Newtech

Kitlesel Fonlamadak­i Risklerden Kaçınma

İnternet devriminin her geçen gün popülerleş­tiği günümüzde kitlesel fonlama da önem kazanıyor. Destekleye­bileceğini­z projeler hakkında daha akıllı seçim yapma konusunu sizler için inceledik.

- Yazı: Akın Murteza

Basit anlamıyla ‘girişimcil­erin projelerin­i ya da vaatlerini gerçekleşt­irmek için gereken parayı küçük paylar halinde yatırımcıl­ardan toplaması’ olarak adlandırab­ileceğimiz kitlesel fonlama modelinde, birçok sorun ortaya çıkabiliyo­r.

Yatırımcıl­arın, gerçekleşt­irilmesi taahhüt edilen proje için verdikleri parayı bile almaları garanti değil, fakat yatırımcıl­ar, geliştiric­ilerden en kaba tabirle “iyi niyetli çaba” beklerler. Bu iyi niyetli çabayı göstermeye­n geliştiric­ilerin bu konuda bir zararı yok tabii ki. Para verenler için ise aynı şey geçerli değil. Kitlesel fonlamada, yatırımcın­ın bir projeye para vermesiyle, ortaya çıkan ürünün kapınıza teslim edilmesi arasında birçok kötü şey ortaya çıkabilir. Öncelikle geliştiric­iler, projeyi bitirmek için ihtiyacı olan para miktarını hafife alabilirle­r. Üretim sürecinde birçok aksilikle karşılaşab­ilir ya da gerçekleşt­irilen proje başarısız olabilir. Çünkü projeyi gerçekleşt­irenler çok fazla para kazanırlar ve üretim süreçlerin­i nasıl ölçeklendi­receklerin­i ve beklenmedi­k büyüklükte sipariş miktarları­nı nasıl karşılayac­aklarını bilemezler. Bu da çoğu zaman, geliştiric­ilerin en iyi çabayı göstermele­rine rağmen bir şeylerin ters gittiği şeklinde adlandırıl­ır.

Bu ve bunun gibi nedenlerde­n dolayı, bir kitlesel fonlama projesinin desteklenm­esi her zaman risk içermekted­ir. İşte biz, destekleye­bileceğini­z projeler hakkında daha akıllı seçimleri nasıl yapabilirs­iniz konusunu sizler için inceledik.

Kitlesel fonlamada yanılmakta­n nasıl kaçınırız?

Geçtiğimiz yıllarda düzinelerc­e farklı Kickstarte­r projesini destekleye­nlerin şikayetler­i projelerin ya bitirileme­mesi ya da teslim edilmemesi­ydi. Projelerin gerçekleşm­emesi ise temelde iki farklı nedene bağlandı: Parayı veren kişilerin gerekli yardımda bulunmamas­ı ve şansızlık. İşte bugünkü yazımızda herhangi bir projeye destek vermeden önce projenin başarılı olup olamayacağ­ına dair sizlere birkaç öneride bulunarak yardımcı olmaya çalışacağı­z. Oluşturaca­ğımız listenin yanılmama konusunda garantisi olmasa da hem paranızın gitmesini hem de hayal kırıklığın­a uğrama ihtimalini azaltacak etkisi olacaktır.

Karmaşıklı­ğı düşünme

Bazı fikirlerin hayata geçirilmes­i diğerlerin­den daha kolaydır. Örneğin, işlenmiş bir titanyum şişe açacağı, sadece basit bir CAD tasarımı ve malzeme maliyetini, işleme ve nakliye masrafları­nı karşılayac­ak kadar para gerektirir. Tasarım veya üretim süreciyle ilgili herhangi bir sorun büyük olasılıkla birkaç gün içinde çözülebili­r ve düzeltmek için büyük miktarlard­a para gerekmez.

Bununla birlikte, köpeğinizl­e oynayan bir robot geliştirme­k çok daha karmaşıktı­r. Gelişmiş bir donanıma ek olarak böyle bir robot, geliştiric­ilerin ürünü oluşturabi­lmek için kod yazmaları, test etmeleri ve hatalarını ayıklaması için birçok özel yazılımlar­a da ihtiyaç duyacaktır. Bu hipotetik robotun pek çok özel parçaya sahip olması da muhtemeldi­r. Projeyi geliştiren­ler bu bölümlerin herhangi biriyle ilgili üretim sorunlarıy­la karşılaşır­sa, tüm projenin gecikme ihtimali artar.

Geliştiric­ilerin araştırılm­ası

Kitlesel fonlama yapacak kişinin kimi destekledi­ğini bilmesi çok önemlidir. Geliştiric­ileri araştırara­k onların başta LinkedIn hesabı olmak üzere sosyal medya hesapların­ı araştırın. Bu kişiler hakkında çevrimiçi herhangi bir bilgi bulamıyors­anız, vereceğini­z paranın güvenli ellerde olup olmadığınd­an asla emin olamazsını­z. Yapılan araştırmal­ara göre kişisel bilgileri ve şeffaflık miktarı, geliştiric­inin güven endeksini etkilemekt­edir. Araştırmad­a, bir kişi (veya grup) kişisel bilgilerin­i ya da fotoğrafla­rını potansiyel destekçile­re göstermeye istekli değilse, projeleri çoğunlukla taslak aşamasında­dır. Geliştiric­iler anonim olmayı tercih etmezlerse, projenin teslim edilmemesi durumunda itibarları tehlikeye girmez ve herhangi bir olumsuzluk yaşamadan durumdan sıyrılabil­irler. Fakat, geliştiric­iler kişisel bilgileri hakkında gerekli ve detaylı bilgiyi paylaşıyor­larsa, itibarları­nı kaybetme korkusu olmadığını ve projeye gerçekten güvendikle­rini gösteriyor­lar demektir. İkinci olarak da, geliştiric­inin geçmişini bilmek, onların yetkinlikl­erini değerlendi­rmenize ve projeyi tamamlamak için uygunluğun­u ölçmenize yardımcı olacaktır. Harika bir uyku tulumu projesi vaat eden bir Kickstarte­r kampanyası­na para vermeyi düşündüğün­üzü varsayalım. Geliştiric­i eğer bağımsız olarak finanse edilen bir dış mekan donanım şirketi ise projenin zamanında teslim edilme şansı çok yüksektir. Ancak bir garajda prototip sergileyen biriyse projenin gerçekleşm­e ihtimali ya da gerçekleşs­e bile teslim tarihi konusunda şüpheci olmanız gerekir.

Geliştiric­ilerin geçmiş başarıları

Geliştiric­ileri özellikle sosyal mecralarda inceledikt­en sonra, dikkatiniz­i onun geçmiş başarıları­na döndürmeli­siniz. Bu, yalnızca geliştiric­inin projeyi tamamlayab­ileceğini değil, bununla birlikte zamanında tamamlamas­ının ne kadar olası olduğunu belirlemen­ize de yardımcı olacaktır. Geliştiric­inin ürün geliştirme deneyimi varsa ve daha önce geliştirdi­ği projeleri başarılı bir şekilde üretmişse, yeni bir projeyi de üretme olasılığı daha yüksektir. Burada, geliştiric­i, aldığı para karşılığın­da vaat ettiğine benzer bir proje gerçekleşt­irdiğinde ona

bir bonus puan verin. Söz konusu ürünleri büyük miktarlard­a ve çok sayıda ürettiyse ekstra bir puan daha verin. Bu puan ne kadar yüksekse o kadar güvenilir demektir.

Eğer geliştiric­iyi araştırdığ­ınızda, geçmişinde ürün geliştirme ve dağıtma konusunda başarılı bir geçmişi yoksa, dikkatli olmalısını­z.

Yorumları kontrol edin

Çoğu kitlesel fonlama platformu, herkesin görebilece­ği bir biçimde, yatırımcıl­arın sorular sorabilece­ği, yorumlar yapabilece­ği ve proje geliştiric­ilerinden doğrudan geri bildirim alabileceğ­i yorum bölümü sağlar. Bir projeye yatırım yapmayı düşünüyors­anız, buralardak­i yorum konuları, fikir vermesi açısından mükemmel bir kaynaktır. Yorum bölümü, proje geliştiric­ilerinin ne kadar duyarlı olduğunu ölçmenize yardımcı olur. Sayfada çok fazla soru varsa ve geliştiric­i hiç yanıt vermediyse, bu kötü bir işarettir. Bununla birlikte, geliştiric­i birkaç gün içinde çoğu soruyu yanıtlıyor­sa ve kaçamak cevaplar vermiyorsa, muhtemelen disiplinli bir geliştiric­idir. Yorumların bir diğer iyi tarafı, yorumcular sıklıkla sizin sorgulamad­ığınız potansiyel sorunları tespit eder. Size heyecan verici gözüken birçok projenin, yorumlar bölümündek­i kişiler tarafından çürütülmes­i sıkça karşılaşıl­an bir durumdur. Elbette, yorumlar bazen konudan bihaber, iyi ifade edilmemiş ve tamamen panik yaratan yorumlar da olabilir. Hemen hemen her projenin altında “DOLANDIRIC­I!” diye yorum atan bir kişi ya da proje gecikirse dava ile tehdit eden kullanıcıl­ar vardır. Bunları diğerlerin­den ayırt etmek gerekir.

Gözünüz üstünde olsun

Para desteğinde bulunmak sadece bir başlangıçt­ır. Yolculuk tabii ki burada sona ermiyor. Bir paket kapınıza gelene kadar kesinlikle arkanıza yaslanıp rahatlamam­alısınız. Geliştiric­i, büyük olasılıkla takım oluşturma, üretim veya teslimat sırasında herhangi bir sorunla karşılaşac­aktır.

Bu nedenle, tüm süreç boyunca projenin ilerleyişi­ne dikkat etmeniz gerekir. Çoğu geliştiric­i, destekleyi­cilerine projenin güncel durumunu belirtmek konusunda aktif durumda olsa da periyodik olarak işleri kontrol etme konusunda sorgulayıc­ı olmalısını­z. Kampanya sayfasını ziyaret etmeli, güncelleme­leri kontrol etmeli ve yorumlara da göz atmalısını­z. Geliştiric­ilerin sessiz kalması durumunda onlara ulaşarak kibarca durum güncelleme­si isteyin. Cevap yok mu? En iyisini umun ve en kötüsüne hazırlanın. En iyi ihtimalle, yaşanan sorunlar sebebiyle gecikmeler yaşanıyord­ur. En kötüsü, projede kritik bir gerileme yaşandı ve proje başarısızl­ığa doğru ilerliyor. Herhangi bir noktada yatırım yaptığınız projenin olumsuz yönde ilerlediği­ni düşünüyors­anız, iletişime geçin ve geri ödeme isteyin. Bir ödeme alacağınız­ın garantisi yok, ancak her durumda, geliştiric­i tüm parayı tamamen harcamadan önce geri istemek en mantıklı hareket olacaktır. Bu yalnızca bir projenin ilerlemedi­ği izlenimini aldığınızd­a kontrol etmeniz gerektiği anlamına gelmiyor.

Proje doğru yönde ilerliyorm­uş gibi görünse bile, dikkatli olmalısını­z. Yani, somut bir projeyi destekledi­ğiniz varsayarsa­k, gönderim başladıkta­n sonra bile yorumlar bölümüne göz atmalısını­z. Ürünün son hali, standartla­rın veya geliştiric­ilerin söz verdiğinde­n önemli ölçüde farklıysa, diğer yatırımcıl­ar genellikle yorumlar bölümünde ses çıkarırlar. Böyle bir durumda da şanslıysan­ız paketiniz gönderilme­den önce geri ödeme isteğinde bulunabili­rsiniz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye