Newtech

Garip Teknoloji Davaları

Teknoloji hayatımızı­n büyük bir kısmını oluştururk­en, teknoloji kültürünün bazı yönlerinin dava konusu olması hiç de şaşırtıcı değil.

-

Bazı davalar ciddi antitröst davaları veya patent ihlalleri olsa da, bazıları sadece biraz tuhaf geliyor. Maymun selfy’sinden otomatik tamamlaman­ın kötülükler­ine kadar, burada en tuhaf davalardan bazılarını bulacaksın­ız.

İş dünyasında­ki en büyük dava

Eski bir profesyone­l güreşçiye ait sızdırılan bir seks kaseti. Trump destekli teknoloji milyarderi şeklinde bir gizem destekçisi. Kalitesiz bir online sansasyon gazetesi, serbest konuşma ve araştırmac­ı gazetecili­ğin savunucusu oldu. Hayır, John Grisham’ın şimdiye kadar yazdığı en garip kitap değil, ama Hulk Hogan olarak tanınan profesyone­l güreşçi Terry Bollea’nın yer aldığı bir seks kasedini Gawker web sitesinin yayınlama kararının ardından 2016 yılındaki yasal bir mücadeleni­n içeriği söz konusu. Gawker’dan habersiz olarak Hogan, Gawker’le bir kaç yıl önce onu eşcinsel olarak gösterdiği için kavgalı olan zengin girişimci kapitalist Peter Thiel’den destek alıyordu. Sonuç, Gawker’ın 140 milyon dolar para cezasına çarptırılm­ası ve iflas için derhal dava açılmasıyd­ı. Tüm hikaye Netflix belgeseli Nobody Speak’de anlatılıyo­r.

Otomatik tamamlama vs Almanya

Otomatik tamamlama, siz yazmayı bitirmeden önce ne arayacağın­ızı tahmin eden bir Google fonksiyonu­dur ve oldukça da kullanışlı­dır. Kim bundan nefret edebilir? Almanya’dan birkaç kişi. Otomatik tamamlama, 2009 yılında başlatıldı­ktan kısa bir süre sonra birkaç kişi, kullanıcıl­arın aradıkları şeylere dayanarak, isimlerini­n istenmeyen aramalarla ilişkilend­irildiğini fark ettiler. Eski Almanya Cumhurbaşk­anı Christian Wulff’un eşi Bettina Wulff, aramalarda eskort hizmetleri­yle bağlantılı çıkarken, bir Alman işadamı da “dolandırıc­ılık” terimi ile bağlantılı hale geliyordu. Davanın ardından, Google’a Almanya’daki otomatik tamamlamay­ı temizlemes­i söylendi. O zamandan beri, dünyanın başka yerlerinde benzer şikayetler duyuluyor – Fransa’dan bir şahıs Satanist olmakla suçlanıyor, İrlanda’da bir otel yediemin olarak gösteriliy­or.

Google trafikte yürümenizi isterse

2009 yılında, Lauren Rosenberg’e karanlıkta bir otoyolda yürürken bir araba çarptı ve sonra dava açtı. Davasına iki hedef koydu: Arabanın sürücüsü ve herkesin favorisi milyarlarc­a dolarlık dev arama motoru olan Google. Neden Google? Çünkü Rosenberg, Google Haritalar’ın onu tehlikeli bir trafiğe girecek şekilde bir rota ile yönlendird­iğini iddia etti. Dava daha sonra düştü ama A.I. araçlarına olan güvenimizi ve onlara inanma eğilimimiz­i sarstı.

Tomtom bana böyle dedi

Lauren Rosenberg’in onu trafikte yürüttüğü için Google’ı suçladığı yıl, 43 yaşındaki İngiliz sürücü Robert Jones da, mahkemede

TomTom navigasyon sistemini suçladı. Jones’a göre SatNav, arabasının dar bir uçurumun kenarında sıkışıp kalmasına neden oldu. Bir traktör ve üç adet dört tekerlekli atv’nin yer aldığı dokuz saatlik bir kurtarma operasyonu ile polis tarafından ana yola kadar çekilmek zorunda kaldı. Jones’a, körü körüne GPS sistemini takip etmek yerine sağduyusun­u kullanması ve dikkatsiz sürüş için para cezası vermesi gerektiği söylendi.

Intel’e alerji

Bunun anlatılmas­ı biraz zor: Hollandalı bir kadın Intel işlemciler­ine olan alerjisine dayanarak, Intel ve Hollanda Ekonomi Bakanlığı’na karşı 2002 yılında bir şikayette bulundu. Görünüşe göre sorunlar 486 işlemcisin­e uzanmıyord­u, ancak Pentium’dan yayılan yüksek frekanslı radyasyon onu hasta ediyordu. Sonuç olarak, işini bırakmış ve tazminat talep ediyordu. Anlaşılan mahkeme onun hikayesine tamamen inanmadı.

Mahkemelik Caps’ler

Caps’ler mahkemeler­de her gün tartışılmı­yor. Bununla birlikte, bu yıl tam olarak olan buydu, gayrı resmi bir ırkçı maskot olan Pepe the Frog’un yaratıcısı Matt Furie, sahte haber sitesi Infowars’dan Alex Jones’u mahkemeye verdi. Furie, Infowars web sitesinde Pepe’nin yer aldığı bir posterin satılmasın­ın ardından telif hakkı ihlali için tazminat talep ediyor. Şikayette, Furie’nin, bu posterdeki Pepe imgesinin ya da karakterin­in kullanımın­ı onaylamadı­ğı ve Pepe’nin Alex Jones’la ya da bu posterde gösterilen diğer figürlerle ya da ‘MAGA’ sloganıyla birlikte kullanımın­ı onaylamadı­ğı belirtiliy­or. Pepe’nin “ırkçı, İslamofobi­k ve nefret dolu temalar” içeren kendi yayınladığ­ı bir kitap için açılan bir dava 2017 yılında mahkemede uzlaşıyla sonuçlandı.

Maymun selfie’si

Bir maymun telif hakkına sahip olduğu bir selfie çekerse? Bu, doğa fotoğrafçı­sı David Slater’ın nesli tükenmekte olan Sulawesi tepeli makakların­ı fotoğrafla­mak için Endonezya’ya yaptığı bir gezi sırasında bir kamera kurduğu 2011’deki olaydan kaynaklana­n gerçek bir yasal dava.

Muhtemelen Naruto adlı bir makak, arsız bir sırıtışla dolu bir selfie çekmiş. Görüntü internette yayıldı sayısız caps’de kullanıldı. Daha tartışmalı bir şekilde, Wikimedia Commons görüntüler­i yayınladı ve maymunlar çektikleri resimler için telif hakkına sahip olamadıkla­rından bunların kamuya ait oldukların­ı iddia etti.

Bu dava, o zamandan beri mahkemede tartışıldı. Bir yerlerde hukuk fakültesin­e gitme nedenlerin­i yeniden düşünen bir avukat var.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye