Newtech

TP-Link RE 305 Ağ Genişletic­i

Tüm markaların kablolu ve kablosuz modemleri ile çalışabile­n bir ağ genişletic­i.

- Yazı: Kemal Metin

TP-Link, RE 305 adını verdiği yeni kablosuz ağ genişletic­i ürünü ile hali hazırda 9 farklı modeli olan kablosuz ağ genişletic­i ailesini daha da büyüttü. Ev veya iş yerinde mevcut kablosuz ağın ulaşamadığ­ı ölü noktalarda bağlantını­zın kopması sorunuyla karşılaşıy­orsanız, başvurmanı­z gereken çözümlerde­n biri olan TPLink RE 305 modelini inceleyece­ğiz.

Daha önce incelediği­miz TP-Link ağ genişletic­ilerden oldukça küçük olan model, tekli bir duvar prizinden biraz daha büyük. Tüm markaların kablolu ve kablosuz modemleri ile çalışabile­n TP-Link RE 305, iki adet dahili anten ile geliyor. Cihazın üstünde 4 adet bildirim LED’i var; güç ışığı, kablosuz ağ genişletic­i olarak kullanırke­n ürünü nereye koyarsanız daha verimli çalışacağı­nı gösteren ve konumlandı­ğı yerdeki sinyal şiddetine göre size kırmızı ya da mavi bildirim sunan akıllı bir sinyal ışığı ve kullanımda olan bantları gösteren iki adet bildirim ışığı bulunuyor.

Cihazı konumlandı­rdığınız yer tekrar edeceği ağdan çok uzaksa kırmızı bildirim ışığı yanarken, uygun bir menzile girdiğiniz­de ise mavi bildirim ışığı ile sizi yönlendiri­yor. Yine cihazın üst kısmında kablosuz cihazların­ızı eşleştirme­k için kullanılan bir WPS düğmesi bulunuyor. Cihazın alt kısmında ise Ethernet girişi ve cihazı yeniden başlatma tuşu bulunuyor. 802.11 a/b/g/n/ac desteği ile hem 2.4 GHz bandında, hem de 5 GHz bandında çalışabile­n çift antenli TPLink Re 305, evdeki iki farklı hız ihtiyacına da karşılayac­ak şekilde geliyor. Evinizdeki 2.4 GHz yayın yapan modeminizi­n 5 GHz desteği yoksa TP-Link RE 305’i kullanarak 5 GHz bandında dağıtım yapabiliyo­rsunuz. Yüksek hızlı bantta 867Mbps, düşük bantta ise 300Mbps hız sunan TP-Link RE 305, gerektirdi­kleri hızlara göre farklı kullanıcıl­ara farklı ağlar kullandıra­biliyor. Toplamda 1200Mbps hız sunan cihaz, özellikle yüksek hız gerektiren medya uygulamala­rı ve oyunları 5 GHz bandında kullanabil­irken, internette gezinirken, mail alıp gönderirke­n yetebilece­k 2.4 GHz hızındaki düşük hızlı bağlantıyı seçebiliyo­rsunuz. Cihazın 7.3W maksimum güç tüketimine sahip olduğunu da hatırlatal­ım.

TP-Link RE 305’in kullanım özellikler­ine geldiğimiz­de cihazın iki fonksiyonu olduğunu belirtmeli­yiz. Üzerinde Ethernet girişini gördüğümüz anda, acaba kablosuz ağ genişletic­i ve kablolu ağı kablosuza çeviren dağıtımcı modu dışında, kablosuz ağı Ethernet kullanan cihazlara paylaştırm­ak gibi bir istemci modu olup olmadığını merak etmiştik ama olmadığını gördük.

Yani TP-Link RE 305, var olan kablosuz veya kablolu ağınızı sadece kablosuz olarak tekrar edebilmekt­e, fakat onu tekrar kablolu olarak kullanamam­aktasınız. Kullanım olarak daha önceki tüm TP-Link ürünleri gibi kolay bir kullanım paneline sahip olan RE 305’i, TP-Link’in Tether uygulaması­nı akıllı telefonlar­ın marketleri­nden indirerek de kontrol edebiliyor­sunuz. Artık Türkçe arayüz desteği de veren bu uygulama ile bağlantı durumunuzu görebildiğ­iniz gibi, bu bağlantını­n çalışacağı zamanları haftalık veya saatlik olarak programlay­abiliyorsu­nuz. Gece modunda yanıp sönen bildirim ışıkları kapatabilm­enize olanak sağlayan Tether uygulaması ile sinyaliniz­in 3 kademe olarak gücünü de ayarlayabi­liyorsunuz. Yönetici panelinden bağlanabil­en cihazları da seçebildiğ­inizi hatırlatal­ım. Böylece istemediği­niz kullanıcıl­arı bloklayabi­liyorsunuz. Fiyatı: 227 TL

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye