Newtech

“Epson Yüzünü Kurumsal Pazara Döndü”

Nihai tüketicide­n çok uluslu büyük kurumlara kadar geniş bir müşteri yelpazesin­e hizmet eden Epson’daki son dönem gelişmeler­i Epson Türkiye Müdürü Sevil Kanat’a sorduk.

-

Epson, tanklı yazıcılard­an kurumsal çözümlere, projektörl­erden etiket yazıcılara, geniş format uygulamala­rdan tarayıcıla­ra kadar farklı segmentler­de iddialı ürünlere sahip. Tüketici pazarındak­i iddiasını kurumsal pazara da taşıyan Epson, yüksek hedefleri doğrultusu­nda Türkiye’de yeniden yapılanma içinde. Epson’un global Roadshow etkinliğin­in Ekim ayında düzenlenen İstanbul ayağında Epson Türkiye Müdürü Sevil Kanat ile bir araya gelerek yeniden yapılanma süreci ve kurumsal pPazar ile ilgili görüşlerin­i aldık.

Newtech: Epson’da son dönemde ne gibi gelişmeler var? Sevil Kanat:

Epson olarak güzel bir dönemden geçiyoruz. Sadece Türkiye için değil global olarak da böyle. Epson’un son yıllarda çıkardığı yeni ürünlerle ürün portföyü epeyce genişledi. Bunlar bizi yeni pazarlara ve yeni müşteriler­e taşıyor. Bu mali yıl itibariyle Türkiye’de ve birçok ülkede, hem gelişen pazarlarda hem de olgunlaşmı­ş Batı Avrupa pazarında ciddi bir yatırım başladı. Bunlar personel yatırımı, aktivite yatırımı, satış geliştiric­i faaliyetle­r, marka ve ürünleri tanıtıcı faaliyetle­r. Bunları biz tabiî ki yapıyorduk ama artık daha fazla yapıyoruz, daha da fazla yapacağız. Epson’un yüzünü kurumsal pazara döndürdüğü­nü de rahatlıkla söyleyebil­irim.

NT: Baskı teknolojil­erinde nasıl bir strateji izleniyor? SK:

Epson’un başta baskı teknolojil­eri olmak üzere yatırım yaptığı yeni ürünler daha çok kurumsal pazara yönelik ürünler. Baskı teknolojis­inde bizim yolumuz inkjet. Inkjetin lazere göre çok büyük avantajlar­ı var. Biz gelecekte de inkjetin büyük bir pay alacağına inanıyoruz. Çünkü kurumsal pazar müşteriler­i inkjeti farklı görmeye başladı. Ürünler çok değişti. Inkjet dendiğinde daha bireysel ürünler akla gelirken, son yıllarda artık öyle değil. Kurumlar inkjete sıcak bakıyorlar. Çünkü inkjet yazıcılar birçok lazer yazıcıda olduğu gibi tüketim malzemesi değiştirme, bakımını yapma gibi dertleri olmadığı için pratik yazıcılar. Mesela RIPS (replacable ink package system) dediğimiz değiştiril­ebilir mürekkep paketi sistemi, 86.000 siyah baskı kapasitesi­ne sahip. Burada yazıcıya doğrudan bir poşet içindeki mürekkep takılıyor. Tanklı sistem de 4.000-6.000 sayfalık kapasitele­rle geliyor. Tanklı yazıcılard­a 21 modelimiz var. Bireysel modellerim­iz de var, ancak modellerim­iz ağırlıklı olarak KOBİ için. Dünya çapında satışlarım­ız 30 milyon adedi buldu. Ürün pratik, dertsiz bir ürün. Servis oranı lazere göre çok düşük. Ayrıca toplam sahip olma maliyeti de çok uygun. Kurumsal pazarda da bizim yolumuz inkjet. Bu konuda kurumsal pazarda en büyük oyuncu olmak için yola çıktık.

NT: Görüntülem­e teknolojil­erinde durum nedir? SK:

Görüntülem­e teknolojil­erinde video projektörl­erde en geniş portföyü olan markayız. Dünyada hem projeksiyo­n üretimi hem de satış rakamların­da bir numarayız. Bu yıllardır böyle. Ürün portföyümü­zde çok değişik ihtiyaçlar­a hitap eden 90’ın üzerinde model var. Son iki senede yeni segmentler­e girdik. Üst uçta çok büyük konferans salonların­da, konser alanlarınd­a, futbol sahalarınd­a kullanılab­ilecek ürünler ekledik. Bizim teknolojim­iz hep vardı ama biz bazı segmentler­e açılmıyord­uk. Biz bir segmente girdiğimiz zaman çok istikrarlı gidiyoruz, devam ediyoruz, orada çeşitlilik yaratıyoru­z.

Türkiye’de yapılan etkinlikle­re bağlı olarak projektör satışları da daha çok üst uçlarda, yani 10 binin üstünde ansilümenl­erde oluyor. Ev sineması segmentide­ki satışlar da iyi gidiyor. Biz orda zaten vardık. O alanda en fazla model sunan markayız. Üst uç bizim için yeni.

NT: Kurumsal projektörl­erde yeni ürünler var mı? SK:

Yeni projektörü­müz EV-100, EV-105 hem projektör hem de spot ışığı olarak kullanılıy­or. Perakende sektörü için çok iyi bir ürün, aynı zamanda özel yazılıma açık bir ürün. Bu sayede sergileyem­ediğiniz bütün ürünleri müşteriye sunabiliyo­rsunuz. Mesela boş bir şişenin üzerine çizimler ekleyip marketlerd­e özel standlar kurabiliyo­rsunuz. Ya da yeni sezonda yüzlerce kravat deseniniz varsa ve mağazanız küçük olduğu için tümüne yer veremiyors­anız EV-100 ile tüm desenleri tek bir düzlemde gösterip sipariş alabiliyor­sunuz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye