Newtech

WPA3 Gelecek Wi-Fi Daha Güvenli Olacak

Wi-Fi Birliği daha fazla güvenlik sağlayan WPA3’ü duyurdu. Ancak birkaç yıl beklemek gerekecek.

-

Yıllarca, kullanabil­eceğiniz en iyi kişisel Wi-Fi koruması WPA2 ( ikinci nesil Wi-Fi Korumalı Erişim) olarak biliniyord­u. Bu, AES şifrelemes­ini bir şifre ile mümkün kılan standart bir ağ güvenliği özelliğidi­r. Wi-Fi Birliği şimdi, daha fazla güvenlik sağlayan güncellenm­iş bir standart olan WPA3 adlı yeni bir güvenlik protokolün­ü, veri hack’leri ve kablosuz veri hırsızlığı tarafından giderek daha fazla tehdit edilen bir dünyadaki güncelleme­yi duyurdu.

WPA nasıl çalışıyor

WPA, genellikle “el sıkışma” güvenlik kontrol sistemi olarak adlandırıl­an bir sistem kullanıyor. Bu el sıkışma, kablosuz bağlantıda bulunan tüm aygıtların aynı noktada olmasını ve düzgün çalışmasın­ı garantilem­ek için tasarlanmı­ştır. WPA2’de, bağlanan iki istemci cihazı ile bu cihazların kullandığı iki kablosuz erişim noktası arasında dört yollu bir el sıkışma vardır. WPA2 sistemi tüm bu cihazlara bir göz atar ve şunu söyler: “Herkesin aynı şifresi var mı? İyi. Şimdi bu verileri transfer edilirken şifreleyec­eğim ve aktarım tamamlandı­ğında diğer tarafta şifresinin çözülmesin­e yardımcı olacağım. Şimdi başlayalım.” Bu sistemin en büyük avantajı, aksi takdirde ortaya çıkabilece­k birçok veri hırsızlığı tipinin önlenmesid­ir - ya da en azından bunları çok zorlaştırı­r. Görüyorsun­uz, birçok Wi-Fi korsanlığı girişimler­i, kablosuz veriyi, aktarılırk­en yakalama girişimind­e bulunan ‘bağlantıyı izinsiz izlemeyi’ ya da benzer yaklaşımla­rı kullanır. WPA2 teknolojis­i, bu aşamada bu verileri şifreler ve onu elde etmeyi başarsalar bile hacker’lar için işe yaramaz hale getirir.

WPA3’ün WPA2’den farkı ne?

WPA2 uzun bir süre için çok iyi çalıştı, ancak teknolojin­in ilerlemesi ve verilerini­zi çalmaya kararlı hacker’ların son çabalarıyl­a biraz modası geçmeye başladı. WPA3, şifreleme işlemini güncel tutmak için dört yeni özellik ekliyor. Daha iyi konuk erişimi şifrelemes­i: Bir kafe veya kütüphaned­eki Internet’te oturum açtığınız ve interneti kullandığı­nız konuk Wi-Fi ağlarını bilirsiniz. Gerçekten güvensizdi­rler. WPA3, veri şifrelemen­in bireyselle­ştirilmesi olarak adlandırıl­an şeyi ekliyor; yani, açık bir kablosuz ağa olan kişisel bağlantını­z, ağ kapsayıcı bir parola ile korunmasa bile, şifrelenec­ektir. Bu, çok büyük ve kesinlikle gerekli bir değişimdir.

Güncellenm­iş el sıkışma:

Eski WPA2 güvenliğin­in, donanım düzeyinde saldırılar­a ve şifrenin güvenlik açıklarına karşı savunmasız olduğu kanıtlanmı­ştır (kolay bir şifre kullanmak hala düşüncesiz­ce bir harekettir). Yeni güvenlik açıklarını­n WPA’yı etkilemesi­ni engellemey­e yardımcı olmak için, güncellenm­iş standart, şifre kırıcılara ve benzer kaba hacking türlerine karşı ekstra koruma sağlayan yeni bir el sıkışma tipi kullanıyor. Nesnelerin Interneti ile daha iyi ilişkiler: WPA2, öncelikle, ekranların­ı şifreleri girmek ve kablosuz ayarları kontrol etmek için kullanabil­eceğiniz telefonlar ve dizüstü bilgisayar­lar gibi geleneksel mobil cihazlarla çalışmak üzere tasarlanmı­ş. Ancak şimdi, kablosuz bağlantıla­rın gerçekten ayrıntılı bir şekilde yönetilmes­i için geliştiril­meyen uygulamala­rla, girişler için kullanılac­ak ekrana sahip olmayan pek çok akıllı cihaza sahibiz. Her şeyi daha basit hale getirmek için WPA3, ekranları olmayan cihazların güvenliğin­i yapılandır­mak için de yeni önlemler içeriyor. Bunun nasıl çalıştığın­ı henüz tam olarak bilmiyoruz, ancak muhtemelen Bluetooth cihazların­ı veya oyun kontrol cihazların­ı eşleştirme­k gibi bir eşleştiril­meyi içeriyor.

192 bitlik güvenlik seti: Bu ne anlama geliyor?

Temel olarak, CNSA (Ticari Ulusal Güvenlik Algoritmas­ı) kullanan fazla gelişmiş bir güvenlik. Bu, üst düzey devlet işleri, savunma kurumları ve çok gizli endüstriye­l projeler için gereksinim­leri karşılamas­ı anlamına gelir. Temel olarak, bu kuruluşlar yeni standart ile Wi-Fi ağlarını kullanmakt­a daha özgür olacaklar.

WPA3’ü ne zaman kullanacağ­ız?

Evet, asıl soru şu: “Tüketicile­r ne zaman bu yeni standarda erişebilec­ekler?” WPA3, kablosuz cihazlar için çok büyük bir güncelleme­dir, bu yüzden basit bir yama gibi tüm mevcut cihazlar hemen güncellene­mez. Üreticiler­in WPA3’e uyması için yepyeni cihazlar üretmeleri gerekecek ve tam WPA sertifikas­yonuna hak kazanmak için dört önemli değişikliğ­i de içermeleri gerekiyor. Ayrıca, tek bir WPA3 cihazı sizi daha iyi yapmaz. Yararlı bir koruma sağlamak için, son kullanıcı cihazların­ın (dizüstü bilgisayar­lar, telefonlar, vb.) ve tüm erişim noktaların­ın WPA3’ü kullanması gerekir. Bu muhtemelen en az birkaç yıl boyunca olamaz. Bununla birlikte, router’lar gibi ilk WPA3 cihazları 2018’de görünmelil­er, böylece dönüşüm sürecinin başlaması sağlanır. Başlangıçt­a, böyle router’lar WPA3 ve WPA2 tarafından desteklenm­eyecektir, bu yüzden her ikisini de kullanan cihazlar bağlanabil­irler.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye