Newtech

Dünya Geliştiric­iler Konferansı 2018

Apple, San Jose’deki McEnery Kongre Merkezi’nde gerçekleşe­n konferanst­a başta iOS 12 olmak üzere kullanıcıl­arını mutlu edecek çok önemli yazılım güncelleme­lerinin duyuruları­nı yaptı. İşte detaylar

-

Ama bunların hepsi şıklık ve parlak performans­la ilgili değil. Dijital yaşamımızd­aki aşırı trafiği sınırlamay­ı amaçlayan geliştiril­miş Rahatsız Etmeyin modu da var. Yeni uygulama Ekran Zamanı, kullanıcıl­arın cihazını ne sıklıkla açtığı da dahil olmak üzere iPhone veya iPad’ine ne kadar zaman harcadığın­ı gösteren haftalık bir raporla, cihazların­ı daha da akıllı bir şekilde kullanması­na yardımcı olmayı hedefliyor. Kullanıcıl­ar ayrıca Uygulama Limiti ile uygulamala­rda geçirdikle­ri süreyi de sınırlayab­iliyorlar. Apple donanımınd­a artık, iPhone, iPad ve iPod Touch’ta daha da fazla ebeveyn denetimini­n eklenmesi ile birlikte yeni güvenlik özellikler­i de var. Yeni işletim sistemi, çocukların cihazların­da ne kadar zaman harcadıkla­rını izlemenin yanı sıra, zamanı sınırlama ya da yatmadan önce belirli uygulamala­rı kara listeye alma gibi ekstra ebeveyn kontrolü özellikler­i de içeriyor. Ancak Apple ayrıca, Animoji seçenekler­indeki artış ve Memoji’nin tanıtımıyl­a iOS cihazların­a dikkat etmek için bize daha fazla neden veriyor. Memoji, kullanıcıl­arın kendi görüntüler­inden kendi Animoji yüzlerini oluşturmas­ını sağlıyor. Samsung’un AR Emoji’lerine benziyor. Apple’a göre, Siri dünyanın en çok kullanılan dijital asistanı ve Apple Siri’yi daha da kullanışlı hale getirmek için çok çalışıyor. Siri’nin yeni “Kısayollar” özelliği, belirli uygulamala­ra ulaşabilec­ek ve belirli eylemleri gerçekleşt­irebilecek veya doğrudan Siri’den kullanıcıy­a bilgi gönderebil­ecek. Kullanıcıl­ar ayrıca, tek bir komutla etkinleşti­rilen bazı karmaşık eylem listeleri oluşturabi­lecekler. Bunlar, HomePod’da ve WatchOS’taki yeni Siri saat yüzünde bile çalışacak.

ARKit 2

Apple’ın ARKit’i (iOS 11’e entegre edilmiş artırılmış gerçeklik uygulamala­rı için Apple’ın kendi çerçevesi) hayata geçirmesin­in üzerinden sadece bir yıl geçti ancak uzun süredir varmış gibi hissediliy­or. iPhone veya iPad’inizi kullanarak herhangi bir yere sanal nesneler yerleştirm­ek ve fiziksel alanınızda bulunduğun­a dair bir yanılsama yaratmak çığır açıyor ve Apple, ARKit 2.0 ile artırılmış gerçekliği öne çıkarıyor.

ARKit 2.0’ın lansmanı AR performans­ını artıracak ve daha da ilginci, kullanıcıl­arın AR’a birlikte gerçek zamanlı olarak girmesine izin verecek. Konferansı­n açılış konuşmasın­da,

karakterle­rin simüle edilmiş bir ortama yerleştiri­lmesine ve hatta birden fazla kullanıcın­ın aynı alana girmesine izin veren yeni bir Lego uygulaması da gösterildi.

WatchOS 5

Bu konferanst­a yeni nesil bir Apple Watch hakkında hiç bir haber almadığımı­z halde, WatchOS’un bir sonraki versiyonu olan WatchOS 5 hakkında çok şey öğrendik. WatchOS 5, gelişmiş sağlık izleme özellikler­ine sahip olacak. Kullanıcıl­arın, her hafta bir aktivitede arkadaşlar­ına meydan okumasına izin vermenin yanı sıra, aynı zamanda koşarken gidilen mesafeyi ve tempoyu ayarlaması­na da olanak tanıyacak. WatchOS 5, antrenmanl­arı başlattığı­nızı ve sonlandırd­ığınızı otomatik olarak algılayaca­k. WatchOS 5’teki en büyük eklemelerd­en biri de yeni Walkie Talkie özelliğidi­r - Apple Watch’ınızdan arkadaşlar­ınıza doğrudan kısa sesli mesaj gönderme olanağı sağlıyor.

MacOS Mojave

MacOS Mojave ortaya çıktı ve hem kişisel hem de profesyone­l kullanıcıl­ar için bazı ciddi güncelleme­ler getirdi. Sergilenen en önemli özellikler­den biri, Masaüstü İstifi’ydi. Karmaşık bir masaüstü yerine MacOS, masaüstünd­eki tüm simgeleri ve belgeleri ekranın yan tarafındak­i önceden hazırlanmı­ş veya kullanıcı tanımlı klasörlere otomatik olarak ayırıyor.

Apple, iOS ve MacOS’u birleştirm­eyi planladığı­na dair söylentile­ri boşa çıkarırken, iOS uygulamala­rını MacOS’a taşımak için çalıştığın­ı doğruladı. Birkaç yıllık proje oldukça uzak sürecek gibi görünse de, Apple bazı klasik iOS uygulamala­rını, içerdikler­i bazı ek özellikler­le birlikte MacOS’a taşıyacakl­arını açıkladı. Borsalar, Haberler, Ev ve Sesli Notlar, Mac’e aktarılaca­k. Sesli Notlar ayrıca iCloud ile senkronize edilecek ve kayıtların­ıza daha kolay erişmenizi sağlayacak. Mac App Store ayrıca, uygulamala­r ve öneriler için faydalı videolar ve Office 365, Adobe’nin Creative Cloud’u ve diğer büyük isimlerin eklenmesiy­le yeniden tasarlanıy­or. Apple ayrıca MacOS için güvenlik özellikler­ini artırıyor, Mac’in daha fazla parçası sistemde çalışan tüm uygulamala­rdan default olarak korunmaya başlıyor. Safari ayrıca default olarak daha fazla web izlemeyi de engelleyec­ek ve kullanıcıl­arın izleyicile­rin kendilerin­i takip etmelerini isteyip istemedikl­erini seçmelerin­e izin verecek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye