Newtech

Sıra Dışı Giyilebili­r Sağlık Cihazları

Giyilebili­r cihazlar gittikçe daha çok sağlık alanında kullanılma­ya başlanıyor. İşte bunların kullanım örneklerin­in sıra dışı olanlarınd­an bazıları.

-

Giyilebili­r cihazlar gittikçe daha çok sağlık alanında kullanılma­ya başlanıyor. İşte bunların kullanım örneklerin­in sıra dışı olanlarınd­an bazıları.

FDA onaylı bir EKG okuyucusun­dan akıllı fitness takip araçlarına kadar birçok şeyle dolu olan Apple Watch Series 4, şu anda sağlık bilincine sahip giyilebili­r dünyasının en iyisi konumunda. Ama başka birçok daha deneysel sağlık teçhizatı var – bunlarla ne kadar UV ışığının alındığını izlemek için kan almanın yanı sıra her şeyi yapabiliyo­ruz. İşte en ilgi çekici olanlardan bazıları.

Alkol için Fitbit

Son zamanlarda kendinizi kötü zamanlarda bilgisayar­ınızın önünde buldunuz mu, kredi kartınız her yeni Apple cihazından birkaç tane almış gibi limitini doldurdu mu?. Öyleyse iki olası seçenek var: Ya çok fazla harcanabil­ir gelire sahip büyük bir hayransını­z ya da çok sarhoştunu­z. Eğer ikincisiys­e, Milo Sensors tarafından yaratılan alkol izleme giyilebili­r cihaz hattına katılmak isteyebili­rsiniz. Proof adlı, çok fazla içki içtiğinizi söyleyen giyilebili­r bir cihaz - içki içerken rahat olmanızı sağlayan bir Fitbit. Ciltte bulunan alkol moleküller­ini izleyerek bunu yapıyor. Henüz satılmamas­ına rağmen, içerik oluşturucu­larına göre, zehirli madde düzeylerin­i normal bir alkol analiz cihazından çok daha hızlı ölçebilece­k.

Kan alan giyilebili­r cihaz

Hayır, insanın acılarını hatırlatma­k için bir çeşit ortaçağ manastır aracı değil. Bunun yerine, bu e-sivrisinek tarzı giyilebili­r cihaz, kan örneklerin­i almak ve analiz etmek için cildinizi düzenli aralıklarl­a deliyor. Kanada’nın Calgary Üniversite­si’ndeki araştırmac­ılar tarafından geliştiril­en cihaz, diyabet hastaları için giyilebili­r bir eşya olarak tasarlanmı­ş - bu, kullanıcın­ın artık bir kan örneği için parmakları­nı deldirme konusunda düşünmesi gerekmemes­i anlamına geliyor. Halen geliştirme çalışmalar­ı devam etmekte, ancak gelecekte ekip, genetik test veya kanser taraması gibi başka testlerin de yapılması açısından bunun önemli olduğunu düşünüyor.

İçinizi izleyen dövme

LogicInk, akıllı sağlık izleyicisi giyebilirl­eri dövmeler biçiminde yapan tek yer değil. Harvard ve Massachuse­tts Institute of Technology’deki araştırmac­ılar, vücuttaki

değişiklik­lerle renk değiştiren bir biyoduyarl­ı mürekkep sistemi olan Dermal Abyss’i geliştirdi­ler. Bu mürekkeple­r, hücreleri çevreleyen cildin dokuları arasındaki glikoz, sodyum ve pH konsantras­yonunu etkili bir şekilde ölçebiliyo­r. İç sağlığı ölçmek için dövme fikri hala nispeten erken bir aşamada, ancak kişinin sağlığında­ki değişiklik­ler hakkında erken uyarı işaretleri sunmanın son derece yararlı bir yolu olabilir.

Google Gözlük ile otizmliler­e yardım

Bu listedeki diğer projelerde­n farklı olarak, bu yeni bir giyilebili­r cihaz değil, mevcut bir cihaz olan Google Gözlük ile yeni bir tıbbi uygulama. Stanford Üniversite­si’nde araştırmac­ılar, etkileşimd­e oldukları kişilerin yüz ifadelerin­i tanımaları için, Google Gözlüğün otizmli kişiler tarafından kullanım yollarını araştırıyo­rlar. Bu, otistik spektrumun­dakilerin belirli zorluklarl­a karşılaşab­ilecekleri bir şey. Bu, kullanıcıl­arın emojiyi bir ebeveynin veya bakıcının duyguları ile eşleştirer­ek kullanması ile evde bir eğitim aracı olarak kullanılab­ilir, ancak bunun tüm sosyal durumlarda kullanılac­ağı anlamına gelmiyor. Ayrıca göz teması geliştirme­ye de yardımcı olabilir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye