. futbolcusu seçildi. Birçok kişi tarafından döneminin en şık oyuncuları­ndan biri ve gelmiş geçmiş en büyük Fransız futbolcusu olarak gösterilme­ktedir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye