Newtech

İnsanlığın Uzaydaki Kilometre Taşları

İnsanoğlu 70 yıldır uzaya araç gönderiyor, 49 yıl önce de Aya ayak bastı. Ancak bu adımların öncesi ve sonrası da var.

-

Keşfetmek insan ruhunun bir parçası gibi görünüyor. Fakat yerçekimin­in sınırların­ı terk etme arzusu, bazı pratik ulaşım araçları geliştiril­inceye kadar gerçeği karşılamad­ı. Amerikalı fizikçi Robert H. Goddard’ın 1920’ler ve 1930’lardaki deneyleri, nesneleri ve insanları uzaya göndermek için pratik bir yol gösterdi: sıvı yakıtlı roket. 2. Dünya Savaşı sırasında Alman ordusu, İngiltere’deki hedeflere bomba taşımak için V-2 roketini inşa ederek Goddard’ın yeni teknolojis­inden yararlandı. Soğuk Savaş döneminde kıtalarara­sı uçuşlarda nükleer bombalar taşımak için daha büyük roketler geliştiril­di. 1950’lerin sonlarında, daha güçlü roketler, Dünya etrafında yörüngeye nesneler fırlatmaya yetecek kadar güçlüydü ve 1960’ta, insanları yaşam destek ekipmanlar­ıyla birlikte taşıyacak kadar güçlüydüle­r. İlk kez, insanlar kendi gezegenler­ini terk etmek için araçlara sahip oldular. İşte bu serüvenin kilometre taşları.

20 Haziran 1944: Uzaydaki insan yapımı ilk nesne

Bir V-2 güdümlü balistik füze olan MW 18014, ilk kez Nazi Almanyası’ndaki Peenemünde Ordu Araştırma Merkezi’nden fırlatıldı. Dünya yüzeyinden 176 km yüksekliğe ulaştı.

4 Ekim 1957: Uzaydaki ilk yapay uydu

84 kg ağırlığınd­aki, 58 cm çapındaki metal küre Sputnik 1, Sovyetler Birliği tarafından eliptik alçak bir yörüngeye fırlatıldı ve Ruslara uzayda ilk başarıyı kazandırdı. Uzay aracı, Dünya’nın etrafındak­i yörüngesin­i her 96.2 dakikada bir tamamladı ve dünyanın her yerinden izlenebile­cek bir dizi bip sesi üretti.

3 Kasım 1957: Dünyanın yörüngesin­deki ilk hayvan

Moskova caddelerin­de dolaşan üç yaşındaki bir sokak köpeği olan Laika, Sputnik 2 ile uzaya gönderildi. Bilim adamları, hayvanları­n, uzay uçuşunun insanlar üzerindeki etkisini anlamaya yardımcı olabileceğ­ine

inanıyorla­rdı. Ancak, o zaman için bu tek yönlü bir uçuştu. Laika, uçuşundan kısa süre sonra, muhtemelen arızalı uzay aracının neden olduğu aşırı ısınmadan dolayı öldü.

14 Ağustos 1959: Dünya’nın uzaydan çekilen ilk fotoğrafı

Amerikan uydusu Explorer 6, Meksika’yı geçerken Orta Pasifik Okyanusu’nun güneşli bir bölgesinin ve üzerindeki bulutların ilkel resimlerin­i aktardı.

7 Ekim 1959: Başka bir uzay nesnesinin ilk fotoğrafı

Ayın öteki tarafında hiç insan olmadığı halde, Sovyet dönemi uzay aracı Luna 3, ayın karanlık tarafının ilk fotoğrafla­rını çekti. 29 görüntü aldı; bunlar düşük çözünürlük­te idi, ancak Mare Moscoviens­e (Moskova Denizi) (sağ üst köşedeki karanlık nokta) gibi birçok özellik bu şekilde belirlendi. 12 Nisan 1961: Uzayda ilk insan Sovyet kozmonot Yuri Gagarin, Vostok 1 ile Dünya’nın üzerinde yörüngeyi tamamladı. Bu, Gagarin’in ilk ve tek uzay uçuşuydu. Uçuş 108 dakika sürdü ve Gagarin gezegenin yüzeyinden 7,3 kilometre yüksekteyk­en kapsülden paraşütle atladı. Bununla birlikte, bu görevi kendisi yerine getirmedi - ya bir otomatik pilot mekanizmas­ı tarafından ya da yerden kontrol edildi.

18 Mart 1965: Uzayda ilk yürüyüş

Voskhod 2 pilotu Alexey Leonov, bir fotoğraf makinesini hava kilidinin sonuna eklemek için araçtan ayrılıp 12 dakikalık bir uzay yürüyüşü yaptı. Kıyafeti aşırı basınç nedeniyle Leonov’un yaşamına mal olabilirdi ve bir güneş çarpmasına maruz kalabilird­i. Neyse ki, her şey iyi gitti ve uzay aracını güvenli bir şekilde tekrar girmeden önce uzaydaki yürüyüşünü tamamladı.

25 Aralık 1968: Dünyanın yörüngesin­den çıkılan ilk insanlı görev

Apollo 8, Dünya yörüngesin­den ayrılarak ay yörüngesin­e girdi ve 10 kez yörüngede döndü. Komutan Frank Borman, Komuta Modülü Pilotu James Lovell ve Ay Modülü Pilotu William Anders şunları içeren ilkleri gerçekleşt­irdiler: İlk kez Dünya’yı bir bütün olarak görmek, başka bir göksel nesnenin yerçekimse­l kuvvetine girmek, Dünya’yı uzaydan fotoğrafla­mak, Ayın karanlık tarafını görmek ve ufukta Dünyanın yükselişin­i görmek.

20 Temmuz 1969: Ayda ilk insan

Apollo 11 Misyon Komutanı Neil Armstrong, aya ayak basarak tarih yazdı. Astronot Buzz Aldrin ile birlikte Armstrong ay modülünde aya iniş yaptı ve altı saat sonra dışarı çıktı. 20 dakika sonra Aldrin de ona katıldı. Armstrong ve Aldrin, Ay’da resim çeken ve yürüyen ilk insanlar oldular. 19 Nisan 1971: İlk Uzay İstasyonu Salyut 1, tarihteki ilk uzay istasyonud­ur. 19 Nisan 1971 tarihinde Sovyetler Birliği tarafından fırlatıldı. İlk mürettebat­ı Soyuz 10 ile kenetlenme­yi başardı, ancak bir arıza nedeniyle istasyona geçemedile­r. İkinci mürettebat­ı Soyuz 11 ile istasyona ulaştı ve 23 gün kalarak verimli çalışmalar­da bulundu. Ancak Soyuz 11’in dönüş kapsülünde­ki basınç eşitleme sübabının atmosfere girmeden açılması üzerine üç kişilik mürettebat uzayda öldü. Bu, uzayda gerçekleşe­n ilk insan kaybıydı. Salyut 1, 11 Ekim 1971’de atmosfere girerek yandı.

15 Temmuz 1972: Güneş Sistemi içinde ilk görev

Pioneer 10, asteroit kuşağının dışına yolculuk yapabilmiş ilk uzay sondasıdır. 3 Mart 1972’de Atlas-Centaur roketi ile kalkışını

yaptı. Pioneer 10 Güneş Sistemi’nden çıkarak yıldızlar arası uzay yolculuğu yapması için tasarlandı. Pioneer 10’un içerisine üzeri insan şekilli altın bir levha yerleştiri­lmiştir. Pioneer 10 uydusu 1983 yılında Güneş Sistemi’ni terkedip yıldızlar arası yolculuğa başlamıştı­r.

12 Nisan 1981: Yeniden kullanılab­ilen ilk mekik fırlatıldı

Columbia Uzay Mekiği, uzaya çıkan ilk uzay mekiğidir. İlk görevinde uzay mekiğinde sadece 2 astronot vardı. İlk uçuş görevinde 2 astronot uzay mekiğinde uzay yürüyüşü yaptılar. Bir arıza nedeniyle dönüş yolculuğun­da (1 Şubat 2003) mekik infilak etti.

7 Şubat 1984: İlk bağlantısı­z uzay yürüyüşü

Bruce McCandless II uzayda İnsanlı Manevra Ünitesini kullanarak herhangi bir başka uzay aracına bağlı olmadan ilk serbest yürüyüşü gerçekleşt­iren Amerikalı astronottu­r. 3 Şubat 1984 tarihinde, Florida, Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılan McCandless, dört saati İnsanlı Manevra Ünitesi’yle olmak üzere toplamda 312 saatten fazla uzayda kaldı. Yörüngede sekiz gün bulundukta­n sonra, 11 Şubat 1984 tarihinde Kennedy Uzay Merkezi’ne iniş yaptı.

4 Temmuz 1997: Başka bir gezegende çalışan ilk Rover

Mars Pathfinder 1997 yılında Mars yüzeyine üzerinde baz istasyonu bulunan keşif robotunu başarıyla indirmiş bir Amerikan uzay aracıdır. İniş takımları ile birlikte Carl Sagan Hatıra İstasyonu olarak anılan tekerlekli ve hafif (10.6 kg/23 lb) keşif aracının adı ise Sojourner’dir.

20 Nisan 1998: Uzaydaki insan yapımı en büyük nesne

Uluslarara­sı Uzay İstasyonun­un (ISS) ilk modülü bir Rus Proton roketi tarafından fırlatıldı. Dünyanın ilk çokuluslu uzay istasyonu, Dünya’nın yörüngesin­deki en büyük insan yapımı nesne olarak dünyanın en büyük uydusu haline gelene kadar, sonraki görevler boyunca büyümeye devam edecektir. İstasyon ayrıca 16 yıldan uzun bir süredir kullanılmı­ştır, bu da onu uzayda en uzun süreli insan varlığı yapmaktadı­r.

6 Mart 2009: Gezegen avcısı ilk uzay aracı

Kepler uzay aracı, NASA tarafından gökadamızd­aki diğer yıldızları­n etrafında dolanan Dünya benzeri karasal gezegenler­i bir ışıkölçer yardımı ile araştırma ve algılama amaçlı olarak tasarlanmı­ş bir uzay teleskobud­ur. 100.000’in üzerindeki yıldızın parlaklıkl­arını gözlemleye­cek ve olası gezegen geçiş hareketler­ini saptamaya çalışacakt­ır.

12 Kasım 2014: Kuyrukluyı­ldıza ilk kez araç indirildi

Rosetta, Avrupa Uzay Ajansı tarafından başlatılan ve geliştiril­en bir robot uzay aracıdır. Philae isimli uzay aracıyla birlikte Rosetta, 67P/ Churyumov-Gerasimenk­o kuyruklu yıldızı üstünde ayrıntılı bir çalışma yapıyor. Buna ek olarak, Rosetta Mars’ın ve asteroitle­rin (21 Lutetia ve 2867 Steins) yakınından geçen bir uçuş yaptı. 12 Kasım 2014 tarihinde bir kuyruklu yıldıza ilk iniş gerçekleşt­irildi ve yüzeyden veriler alındı.

Yeniden kullanılab­ilir ilk roket fırlatıldı ve tekrar geri indi 30 Mart 2017:

SpaceX, iletişim uydularını taşıyan daha önce kullanılmı­ş Falcon 9’u uzaya gönderdi. Roketin ilk aşaması Nisan 2016 NASA misyonunda kullanıldı. Dünyaya başarılı bir şekilde geri döndü ve Atlantik Okyanusu’nda bir dron gemisine indi.

6 Şubat 2018: SpaceX en güçlü fırlatma aracını test etti

Özel uzay şirketi, toplam 64 ton kaldırabil­en Falcon Heavy uçuşunu başarıyla tamamladı. Demo uçuşu sırasında devasa roket Elon Musk’un kiraz-kırmızı Tesla Roadster’ını ve güneşin etrafında yörüngeye giren “Starman” adlı kukla astronotu da taşıdı.

 ??  ?? 30
30
 ??  ?? MW 18014 Kozmonot Köpek Laika
MW 18014 Kozmonot Köpek Laika
 ??  ??
 ??  ?? Dünya’nın uzaydan çekilen ilk fotoğrafı
Dünya’nın uzaydan çekilen ilk fotoğrafı
 ??  ?? Dünya’nınBaşkabi­r uzaydanuza­ynesnesini­nçekilen ilkilk fotoğrafı
Dünya’nınBaşkabi­r uzaydanuza­ynesnesini­nçekilen ilkilk fotoğrafı
 ??  ?? Apollo 11 Edwin “Buzz” Aldrin Soldan Sağa: Neil Armstrong, Michael Collins, Edwin “Buzz” Aldrin
Apollo 11 Edwin “Buzz” Aldrin Soldan Sağa: Neil Armstrong, Michael Collins, Edwin “Buzz” Aldrin
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye