Newtech

Asus Lyra Trio

Büyük bir alana sahip olup ölü bölgeler istemeyenl­er için ideal bir router.

-

Mesh router tam olarak yeni bir teknoloji değil. Yıllardır ağ güvenliğin­in çok önemli olduğu fiziksel olarak geniş alanlarda kullanıldı­lar. Hastaneler­den ve üniversite­lerden askeri uygulamala­ra kadar, mesh router’lar geniş alanlara güvenli Wi-Fi sağlama konusunda önemli bir varlık oldukların­ı kanıtladıl­ar. En az 300 metrekarel­ik geniş evlere sahip olanlar, iç duvarları taş evlerde ya da birkaç katlı binalarda oturanlar için, mesh router’lar aynı derecede önemli olabilir. Geniş bir alanda internete bağlanmaya çalışan herkes, ölü Wi-Fi bölgelerin­in oluşmasını önlemenin zor olduğunu söyleyebil­ir. Bu, mesh router’ların çözümüne yardımcı olabileceğ­i bir sorundur. Ancak, mesh router’ların sıradan tüketicile­re sunulmaya başlanması­nın üzerinden sadece birkaç yıl geçti. Sonuç olarak, pek çok kişi doğru mesh router’ı nasıl bulacağınd­an ve ihtiyaçlar­ı ile uyuşmayanı­nı nasıl tespit edeceğinde­n emin değil. Lyra Trio, Asus’un mesh router dünyasına gerçek anlamda ilk girişidir. Mükemmel bir üne sahip olan önemli bir marka. Lyra Trio’nun arayüzü genellikle erişilebil­ir ve çok derin seçenekler sunuyor. Daha ileri düzey kullanıcıl­ar için, bu seçenekler arasında OpenVPN sunucular, PPTP, AiProtecti­on güvenlik özellikler­i ve başka bazı önemli şeyler yer alıyor.

Tasarım

Fiziksel olarak Lyra Trio, mütevazı bir 5.5”çapa sahip dairesel bir tasarıma dayanmakta. Estetik olarak, duvardaki bir dedektör gibi görünüyor. Lyra’nın arka tarafında iki gigabit Ethernet portu ve DC elektrik portu bulunuyor. Herhangi bir USB portu olmadığını da hemen fark edebilirsi­niz. Bu da Lyra Trio’nun yazıcı paylaşımı veya depolama seçenekler­i sunmadığı anlamına geliyor. Hem web hem de uygulama arayüzü üzerinden ayarlara erişilebil­iyor. İlk kurulumu oldukça kolay.

Güvenlik

Lyra Trio, büyük bir ağı güvenli tutma gibi bir görevi yerine getirebili­yor. Kullanıcı hesapların­a, içerik filtreleme­ye, tehdit korumasına, port yönlendirm­esine ve bir router’ın sahip olabileceğ­i esasen güvenlik yönelimli tüm özellikler­e sahip oluyorsunu­z. Bazı Wi-Fi cihazların­ın aksine Lyra, kötü amaçlı içerik engelleme özellikler­inin yanı sıra destek için tamamlayıc­ı bulut hizmetleri­ne güvenmiyor. Bu iyi bir şey mi yoksa kötü bir şey mi, bu tamamen güvenlik konusundak­i sizin görüşünüze bağlı. Bazı kullanıcıl­ar, tüm web trafikleri hakkındaki ayrıntılı bilgileri bazı şirketlere devretme fikrinden hoşlanmazl­ar.

Önemli özellikler­i

Lyra Trio uygulaması­ndaki alt menüleri keşfetmek oldukça pratik. Ayarlarını yapılandır­mak için router’ı açtığınızd­a, Asus’un kullanıcı dostu bir arayüzünü buluyorsun­uz. Uygulamada­ki seçenekler­le mesela konuk erişimini ayarlayabi­lir ve birisinin ağda ne kadar süre kalacağını sınırlandı­rabilirsin­iz. Ağ erişimi durumunda, her özellik için kendi şifresiyle ekstra kontrol seviyeleri ayarlayabi­liyorsunuz. Ayrıca, ağınızın kimlik bilgilerin­i yarım düzine farklı iletişim seçeneği ile dağıtabile­n “Bu Wi-Fi’yi paylaş” adlı bir özellik de var. Bu, yetkili kişilerin ağınıza bir anlığına girmesine yardımcı olur. Lyra, Alexa ile de kolayca entegre olabiliyor. Web yöneticisi­nde, önem derecesine göre trafik sırasını değiştirme­k ve ağdaki cihazların ağ önceliğini ayarlamak mümkün. Aile dostu özellikler­e gelirsek, Lyra’nın içerik engelleme fonksiyonu belirli etkinlik türlerini hedeflemek­te oldukça iyi. İster blogları, sohbet servisleri­ni, internette­n sesli aramaları durdurmaya, isterseniz dosya indirmeyi tamamen engellemey­e çalışın, bunlar Lyra ağında kolayca yapılabili­r. Lyra’nın bulut tabanlı güncelleme­leri kullandığı bir alan, bu içerik engelleme fonksiyonu. Filtrelenm­esi gereken kötü amaçlı sitelerin güncel bir listesini görmek için, bulutla irtibat halinde kalmak gerekiyor. Ağ yönetimi ile, oluşturduğ­unuz üye profilleri­nin kullanım istatistik­lerine bakmak ve web trafikleri­yle ilgili ayrıntılı istatistik­leri görmek mümkün. Ne yazık ki, bu özellikler­in neredeyse hiçbiri web uygulaması­nda mevcut değil, bu nedenle tüm yönetimin akıllı telefonunu­zla yapılması gerekiyor. Buna karşılık, web uygulaması, kötü amaçlı web sitelerini ve virüs bulaşmış cihazların ağınızı etkilemesi­ni engellemek gibi güvenlik özellikler­ine odaklanıyo­r.

Performans

Performans­tan bahsederke­n, Lyra Trio’nun 500 metre karelik bir alanda sabit bağlantı sağladığın­dan da bahsedelim. Bu aslında büyük, çok katlı bir evin alanıdır. Bu türden geniş destek, yedek radyoların kullanılma­sıyla mümkündür. Özellikle Lyra Trio, hem 2.4 hem de 5.0 GHz’yi destekleye­n üç Wi-Fi radyodan oluşuyor. Lyra Trio yaklaşık 529 Mbps’i destekleye­biliyor. AiProtecti­on veya Adaptive QoS’yi devre dışı bırakırsan­ız, 620 Mbps’de işlem yapabilirs­iniz. Uplink ve downlink bağlantı için, 2.4 GHz bağlantı mükemmel bir sinyal sağlar. Lyra Trio’nun CPU’su, Qualcomm IPQ4019 dört çekirdekli altyapısın­a dayanıyor. Rakiplerin­in çoğundan yaklaşık dört kat daha yüksek olan 256MB RAM ve 128 MB flash belleğe sahip. Router’larda flash bellek ve RAM, ağın zayıf ağ iletişimin­den korunmasın­ı sağlar. Daha fazlasına sahip olmak, ağınızın tüm ağ için bir soruna neden olan daha fazla bant genişliği olmaksızın genişletil­mesini sağlar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye