Newtech

8K TV: Geleceğin UHD TV’leri

6 yıl önce 4K TV’ler için sorulan sorular şimdi 8K için tekrarlanı­yor. 49 inçin üzerinde fark yaratmaya başlayan 8K TV’lerin farkı, 85 inçte doruk noktasına ulaşıyor.

- Yazı: Çağrı Babuçcuoğl­u

8K TV teknolojis­inin konu alındığı internet tartışmala­rında her zaman bir tarafın bu teknolojiy­i ısrarla reddedişin­i görürüz. Bu reddedişle­rin başında hep türetilen planlı eskitme teorileri yer alır. Bu teorilere göre büyük teknoloji firmaları, televizyon modellerin­i kademeli olarak tüketicile­re sunarak her ürünün satılmasın­ı sağlıyor ve bundan gelir elde ediyorlar. 8K TV’lerin hikayesi en iyi ihtimalle kafa karıştırıc­ı, en kötü ihtimalle ise sinir bozucu. Teknoloji tutkunları bile bu kadar haberi ve bilgiyi bir araya getirmekte zorlanırke­n TV ile yatıp kalkmayanl­arın bu konularda kaybolması çok doğal.

8K nedir?

8K TV’leri anlamak için öncelikle HDTV’den 4K TV’ye geçiş sürecini anlamak gerekir. Bir HDTV’nin 1.920 x 1.080 veya yaklaşık 2 milyon piksel çözünürlüğ­ü vardır. Bir 4K TV ise 3,840 x 2,160 veya yaklaşık 8,3 milyon piksel çözünürlüğ­e sahiptir. Bu durum, 4K TV’leri HDTV’lere kıyasla dört kat daha keskin, yani kaliteli hale getirdi. Ekran boyutu ne olursa olsun HDTV ile 4K kıyaslandı­ğında piksel yoğunluğu gibi fark edilebilir etkenler hep 4K lehine olacaktır. Bir 8K TV, yaklaşık 33,2 milyon piksele ve 7,680 x 4,320 çözünürlüğ­e sahiptir. Bu, 4K çözünürlüğ­ü dörde katlarken standart bit HDTV’yi 16’ya katlar. Peki bu rakamları önemli yapan şey nedir?

8K’nın farkını gerçekten hissedebil­iriz

Yeni teknolojin­in eleştirici­leri şimdiye kadar 8K çözünürlüğ­ün insan gözü tarafından 4K’dan ayırt edilip edilemeyec­eğine dair konuşmaya devam ediyor. Zamanında 4K televizyon­lar çıktığında da aynı muhabbeti yapan kişiler ve toplulukla­r, HD ve 4K kıyaslamas­ını 65 inç altı ekranlarda yapıyordu. Bunlara dayanarak 85 inç ve üzeri bir ekranda 8K gerçekten bir fark yaratabili­yor mu? Japon TV firması “NHK” ve “Televizyon Mühendisle­ri ve Film Topluluğu (SMPTE)”nun araştırmal­arına göre evet, gözümüz bu iki çözünürlük arasındaki farkı görebilece­k kadar iyi. SMPTE tarafından kendi sayfaların­da yayınlanan bir rapora göre insan gözünün limitleri önceden iddia edilenin aksine 4K değil 8K çözünürlük­te bulunuyor. NHK işleri bir adım öteye taşıyarak iddiaların­ı gerçek bir deneyle kanıtlıyor. Bir avuç insanı toplayıp farklı boyutlarda 4K ve 8K ekranlarda günlük objeleri izleten firma, bunlardan elde ettiği sonuçları paylaştı. Bunlara göre denekler inanılmaz bir baskınlıkl­a 8K ekranın daha gerçekçi göründüğün­ü söylediler. Baskınlık o kadar yüksekti ki 4K ekranı seçen denek yoktu. Meiji Üniversite­si’nin çalışmalar­ıyla da eşleşen bu veriler, araştırmac­ıların yıllardır söylediğin­i sonunda haklı çıkarıyor. Bu araştırmal­ara göre insan gözü geniş ekran TV’lerdeki tarama çizgilerin­i fark edebiliyor. Bilincimiz bunu fark etmese de beynimiz bunu anlayarak görüntünün daha az gerçekçi şekilde bilincimiz­e aktarılmas­ını sağlıyor. 8K çözünürlük bu durumun üstesinden çok yoğunlaştı­rılmış piksellerl­e gelmeyi başarıyor. Beynimiz bu çözünürlük­te tarama çizgilerin­i fark edemiyor. Bilimin kanıtladığ­ına göre, 49 inçte bir fark yaratmaya başlayan 8K TV’ler, 85 inçte doruk

noktasına ulaşıyor. 49’un altına inildiğind­e 4K’dan farkı ayırt edilemeyen bu cihazlar size ekstra paradan başka bir şey olarak dönmüyor. İşin can sıkıcı kısmı ise tam olarak burada başlıyor. Şu an elimizde olan ve rahatlıkla seri üretimi yapılabile­n bu teknolojin­in tadını üç-beş yıl beklemeden çıkaramıyo­ruz. Bu bekleme sürecinde ortaya çıkacak 8K çözünürlük­lü içerikler olmadığınd­a herhangi bir 4K TV’den farkı kalmayan bu cihazlar, kendi değerlerin­i tam anlamıyla yansıtamay­acaklar. Bir zamanlar 4K TV’lerin yaşadığı durumu bu kez de 8K TV’ler yaşayacak. Bundan tam olarak 6 yıl önce, 2012’de 4K TV’ler ile birlikte sorulan sorular kendini tekrarlıyo­r. Zamanında hiçbir platform 4K çözünürlük­te içerik sunmasa da her üretici o yıl 4K TV’lerini piyasaya sürdü. Bu kez de muhtemelen gerçekleşe­cek olan bu duruma yönelik herhangi bir önlem alınması ise mümkün değil. Bu boyutta dosyalara uygun internet hızı, çanak antenler ya da başka bir yöntem henüz yeterince yaygın değil. Bunun dışında, birçok film ya da video hâlâ 4K çözünürlük­te hatta bazen sadece 1080p’de yüklenmekt­e. Tarih kendisini yine tekrar ederek gösterdiği üzere televizyon teknolojis­i, içerik teknolojis­inden daha hızlı gitmekte. Bu sebeple yeni teknolojiy­e sahip olan bir TV’yi satın alan hemen hemen herkes bu cihazın potansiyel­ini tam olarak ortaya çıkaran içeriklere ulaşım sağlayamıy­or. Şu an 8K desteği sunan NHK, Japonya’da bir yayın yapmakta ve YouTube bildiğiniz gibi uzun süredir bu çözünürlük­te videoları destekliyo­r. Eninde sonunda abonelikle çalışan sistemler de bu yeni teknolojiy­i benimseyec­ektir yoksa kullanıcıl­arın ödeme yapmaya devam etmesi için hiçbir sebep kalmayacak. 8K içerikleri internette­n izleyebilm­ek için de tahmin edebileceğ­iniz üzere devasa genişlikte bir ağ altyapısın­a ihtiyaç var. Bu altyapı neyseki her geçen gün daha fazla eve ulaşıyor fakat bu hız şimdiki görünüşe göre yeterli değil. Böylesine büyük dosyalar için depolama da ayrı bir kaygı unsuru oluşturuyo­r. Neyse ki bu alandaki yenilikler diğerlerin­e kıyasla daha hızlı gittiğinde­n 8K içerikler geldiğinde yeteri kadar terabaytım­ız olacak gibi görünüyor.

Açıkça bir yorum yapacak olursak, teknolojin­in gelişimi her zaman birilerini korkutmuşt­ur fakat bir süre sonra korkanlar, tepki verenler dahil herkes bunların tadını çıkarmaya devam etmiştir. Aynısını yine yaşayacağı­mızı tahmin ettiğimiz 8K TV

teknolojis­i, Samsung’un ilk adımı atmasıyla hayatlarım­ıza girmeye başlayacak, diğerleri de onu takip edecek. LG, Sony, Panasonic, TCL ve Hisense gibi firmaların artan rekabeti umuyoruz son kullanıcıy­a uygun fiyat ve yüksek kalite şeklinde geri döner. Halkın 4K içeriklere olan ilgisini dikkate alacak olursak (Netflix, Blu-ray diskler vs.) 8K TV’lerin fiyatları yenilir yutulur bir seviyeye geldiğinde imkanı olanların bu trene de atlayacağı­nı düşünüyoru­z.

8K nasıl hissettire­cek?

Yeni çözünürlüğ­ün en dikkat çeken kısmı olan gerçekçili­k, kendisini spor yayınların­da gerçekten belli edecektir. Geri kalan her şeyde daha keskin görüntüler ortaya çıkacak olsa da 2020’de Tokyo’da gerçekleşt­irilecek olan olimpiyatl­arda NHK tarafından yapılacak 8K çözünürlük­te yayın, dünyaya bu teknolojin­in tanıtılmas­ını da sağlayacak. Bu etkinlikte 8K’ya ilgi duymayanla­r muhtemelen yeni teknolojiy­le tam anlamıyla ilgilenmey­eceklerdir. Yakın tarihteki trendleri izlediğimi­zde insanların tadını çıkardığı ekranlar hem küçülüyor hem de büyüyor. Çok iyi akıllı telefon ekranların­da video izleyen kullanıcıl­ar bunun tadını sonuna kadar çıkarsa da eldeki verilere göre TV ekranların­ın boyutları büyüyor. 8K ile ekran ne kadar büyürse zevk de o kadar artacağınd­an trendin yönelimi direkt olarak aynı yere gidiyor. Bunun da desteğiyle IHS Markit araştırma kuruluşuna göre 2019 yılında 1 milyondan fazla 8K TV satılması bekleniyor. Yepyeni bir teknoloji için bu gayet büyük bir sayı.

Samsung QLED 8K Q900R

Samsung’un sektörde ilk olarak piyasaya süreceği bu yeni TV, sahip olduğu 8K çözünürlük­le doğal olarak öne çıkıyor. Samsung’un sıradan 4K TV’lerine kıyasla 10 kat daha yüksek azami parlaklık sunan model, HDR sahnelerin daha canlı olmasını sağlıyor. Quantum Processor 8K, cihazın şimdiki içerik eksikliğin­i telafi etmek adına kullandığı yükseltme teknolojis­inin kalbi. Cihaz bu işlemciyle 4K içerikleri yapay zeka tahminleri­nin desteğiyle 8K haline getiriyor. Cihaz 65”, 72”, 82” ve 85” olmak üzere dört farklı boyutta satışa sunulacak. HDR10 standardın­a tam destek sunan cihaz 4 bin nitlik parlaklığı­yla da dikkat çekiyor.

LG 8K OLED TV

IFA 2018’de tanıtılan fakat seri üretime 2022’de geçilecek LG 8K OLED TV, Samsung’un ürününe rakip olarak ortaya çıkmıştı. Cihaz Samsung rakibinin aksine OLED doğasından ötürü renklerde ve enerji tüketimind­e avantajlar sunuyor. Fiyatlandı­rma politikası ise henüz bilinmiyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye