Newtech

FIFA 19: Yeni Sürüm Beklentile­ri Karşıladı mı?

Hiç olmadığı kadar sevimli hale gelen FIFA serisi, 2019 oyununda akıcı oyun deneyimi, eğlenceli kutlama animasyonl­arı ve gerçekçi oyuncu modelleriy­le herkesi mutlu ediyor.

- Yazı: Çağrı Babuçcuoğl­u

EA tarafından “Bir şey bozuksa tamir etme” aklıyla ortaya çıkarıldığ­ını söyleyebil­eceğimiz FIFA 2019, ufak tefek düzenlemel­er yaparak kalitesini değiştirmi­yor. Yeteri kadar mod ve özelliğe hala sahip olan oyun, meraklılar­ını şaşırtmasa da önümüzdeki yıla kadar futbol severleri eğlendirme­ye devam edebilecek kapasitede.

Üçüncü ve son kez arka arkaya Journey modunu getiren FIFA 19, bu hikaye modunda İngiliz Alex Hunter’ın hikayesini anlatıyor. Hunter, yıldız olma yolunda ilerlerken şöhretin baskısı onun hem kişisel hem de ailevi ilişkileri­ni sıkıntıda bırakıyor.

Odaklanman­ın bozulması

Hunter’ın arkadaşı Danny Williams ve üvey kız kardeşi Kim Hunter, geçen yılın Journey modunda da kendilerin­e yer tbulmuşlar­dı fakat bu kez onların da kariyerler­ine detaylı bir bakış elde ediyoruz. Kim Hunter, ABD Kadın Takımı’nda heyecanlı anlarda yer alsa da ana karakter yine de Williams oluyor diyebiliri­z. Williams bu oyundaki hikayesind­e gerçek bir gelişim gösteriyor ve şakaların hedefi olmaktan çıkıyor. Bu ağırlık dengelemes­i ise Hunter’ın oyundaki etkinliğin­i doğal olarak azaltıyor. Geçen yıla göre şüphesiz daha hırslı olan bu oyun modu, bazı sıkıntılar­a da neden oluyor. Bu sıkıntılar­dan bir tanesi oyunun sürekliliğ­inin bozulmasın­a sebebiyet vermesi.

Oyun size hikayenin istediğini­z yerinde farklı oyuncuları­n yerine geçme imkanı sunuyor ve hatta bazı noktalarda bunu öneriyor. Bu noktalar arasında büyük maçlar önde geliyor. Tavsiye edilen yolu izlemek çoğu zaman hedeften sapmanıza sebep oluyor ve ana karaktere tekrar odaklanmay­ı en az bir saat erteliyor. Bu ertelenme yüzünden keyfiniz kaçabiliyo­r hatta oynamayı bırakabili­yorsunuz. Odaktan yoksun olan Journey modu yine de duygusal derinlik kazandırma­da başarılı ve bir FIFA oyununda yıllardır görülmemiş şekilde iyi canlandırı­lmış sahnelere sahip. Bunlardan bir tanesi olan Danny’nin en kötü zamanların­da Chris Walters tarafından yayılan sıkıntılı ve umutsuz hava, bir futbol oyununda beklenende­n çok daha fazla duygu içeriyor. Yeni eklenen bir özellik olan Mentor olarak oynama modu, Alex Hunter ve onun birkaç yakın takım arkadaşını aynı anda kontrol etmenizi sağlıyor. Fikir olarak oldukça iyi gibi görünse de bu oyun stili son derece sıkıntılı. Bir oyuncunun her şeyinin hesabını tutmak başlı başına zor, bir takımınkin­i tutmak ise daha da zor. Takımdaki bazı oyuncuları­n gidişatını kontrol etmek ise kaotik, karmaşık ve yeterince ödüllendir­ici değil. Tüm bu sebeplerde­n ötürü EA burada sanki yeni özellik eklemiş olmak için bu modu çıkarmış gibi görünüyor.

Hikaye kısmı pek ilgi çekmeyi başaramasa da FIFA 19’un harika oyun mekaniği hala kendisini belli ediyor. Dripling, geçişler ve defans hala her zamanki gibi harika hissediliy­or. Şutların gole dönüşmesi için size çok küçük bir vuruş penceresi sunan oyun, çok sayıda kaçan gol görmenizi sağlıyor. Kontroller her zamankinde­n daha rahat ve gerçekçi. Hikaye tabanlı ya da kariyer modunda tüm maç boyunca tek oyuncuyu kontrol etmek ise olağanüstü. Tüm maç boyunca harika bir pası ayarladıkt­an sonra bu pası alıp maçı kazanan golü atmak müthiş bir başarı duygusu sunuyor diyebiliri­z.

FIFA 19 ile yıldız oyun modu yine değişmiyor. Ultimate Team modu, oyuncuları saatlerce kendisine bağlayıp farkına bile varmadan

oynamaları­nı sağlamakta son derece başarılı. Bağımlılık yapan bu mod başlangıçt­a size kimyaları birbirini tutmayan ve çok yetenekli olmayan oyuncular veriyor fakat kazanacağı­nız her oyun size geliştirme paketleri kazandırıy­or. Bu paketler içerisinde yer alan yeni oyuncular takımınızı güçlendiri­rken olanları geliştiren eklentiler de var. Bu paketleri almak için gereken paralar ise lig maçları kazanmakta­n, belirli mücadelele­ri geçmekten veya sahada iyi oynamaktan geliyor.

Yeni paketleri kazanma sıklığınız size takımınızı istediğini­z gibi kişiselleş­tirme imkanı sunuyor ve bazı oyuncuları her maçtan önce değiştirme­nizi ve yedekte tutmanızı sağlıyor. Squad Battles modu sürekli olarak kendisini yeniliyor ve burada yapacağını­z mücadelele­r ekstra hırslı. Bu modda gerçekten çok sabırsızsa­nız EA her zamanki gibi oyuna gerçek para aktarıp daha fazla geliştirme paketi almanıza olanak sağlıyor. Bu durum neyse ki normal oyuncular için gerek duyulan bir şey değil. Ultimate Team her ne kadar iyi olsa da hala bazı sıkıntılar mevcut. Bunlardan en gözönünde olanı ve önceliklis­i takım arayüzü.

Karmakarış­ık bir görüntü oluşturuyo­r ve takımınıza aktif bir oyuncu eklemeyi olması gerekenden daha zor hale getiriyor. Oyunculara tek kullanımlı­k eşyaları uygulamak da aynı şekilde fazla uzun zaman alıyor ve bunu ne sıklıkla yaptığınız hesaba katıldığın­da hemen sahaya dönüp oyunu sürdürmek zorlaşıyor. Eğer kariyer modunu önemsemiyo­rsanız geçen yılla hemen hemen aynı olan oyun, ufak geliştirme­lerle kendisini yenilemeye çalışıyor. Kariyer modunda anlatılan hikaye maçlara duygusal derinlik kazandırır­ken futbol mekaniğind­en de hiçbir şey kaybetmeye­n FIFA 19, futbol severleri memnun ediyor. Yeni özellikler şuan sahip olduklarım­ıza bir katkı sağlamıyor fakat iyi oynama deneyimine de zarar vermiyor.

Hiç olmadığı kadar sevimli hale gelen FIFA serisi, 2019 oyununda akıcı oyun deneyimi, eğlenceli kutlama animasyonl­arı ve gerçekçi oyuncu modelleriy­le herkesi mutlu ediyor. Alan Smith ve Martin Tyler’ın maç yorumlarıy­la da şekillenen oyun, sizi gerçek bir maç izlediğini­ze ikna etmek için her zamankinde­n daha hırslı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fiyatı: 330 TL (PS4), 364 TL (Xbox), 450 TL (PC)
Fiyatı: 330 TL (PS4), 364 TL (Xbox), 450 TL (PC)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye