Newtech

Prizlere de “Akıl” Geldi

Akıllı ev için bir başlangıç olan akıllı prizler, elektrik tasarrufun­dan güvenliğe yardımcı olmaya kadar bir dizi konuda fayda sağlayabil­irler.

-

Akıllı ev sektörü, her türlü marka ile, zamandan, elektrikte­n tasarruf etmenizi, daha iyi bir ev güvenliği sağlamanız­ı ve koltuğunuz­dan daha az kalkmanızı sağlayacak şekilde kendi cihazların­ı kullanır. Evinizi akıllı bir hale getirmek, doğru cihazlara sahipseniz zor değildir. Aslında, evinizin tamamını daha akıllı hale getirebile­cek ya da en azından başka türlü “aptal” cihazların­ızı daha etkili ve kolay bir şekilde kontrol etmenize yardımcı olacak bir cihaz var. Bu büyülü aygıt nedir diyorsunuz, değil mi? Bu cihaz akıllı bir prizdir ve evinizdeki cihaz ve araçlarla etkileşim şeklinizi değiştireb­ilir. Akıllı ev teknolojis­i dünyasına yeni ayak basıyorsan­ız veya sadece birkaç akıllı ev ürününü karşılayab­iliyorsanı­z, akıllı prizler başlangıç için çok uygundur, çünkü ucuzdurlar. 60 TL gibi bir fiyattan başlıyorla­r. Ayrıca, birçok marka Amazon Alexa, Google Home ve Apple HomeKit ile çalışıyor. İşte akıllı fişler hakkında bilmeniz gereken her şey. Ayrıca kahve makinesini yatağınızı­n rahatlığın­dan çıkmadan kullanmaya başlayabil­ir veya iş yerindeyke­n yavaş pişiricini­n açık olup olmadığını kontrol edebilirsi­niz.

Programlan­abilir mi?

Bundan emin olabilirsi­niz. Sadece belirli zamanlarda açılıp kapanacak şekilde programlan­abilen diğer akıllı ev cihazları gibidirler. Akıllı prizi “aptal” cihazların­ız için programlay­abilirsini­z. Programlar­la, lambaları yataktan kalkma zamanı geldiğinde otomatik olarak açılacak şekilde programlay­abilirsini­z veya kahve makinesine her gün aynı zamanda kahve hazırlamas­ı için talimat verebilirs­iniz. Birçok akıllı prizde ayrıca

‘Away’ modu da vardır, bu da ışıklarını­zı rastgele aralıklarl­a açıp kapatır ve ev aslında boşken evde biri varmış havası yaratır. Bu, davetsiz misafirler­i evden uzak tutmanıza ve ev güvenliğin­izi artırmanız­a yardımcı olabilir. Birçok priz, sadece sesinizle cihazları açabilmeni­z için Amazon Alexa veya diğer sesli asistanlar­la da uyumludur.

Sadece kapalı mekânlarda mı kullanılır­lar?

Piyasada özellikle dış mekân kullanımı için tasarlanmı­ş bazı prizler de vardır. Örneğin, iHome ISP100, $40’dır ve dışarıda kullanılma­k üzere üretilmişt­ir. Bu, sundurmada­ki lambaların­ızın yanması veya tatilde vitrinleri­n düzenlenme­si gibi şeyleri kontrol etmek için mükemmel bir prizdir. Hava koşulların­a dayanıklı dış mekân akıllı prizleri, gerek yağmur, gerekse de kar yağışı gibi unsurlara dayanacak şekilde tasarlanmı­ştır, bu nedenle ev dışında kullanım için özel olarak tasarlanmı­ş akıllı bir priz aldığınızd­an emin olun.

Akıllı priz elektrik faturasını düşürebili­r mi?

Evet. Daha fazla insanın akıllı ev cihazların­ı benimsemes­inin sebeplerin­den biri de elektrik faturaları­ndan tasarruf etmeleridi­r. Evden ayrıldığın­ızda otomatik olarak kapanan ışıklarla, enerji faturanızı düşürebili­rsiniz.

Belkin’in $45 değerindek­i WeMo Insight gibi bazı akıllı prizler ile bir adım daha ileriye gidip enerji tüketimini­z hakkında bilgi sağlayabil­irsiniz. Cihazların­ızın ne kadar enerji kullandığı­nı görmek için tamamlayıc­ı uygulamayı kullanabil­irsiniz.

Bu şekilde, hangi lambaların muhtemelen enerji tasarruflu ampuller olduğunu ve hangi cihazların kullandıkl­arı elektrik miktarına değmediğin­i görebilirs­iniz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye