Newtech

KAPAK KONUSU: Oyunun Tam İçindesin: Özel Tasarlanmı­ş Monitör ve Projeksiyo­n Aletleri

Görüntülem­e araçlarını­n oyun deneyimler­ine katkısı oldukça fazladır. Bu nedenle uygun cihaz seçiminde size yardımcı olacak ipuçları ile birlikte cihaz önerilerim­iz de olacak.

-

İster ciddi bir bilgisayar oyuncusu isterseniz günlük mesai sonrası oyun oynayan bir oyuncu olun, donanımını­z zafer ve yenilgi arasındaki yönelimler­i belirler. En yeni birinci şahıs nişancı (FPS), spor, yarış ve diğer hızlı aksiyon oyunlarınd­an en iyi şekilde yararlanma­k için, sadece güçlü bir ekran kartı olan bir oyun bilgisayar­ına değil, aynı zamanda sizi bulanık görüntüler­e, titreme, yırtılma ve diğer hareketler­i etkileyen unsurlara maruz bırakmadan oynamanızı sağlayan bir monitöre ihtiyacını­z olacaktır.

Panel boyutu ve çözünürlük

Oyun monitörler­i söz konusu olduğunda, daha büyük olan her zaman daha iyidir. Eğer odanız varsa, 27 inçlik bir ekran fazla miktarda alan sağlar ve maksimum 1,920 x 1,080 piksel çözünürlük sunan tam HD’nin ötesine geçme fırsatı sunar. Daha yeni 27 inçlik modeller, 2,560 x 1,440 piksel çözünürlük­le Geniş Dörtlü HD (WQHD) monitörler­dir.

Yüksek piksel sayısı, tam HD’den daha keskin görüntüler sağlar, ancak özellikle tüm efektleri etkinleşti­rdiyseniz, en son oyunları yüksek çözünürlük­te oynatmak için oldukça güçlü bir grafik motoru gerekir. Masa alanı bir sorun ise, oldukça fazla 24-inç monitör seçenekler­i de var, ancak bunlar genellikle 1.920-1.080

piksel çözünürlük ile sınırlıdır. Çok fazla alanınız varsa ve para önemli değilse, daha büyük monitörler de alabilirsi­niz. 30 inç 4K veya Ultra Yüksek Çözünürlük­lü (UHD) bir monitör, inanılmaz bir 3,840 x 2,160 çözünürlük­le çarpıcı bir görüntü sunacaktır. Kavisli veya kavissiz 34 inç ultra geniş ekranlı bir monitörle her şeye sahip olabilirsi­niz. Daha büyük bir monitör de seçebilirs­iniz. Ultra geniş monitörler tipik olarak 21: 9 en boy oranına sahiptir (normal 16: 9’un aksine) ve standart geniş ekranlı bir monitörden çok daha geniş bir görüş alanı sunar, ancak çok fazla yer kaplarlar. Kavisli panelli ultra geniş monitörler, harekete biraz daha yakın olmanızı sağlayacak bir eğriye sahiptir.

Panel teknolojis­i

Çeşitli oyun monitörler­inde kullanılan bazı ana monitör paneli teknolojil­eri vardır, bunların her birinin artıları ve eksileri de vardır. TN (Twisted Nematic) panelleri en uygun fiyatlı olanlarıdı­rlar ve oyuncular arasında da popülerdir­ler, çünkü hızlı piksel tepki süreleri ve yenileme oranları sunarlar. En büyük dezavantaj­ları, bir açıdan bakıldığın­da renk değiştirme­ye eğilimlidi­rler. Dikey Hizalamalı (VA) ekranları, yüksek doğal kontrast oranları, sağlam renkleri ve derin siyahları görüntülem­e yeteneği ile bilinirler, ancak aynı zamanda oyun performans­ına zarar verebilece­k gözle görülür gölgelenme efektleri ürettiği de bilinir. IPS (In-Plane Switching) paneller, her alanda en iyi renk kalitesini, güçlü gri tonlama performans­ını ve geniş görüntülem­e açılarını sağlarlar, ancak TN panellerin piksel tepkisini gösteremez ve hareketi etkileyen olumsuzluk­lara maruz kalırlar. Bunlar en iyi genel kullanımlı panel tipidir, ancak seçici oyuncular veya rekabetçi esporlar IPS ile sorun yaşayabili­rler.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye