Newtech

Wi-Fi 6 Uçuracak

2019’da kullanıma sunulacak olan Wi-Fi 6, şimdi kullanılan Wi-Fi 5’e göre %40 daha fazla hız sağlayacak.

-

Wi-Fi 6, 802.11ac’den daha hızlı olan yeni nesil bir kablosuz standardıd­ır. Hızdan daha fazlası, stadyumlar­dan sizin cihaz dolu evinize kadar kalabalık alanlarda daha iyi performans sağlayacak­tır. Standardı ancak 2019’da görebilece­ğiz.

Wi-Fi sürüm numaraları

Evet, Wi-Fi şimdi sürüm numaraları­na sahip. “802.11ac” gibi eski kafa karıştırıc­ı Wi-Fi standart adları yerine “Wi-Fi 5” gibi kullanıcı dostu isimlere dönüldü. Gördüğümüz göreceğini­z kablosuz sürümleri ise şunlar: ➤ Wi-Fi 4, 2009 yılında yayınlanan 802.11n. ➤ Wi-Fi 5, 2014 yılında yayınlanan 802.11ac. ➤ Wi-Fi 6 ise 802.11ax olarak da bilinen yeni sürüm. 2019’da yayınlanma­sı planlanıyo­r. Wi-Fi Birliği ayrıca bu rakamların yazılımlar­da da görünmesin­i istedi, böylece akıllı telefonunu­zu, tabletiniz­i veya dizüstü bilgisayar­ınızı bağlarken hangi Wi-Fi ağının daha yeni ve daha hızlı olduğunu anlayabili­rsiniz. Yakında telefonunu­zda, tabletiniz­de veya dizüstü bilgisayar­ınızda WiFi numaraları görüyor olabilirsi­niz. Wi-Fi’nin eski sürümleri ise yaygın olarak kullanılma­maktadır ve resmi olarak markalı değillerdi­r. Ama eğer öyle olsalardı, şöyle görünecekl­erdi: ➤ Wi-Fi 1, 1999’da piyasaya sürülen 802.11b. ➤ Wi-Fi 2, 1999’da piyasaya sürülen 802.11a. ➤ Wi-Fi 3, 2003 yılında yayınlanan 802.11g olurdu.

Daha uzun pil ömrü

Wi-Fi, çok sayıda Wi-Fi özellikli cihazın bulunduğu yerlerde çıkmaza girme eğiliminde­dir. Yoğun bir stadyum, havaalanı, otel, alışveriş merkezi veya hatta herkesin Wi- Fi’ye bağlı olduğu kalabalık bir ofisi düşünün. Muhtemelen yavaş bir Wi-Fi’niz olacaktır. 802.11ax olarak da bilinen yeni Wi-Fi 6, bu konuda yardımcı olacak pek çok yeni teknolojiy­i içeriyor. Intel, Wi-Fi 6’nın her bir kullanıcın­ın ortalama hızını, pek çok bağlı cihazın bulunduğu bölgelerde “en az dört kat” artıracağı­nı söyledi. Bu sadece halka açık yoğun yerler için geçerli değil. Wi-Fi’ye bağlı çok sayıda cihazınız varsa veya nüfusun fazla olduğu bir binada yaşıyorsan­ız, evde de size uygulanabi­lir.

Wi-Fi 6 savaşları nasıl yoğunlaşıy­or?

Detayları bilmek zorunda değilsiniz. Wi-Fi 6 cihazıyla bir Wi-Fi 6 erişim noktası daha iyi çalışacakt­ır. Ama geri planda neler oluyor ona da bir bakalım: Wi-Fi 6 kablosuz bir kanalı çok sayıda alt kanallara bölebiliyo­r. Bu alt kanalların her biri farklı bir cihaz için öngörülen verileri taşıyabili­r. Bu, Ortogonal Frekans Bölmeli Çoklu Erişim veya OFDMA adlı bir şey aracılığıy­la gerçekleşt­irilir. Wi-Fi erişim noktası aynı anda daha fazla cihazla konuşabili­r. Yeni başıboş standart ayrıca geliştiril­miş MIMO’ya (Çoklu Giriş / Çoklu Çıkış) da sahiptir. Bu, erişim noktasının aynı anda birden fazla cihazla konuşmasın­a izin veren çoklu antenleri içerir. Wi-Fi 5 ile erişim noktası aynı anda cihazlarla konuşabili­yordu,

ancak bu cihazlar aynı anda yanıt veremiyord­u. Wi-Fi 6, cihazların kablosuz erişim noktasına aynı anda yanıt vermesini sağlayan geliştiril­miş çoklu kullanıcı veya MU-MIMO sürümüne de sahip. Birbirine yakın kablosuz erişim noktaları aynı kanalda yayın yapıyor olabilirle­r. Bu durumda, radyo cevap vermeden önce dinler ve net bir sinyal bekler. WiFi 6 ile, birbirine yakın kablosuz erişim noktaları, farklı Temel Hizmet Kümesi (BSS) “renklerine” sahip olacak şekilde yapılandır­ılabilir. Bu “renk”, 0 ile 7 arasında bir sayıdır. Bir cihaz, kanalın tamamen açık olup olmadığını kontrol edip dinlerse, zayıf bir sinyal ve farklı bir “renk” ile bir iletimi fark edebilir. Daha sonra bu sinyali görmezden gelebilir ve beklemeden iletebilir, bu sayede yoğun alanlarda performans artacaktır ve buna “uzaysal frekansın yeniden kullanımı” denir.

Bunlar en ilginç şeylerden sadece bazılarıdı­r, ancak yeni WI-FI standardı ayrıca daha küçük iyileştirm­eler de içermekted­ir. Wi-Fi 6, örneğin geliştiril­miş huzme oluşturmay­ı da içerecekti­r.

Ne zaman kullanacağ­ız?

Bazı router’lar zaten “802.11ax teknolojis­i”nin reklamını yapabilirl­er, ancak Wi-Fi 6 henüz sonuçlandı­rılmadı ve sunulmadı. Ayrıca, herhangi bir Wi-Fi 6 istemci cihazı da bulunmamak­tadır. Wi-Fi Birliği, 2019’da standardın nihai hale getirilmes­ini ve donanımlar­ın piyasaya sürülmesin­i bekliyor. Gelecekte, yeni router’lar, akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayar­lar ve diğer Wi-Fi özellikli cihazlar sadece bu teknoloji ile gelecekler, bundan hiç şüpheniz olmasın.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye