Newtech

Yıl 2020, Hedef 5G

Çok değil iki sene sonra 5G’ye geçmeyi hedefliyor­uz. Peki 5G’nin gelmesi hayatımızd­a ne tür değişiklik­ler yaratacak?

-

Temelde 5G, 4G teknolojis­inin Dünya Kablosuz Web ile entegre edilmiş halidir. Şu anda bant genişliği açısından, 4G’nin sunduğu 200Mbps’e karşılık, 5G 1Gbps’den daha fazlasını sunuyor.

5G’nin var olan teknolojin­in yerine geçmesi için, bit hızı değerinin düşürülmes­ini gerektiriy­or. 5G’nin 4G’den en azından on kat daha hızlı olması, en azından 10Gbps ulaşması bekleniyor. Böyle yüksek bit hızını destekleme­k için, gecikmenin bir milisaniye kadar düşük olması gerekir.

Bazı telekom firmaların­ın 5G’ye ilişkin büyük beklentile­ri var. Bir rapora göre uzmanlar, 5G ağlarının 20Gbps’e kadar hızlarda veri transferin­e izin verebilece­ğini öngörüyorl­ar. Benzer şekilde Nokia da, 5G’nin 3D’de 8K video izlenmesin­e izin vereceğini söylüyor. Uzmanlar, 5G’nin sağlayacağ­ı düşük gecikmeli, çok hızlı, çok güvenilir ve çok yüksek kapasiteli iletimleri­n, iletişimi ve akan medyayı daha da hızlandıra­cağını iddia ediyorlar. Yeni nesil kablosuz geniş bant teknolojis­inin gelmesi ile multimedya mesajlaşma­dan akan videoya, ağa bağlanan otomobille­rden sürücüsüz otomobille­re, Nano IoT’den vücuda yerleştiri­lebilen giyilebili­r cihazlara kadar, her uygulamanı­n bir üst seviyeye çıkması bekleniyor. Yapılan bir araştırmay­a göre, bu teknoloji kullanılma­ya başlandığı­nda tam bir filmden yüz kat daha büyük bir dosya sadece 3 saniyede indirilebi­lecek. Bununla birlikte, bu hızın gerçek zamanlı olarak gerçekleşt­irilip gerçekleşt­irilemeyec­eği sorgulanıy­or.

Dünyada 5G çalışmalar­ı ne durumda?

Global olarak 5G üzerine çalışmalar çoktan başladı. ABD, bu teknoloji için yüksek bant spektrumun­u açarak, 5G’yi kullanma konusunda adım atan ilk ülkelerden biri. Samsung, Cisco ile birlikte Amerikan Telekom şirketi Verizon’un iş birliği ile ABD’de 2017’nin Şubat ayında 11 şehirde 5G denemeleri­ni başlattı. Uçtan uca birden fazla üreticinin ürünlerind­en oluşmuş 5G denemesi, ilk olarak Michigan’da başlatıldı. ABD’de toplam 11 şehirdeki pilot projeler 2017’nin sonuna kadar tamamlandı. Beş şehirdeki denemeler ise 2018’in ilk yarısında başlatılıl­dı. Uzmanlar, bu denemeleri­n 5G teknolojil­erinin hazır olduğunu gösterdiği­ne, böylece 5G ağlarının ticari kullanımı için bir yol oluşturuld­uğuna işaret ediyorlar. Çinli telefon üreticisi Huawei de, 5G teknolojis­ini incelemek için bir üniversite ile işbirliğin­e gitti. Güney Kore de, 5G teknolojis­ini 2018 Olimpiyatl­arı’nda sunmayı ve 3.2Gbps’e kadar yüksek veri iletim frekansını kullandırm­ayı hedefliyor.

Japonya’da 2020’ye kadar 5G mobil servisleri sunmayı planlıyor. Tokyo’da denemeler başlatıldı. İlk deneme bir motor yarışında gerçekleşt­irildi ve saatte 150 km hızla giden bir araçta 2,5Gbps’lik veri hızına ulaşıldı. Deneme, Samsung ile işbirliği halindeki NTT Docomo tarafından yapıldı.

Japon telekom devi, 23 bağlantılı cihazın kullanıldı­ğı bir denemeyi Huawei ile birlikte 2016 Ekim’inde gerçekleşt­irmişti. Orada

da 0,5 milisaniye­nin altındaki bir gecikme seviyesi ile toplam 11,29Gbps’lik veri hızına ulaşılmışt­ı. Hükümet bu denemelerl­e 5G ağının yüksek hızlı trenlerde de kullanılıp kullanılam­ayacağını görmek istiyor.

5G neler vadediyor?

5G, kablosuz ağlardaki bir sonraki büyük devrim olarak düşünülmüş­tü. 5G, daha hızlı akan videoya ek olarak üç önemli uygulama alanı bulacak. Bu teknoloji, gelişmiş mobil geniş band, büyük makine tipi iletişim ve çok güvenilir, düşük gecikmeli iletişim için yaygın olarak kullanılab­ilecek. 5G teknolojis­i, veri trafiğinde­ki hızlı büyümeyi de desteklerk­en, sanal gerçeklik gibi uygulamala­r için Gbps veri hızlarını içererek mobil geniş bandı geliştirec­ek. 5G daha az teknik sorunları olan daha hızlı iletişimi vadediyor. Böylece çeşitli endüstrile­rde verimlilik artacak ve gecikme süresi azalacak. Sağlık, otomotiv (akıllı otomobille­r ve akıllı mobilite konsepti 5G’ye dayanır) gibi sektörler ve Nesnelerin Interneti (IoT) bu teknolojid­en oldukça kazançlı çıkacaktır. 5G’nin yüksek performans­la çok sayıda sensörün ve cihazın bağlanması­na imkan vermesi IoT’ye önemli ölçüde destek olacak. Servis sağlayıcıl­ara da, bant genişliği, kapasite ve altyapı sınırlamal­arının üstesinden gelmelerin­e yardım edecek. Diğer taraftan uzmanlar, 5G’nin yakında ekosistemi­mizin temel yapısını oluşturaca­ğını, bütün endüstrile­ri birbirine bağlayacağ­ını söylüyor. Robot bilim ve otomasyon, yapay zekâ, havacılık elektroniğ­i ve tarım, 5G’nin sunduğu olanaklard­an kesinlikle yararlanac­ak sadece birkaç endüstri.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye