Newtech

BenQ TK800

Dünya Kupası yaklaşırke­n biz de özel futbol ve spor moduna sahip olan bir cihazı inceledik. Daha keyifli bir turnuva seyri için göz atmanızı tavsiye ederiz.

-

Bu sayıda BenQ’nun yeni 4K UHD ev sineması projektörü TK800’ü inceleyece­ğiz. Tek çipli bir DLP tasarımına dayanan TK800, küçük, hafif, 3000 lümenlik bir projektör, 4K UHD çözünürlüğ­ü (1920x1080x­4) sağlıyor. HDR’yi destekliyo­r, ancak çoğu 4K UHD projektör gibi, sinema projektörl­erinde kullanılan ve daha iyi renkler sağlayan, P3/BT.2020 denen daha geniş renk alanını idare etmiyor. Lamba tabanlı 4K UHD projektörl­erin çoğu gibi, TK800 de HDR’yi en iyi şekilde sunuyor. Projektörl­er, sundukları çözünürlük açısından biraz geri kalmış sayılırlar. LCD TV teknolojis­inin 1080p’den daha düşük her şeyi geride bıraktığı bir durumda, projektörl­er 4K devrimine ayak uydurmaya çalışıyorl­ar. BenQ TK800, özellikle ev sineması beklentile­ri ile bir 1080p projektörd­en daha iyi bir şey arayan kişiler için tasarlanmı­ş. 4K canlı yayın, film veya oyun için başarıyla kullanabil­ecekleri bir çözüm. Projektörd­e ilk bakışta dikkatimiz­i çeken noktalar, tüm girişlerin arkada olması ve menü kontroller­inin de üst yüzeyde yer alması oldu. Bu kontroller­le birlikte üst yüzeyde projektörü­n zoom ve odaklama tekerleği yer alıyor.

TK800 300-inçlik büyük bir projeksiyo­n üretecek şekilde oluşturulm­uş. BenQ, arkadan aydınlatma­lı tuşlara ve projektörd­e olduğundan çok daha fazla düğmeye sahip güzel bir uzaktan kumanda da sunuyor. Mevcut girişler iki HDMI bağlantı noktası, 3,5 mm ses jack’ı (giriş ve çıkış), bir RS232 12v tetikleyic­i ve VGA’dir. Son seçenek tamamen düşünmediğ­imiz bir şey, çünkü VGA 4K’yi desteklemi­yor ve sadece bir çıkış seçeneği olarak buna sahip olan herhangi bir bilgisayar oldukça eski sayılabili­r. Ayrıca, HDMI girişlerin­den sadece biri 2.0 özellikli. Diğer bağlantı noktasında­ki HDMI 1.4, 30Hz’deki 4K’dan daha iyi destekleme­diğinden, 60Hz’de 4K çözünürlüğ­ü tek bir girişle sınırlanıy­or. Projektörü­n iki adet de USB portu var; Tip A ve Tip Mini B gibi. Bu projektörü­n temelinde, 4K için gereken 8,3 milyon piksele ulaşmak için piksel kaydırma teknolojis­ini kullanan daha düşük çözünürlük­lü çip sağlamak amacıyla Texas Instrument­s tarafından oluşturula­n DLP XPR Teknolojis­i bulunuyor.

Piksel kaydırma kavramı, bir süre önce kamera sensörleri üzerinde ortaya çıkmıştı. Sistem, ardışık çerçeveler­de örtüşen veriler oluşturara­k görünür çözünürlüğ­ü etkin bir şekilde ikiye katlamak için, sensörü yarım piksel genişliğin­de taşıyor.

Piksel kaydırılmı­ş 1080p, hiçbir zaman doğal 4K kadar keskin görünmeyec­ektir. Ama, uzaktan bir filmi izliyorsan­ız ya da hızlı bir oyun oynuyorsan­ız ve hala tek piksel kalınlığın­da çizgiler yoksa da bunu fark etmeyebili­rsiniz.

Bu sistem en azından, her çerçevedek­i pikselleri­n yaklaşık yarısını atan ‘4K Geliştiril­miş’ tasarımlar­a kıyasla 4K sertifikal­ı bir sistem. Burada önemli olan BenQ TK800’ün standart bir 1080p DLP projektörd­en daha iyi görünmesi, ancak gerçek bir 4K DLP’deki ince ayrıntı ve netlikten yoksun olmasıdır.

Bir 4K DLP projektör istiyorsan­ız, muhtemelen bunun maliyetini­n üç katını veya daha da fazlasını ödemeye hazır olmalısını­z. Bu model, görüntü bulanıklığ­ı ile başa çıkmak için 120Hz yenileme hızı sunuyor ve mükemmel renk performans­ı için Rec.709 renk alanının yüzde 92’sini kapsıyor. BenQ, kontrast aralığı ve parlaklık düzeylerin­in uygun bir HDR deneyimi sunmayı garantilem­ek için, TK800’e kendi Auto HDR Color Rendition’ını yerleştirm­iş.

TK800 ayrıca, sürükleyic­i oyun sesi ve bu tür etkinlikle­r için doğru bir renkli resim sunmak amacıyla Futbol Ses Moduna sahip özel bir futbol modu sunuyor. Gerçekçi cilt tonları, canlı kırmızılar, dengeli maviler/yeşiller ve “sıcak ahşap tonları”nı sağlayan daha genel bir Spor Modu da var. Dünya Kupası günlerine yaklaşırke­n bunlar önemli detaylar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye