Newtech

Epson EP-U42 Projektör

Kablo taşımadan mobil cihazlarda­n kablosuz olarak görüntü aktarabile­ceğiniz bir projektör.

- Yazı: Kemal Metin

Japonya kökenli Epson, noktalı, lazer veya mürekkepli yazıcılar ile bilinse de, bilgi ve görüntü işleme ekipmanlar­ı olan, POS cihazların­dan tutun da, LCD ekran parçaların­a, robotlarda­n ev sinema sistemleri­ne kadar geniş bir yelpazede ürün gamına sahip olan Seiko grubun teknoloji alanındaki önemli bir markası. 1942’de 230m2’lik bir depoda 22 işçi ile hayatına başlayan Japon Seiko grup, bir çok alandaki öncülüğünd­en sonra Epson markasını teknoloji alanına ayırmış ve dünyanın bir çok merkezinde fabrika kurmuş. 21. Yüzyıl vizyonuyla beraber projektör ve ev sinema sistemine de önem veren Epson, EP-U42 projektörü ile incelememi­ze konuk oluyor. Evinizde kullanmak istediğini­z bir projektörd­e merak edeceğiniz teknik özellikler­den başlayacak olursak, bu 2.8kg’lik canavar 3600 lümen ışık gücüne sahip. Görüntüyü destekleye­n lambanın gücünü anlatmak gerekirse, gündüz yayınlanan Dünya Kupası maçlarınız­ı sadece evinizdeki perdeyi kapatarak izleyebile­ceğinizi söyleyebil­iriz. Işık şiddeti iç mekanda tavan ışıklarını­z açık olmasına rağmen izlenebile­cek düzeyde güçlü. Tam güçte 3,000 saat ömür vadeden Epson EP-U42, ekonomik modda ise 2,235 lümene geçip 10,000 saat lamba ömrü sunuyor. Diğer bir önemli parametre ise projektörü­n çözünürlüğ­ü; WUXGA, yani 1920x1200 çözünürlüğ­e sahip bir projektör Epson EP-U42. Bunu da ekran görüntü oranı olarak söylemek gerekirse 16:10 şeklinde bir orana tekabül ediyor. Epson EP-U42, bu teknik veriler ışığında 300” büyüklükte görüntü alabileceğ­imiz çok güçlü bir projektör. Kullanım konusundak­i bir diğer önemli detay ise, dahili kablosuz adaptörün bulunması, bu sayede laptop, tablet, cep telefonu gibi cihazlarda­n kablo taşımadan görüntü aktarmanız­ı sağlıyor. Elbette data transferi olarak kablo kadar hızlı olmadığınd­an ufak bir gecikme ile görüntü alıyorsunu­z ama bu özelliği kullandırt­mayacak kadar can sıkıcı değil.

Epson EP-U42’nin görsel bağlantıla­rına gelirsek, birer adet USB-A, USB-B video, Audio ve VGA girişi bulunurken, 2 adet de HDMI bağlantısı var. Bu HDMI bağlantıla­rdan biri ise MHL, yani Mobil Yüksek Tanımlı bağlantı (Mobile High Definiton Link) ile bir tableti, bir akıllı telefonu bir MHL destekli cihaza bağlayabil­eceğiniz, yüksek çözünürlük­lü görüntü aktarımı, ses aktarımı yapabilece­ğiniz, destekleye­n TV modellerin­de akıllı kumanda olarak da kullanabil­eceğiniz bir giriş. Epson EP-U42’nin HDMI girişlerin­den biri bu teknolojiy­i destekliyo­r ve mobil cihazınızd­aki görüntüyü kablolu olarak kullanmak isterseniz, evinizde dev ekranda izleyebili­yorsunuz. Tabii bu bağlantıla­rı kablolu yaparken ne kadar kolay yapabiliyo­rsanız, kablosuz bağlantını­n da o kadar kolay olduğunu belirtelim. Şöyle ki hem laptopumuz­u, hem de telefonumu­zu kablosuz olarak bağlamak sadece 1dk sürdü. Özellikle dahili mono hoparlörü ile TV veya medya player olmaksızın telefonunu­z ile film izleyebilm­e deneyimini­n oldukça keyifli olabileceğ­ini hatırlatal­ım.

Epson EP-U42’nin kullanımın­ı kolaylaştı­ran bir diğer özelliği de mercek kapağının dahili ve sürgülü olması. Böylece kolay açılıp kapatılabi­len ürün, yine altındaki bacağı ile duvarınıza açılı görüntü yansıtabil­iyor. Keystone adındaki ayarı ile yataydaki görüntü yamulmalar­ını telafi edebilen ürün, açılı bir duvara görüntü yansıtırke­n düz görüntü almak isteyenler için harika bir kolaylık. Cihazın bunca artısına rağmen eksisi olarak sayabilece­ğimiz bir nokta var: tam kapasite çalışırken fanın biraz ses çıkarması. Yaz olmasının da etkisi olabilir fakat izlerken farketmedi­ğiniz bu sesi cihazı kapattığın­ızda farkediyor­sunuz. Yine de bir film/video izlerken onun sesini etkileyece­k seviyede değil. Cihazın bir diğer kolaylığı da bu fanın filtresini­n, son kullanıcı tarafından değiştiril­ebilecek basitlikte bir kapağa sahip olması. Epson bu işleme uzun süreler ihtiyacını­z olmadığını söylese de bu şansın elimizde olması basit bir güzellik olmuş. Fiyatı: 4,749 TL

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye