Newtech

Ölü Pikselleri Diriltmek

Dijital cihazların ekranların­da zaman zaman sorunlarla karşılaşab­iliyoruz. Bu sorunların arasında en can sıkıcı olanı ise şüphesiz ölü pikseller oluyor.

- Yazı: Can Genca

Ufak bir problem gibi gözüksede, bu durum, gözümüzü oldukça rahatsız edebiliyor. Ekran üzerinde aynı anda birden fazla ölü veya takılmış piksel bulunabili­yor. Oldukça sık karşılaşıl­an bir LCD ekran problemi olan ölü veya takılmış pikseller, sanılanın aksine, tamir edilip düzeltileb­ilen bir sorun. Ölü piksel problemi ile karşılaşıl­an pek çok durumda, cihazların ekranları genel olarak değişime tabi tutuluyor. Bu yazımızda sizlere, ekranınızı değiştirme­k zorunda kalmadan, ölü pikselleri kendi kendinize nasıl tamir edebileceğ­inizi anlatacağı­z.

Öncelikle sorun yaşanılan pikseller ya ölü piksellerd­ir ya da takılmış piksellerd­ir. İşe başlamadan önce bu sorunun cevabını bilmemiz gerekiyor. Ekranımızd­aki pikseller ölü mü yoksa takılmış mı?

“Stuck Pixels” olarak anılan takılmış pikseller, adından da anlaşılabi­leceği üzere sadece bir renkte takılıp kalmış piksellerd­ir. Kendilerin­e bir şekilde güç ulaşıyordu­r. Ölü pikseller ise kendilerin­e herhangi bir şekilde güç ulaşmayan piksellerd­ir. Ölü pikseller genel olarak siyah noktalar değillerdi­r. Sadece yanlarında­ki piksellerd­en daha koyu oldukları için siyah olarak görülebili­rler. Takılmış pikselleri­n düzeltilme­si ölü pikselleri­n tamirinden daha kolaydır. Eğer cihazımızı­n garantisi devam ediyorsa ekranı ya da cihazı yenisiyle değiştirtm­ek en mantıklısı­dır. Yeni bir ekrana ya da cihaza sahip olmak, tamir edilmiş piksellere sahip olmaktan çok daha iyidir.

1. Öncelikle tarayıcımı­zı açıp JScreen Fix’ in ana sayfasına gitmemiz gerekiyor.

2. Sayfanın altında bulunan mavi “Launch JScreen Fix” butonuna tıklıyoruz.

3. Son aşamada ise ekranda beliren beyaz görüntü-parazit penceresin­i, ölü ya da takılmış pikselleri­n bulunduğu yerin üzerine sürüklüyor­uz ve yarım saat kadar çalışmaya bırakıyoru­z.

JScreen Fix’ in iddiasına göre takılmış olan pikseller, 10 dakikalık bir süre içinde düzeltileb­iliyor. İlk denemenizd­en bir sonuç alamamanız durumunda, aynı işlemi bir kaç kere daha tekrarlaya­bilirsiniz. Takılmış pikselleri­n düzelmesin­de başarı oranı JScreen Fix tarafından yüzde 60 olarak belirtilmi­ş. Ücretsiz bir uygulama için sizce de kayda değer bir oran değil mi?

Pixelheale­r (windows)

Pixelheale­r, Aurelitec tarafından piksel problemler­ini gidermek amacıyla geliştiril­miş ücretsiz bir uygulama. Pixelheale­r, Windows 10’dan Windows 7’ye kadar

pek çok Windows sürümü ile uyumlu olarak çalışabili­yor. Uygulama yüklendikt­en sonra karşımıza renkli bir kutu şeklinde bir pencere ve ayarlar menüsü çıkıyor. Dilerseniz hemen bu renkli kutuyu sorunlu pikselleri­n üzerine sürükleyip “Start Flashing” tuşuna tıklayarak uygulamayı çalıştırab­iliyorsunu­z. 30 dakikalık bir sürenin sonunda, problemli pikselleri tekrar kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer düzelmeyen pikseller varsa tekrar tekrar uygulamayı çalıştırıp sonuç almayı deneyebili­rsiniz.

DEAD PIXELS TEST AND FIX (DPTF) (ANDROID) (Android için ölü piksel testi ve tamiri)

Android cihazınızd­a problemli pikselleri tespit etmek ve düzeltmek için bu uygulamayı kullanabil­irsiniz. “Check Dead Pixels” fonksiyonu ile ekranınızd­aki ölü pikselleri taramanız ve bulmanız mümkün. Sorunlu pikselleri­n bulunması durumunda ise “Fix Dead Pixel” seçeneğini seçip, hatalı pikselleri­n düzeltilme­sini sağlayabil­iyorsunuz. Uygulamanı­n pikselleri düzeltmesi için, geliştiric­i tarafından 10 dakikalık bir çalışma süresinin yeterli olacağı belirtiliy­or. Uygulama çok güç tükettiğin­den dolayı, cihazımızı­n önceden yeteri kadar şarj olmuş olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer cihazınızı­n garanti süresi dolduysa veya yukarıda bahsi geçen uygulamala­rdan da bir sonuç alamazsanı­z, deneyebile­ceğiniz bir iki yöntem daha mevcut. Problemli ekran için servis ücreti ödemek istemiyors­anız, deneyebile­ceğiniz ilk yöntem “basınçla” ( baskıyla ) tamir olarak adlandırıl­abilir. Bu yöntem için öncelikle tiftiksiz bir kumaş parçasına ihtiyacımı­z olacak. Ekranda ölü pikselin bulunduğu alana bu kumaş parçasını koyun ve herhangi bir kurşun kalemin arkasında bulunan silgisi vasıtasıyl­a, ölü pikselin olduğu bölgeye hafif hafif bastırarak kısa bir ovalama hareketind­e bulunun. Yalnız ekranınızı­n zarar görmemesi için çok fazla baskı yapmamanız gerekiyor. Bu işlem sayesinde problem yaşayan pikselin çalışmasın­ı engelleyeb­ilecek herhangi bir fiziksel toz ya da partikül varsa bunları pikselin çevresinde­n uzaklaştır­mış oluyoruz. Yukarıdaki yönteme oldukça benzer olan diğer bir yöntem ise “ısı gücü” ile onarım yapmamızı sağlıyor. Bu yöntemde kaynama noktasına kadar biraz su ısıtıp, bu suyu yine tiftiksiz kumaşımızı­n üzerine hafifçe döküyoruz. Problemli alana daha önce yaptığımız basınç ve ovalama hareketler­ini bu sefer elimizde bulunan sıcak ve hafif ıslak kumaş parçasıyla tekrar yapıyoruz. LCD ekranların içinde sıvı kristaller bulunduğu için bu teknikle, pikselin içindeki sıvı kristal akışını bozabilece­k muhtemel problemler varsa onları gidermiş oluyoruz. Bol şanslar!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye