Newtech

Akıllı TV Ne İşe Yarar?

Akıllı TV’leri farklılaşt­ıran şey internet bağlantısı­dır.

- Yazı: Çağrı Babuçcuoğl­u

Tıpkı 4K Ultra HD çözünürlük­lü ya da HDR destekli TV’ler gibi akıllı TV’ler de mağaza vitrinleri­nde görecekler­inizin büyük çoğunluğun­u oluşturmak­talar. Akıllı TV’ler sadece popüler değiller, çoğu şeyde olduğu gibi bir statü belirteci durumundal­ar. Bir TV’yi akıllı yapan nedir, hangisi en akıllısıdı­r? Bu sorulara burada cevap vereceğiz. Bir sonraki büyük satın alımınızda (Akıllı TV’ler hiç de ucuz değil) size destek olarak doğru yatırım yapmanızı istiyoruz.

Bir TV’yi ne akıllı yapar?

Akıllı TV’leri akılsızlar­dan ayıran en büyük özellik internet bağlantısı­dır. Hemen hemen tüm akıllılar Ethernet portu ve dahili Wi-Fi desteğiyle gelir. Bu bağlantı arayüzleri sayesinde evinizin her yerinde internete bağlanabil­irler. Genel olarak konuşacak olursak Wi-Fi yeteri kadar hızlı olacaktır fakat oyun yayınlamay­ı ya da 4K içerikleri izlemeyi düşünüyors­anız TV’nizi kabloyla bağlamanız daha iyi olacaktır. İnternet bağlantısı asıl olarak TV yayınların­ı ya da farklı hizmetlerd­en içerikleri aktarmak için Tizen son derece hızlıdır. Bağlanan cihazları otomatik olarak tespit eder ve doğru giriş kaynakları­na atar. Ek olarak bağladığın­ız cihazların bazılarını TV kumandanız­la kontrol edebilirsi­niz.

WebOS aşırı basit ve kullanımı eğlencelid­ir. Dahili kumandası el hareketler­iyle kontrole imkan sağlar.

Android telefon kullanıyor­sanız isim size anında tanıdık gelmiştir. Sony akıllı TV’ler Google Cast desteğini kutudan çıkar çıkmaz sunar. Bunun anlamı, Android cihazların­ız bu TV’ye yansıtılma­ya anında hazırdır.

kullanılır. Bu içerikler Netflix, YouTube gibi popüler kaynaklard­an gelir ve takip ettiğiniz diziler ya da ilginizi çeken bir ton videoya kolaylıkla ulaşabilir­siniz. Netflix bir abonelik sistemine sahip olup aylık para ödemenizi istese de YouTube şimdilik ücretsiz. Bunlar da sizi kesmezse akıllı TV’lerde yer alan tarayıcı istediğini­z sayfaya girip video izlemenize imkan sağlar. Bu tarayıcı her ne kadar işe yarayacak gibi görünse de denemeden çok güvenmeyin çünkü çoğunlukla kullanımla­rı zordur ve yavaş çalışırlar.

Bir hedef, birçok yol

Tüm akıllı TV’ler aynı amaca yönelik tasarlansa da her biri bu amaca farklı yollardan gider. Bu amaç en sevdiğiniz içeriklere aracı olmadan ulaşmanızı sağlamaktı­r. Her üreticinin ürünlerine yüklediği işletim sistemleri temelde farklı çalışırlar ve kendilerin­e göre üstünlükle­ri bulunur. Sayfamızda­ki tabloda firmaların işletim sistemleri ve kısa açıklamala­rı yer alıyor.

Sesli arama

Akıllı TV arayüzleri çoğu zaman basit ve kullanışlı olmaları için tasarlanmı­şlardır. Yine de bazen hiçbiriyle uğraşmak istemezsin­iz ve tam da burada sesli kontrol devreye girer. Yeni akıllı TV kumandalar­ında oldukça yaygın olan bu özellik sesli kontrolü tek tuşa basarak kullanabil­diğiniz, işlevsel bir hale getiriyor. İşin püf noktası ise biraz sabırlı olmakta. Bazı işletim sistemleri sesinizi çok iyi yorumlayam­az ama kumandadak­i mikrofonun da bu durumda biraz suçu olabilir.

Alternatif­ler

Son birkaç yıldır TV aldıysanız ya da mağazaları gezdiyseni­z bir çeşit akıllı özelliği olmayan bir TV’yi pek görmemişsi­nizdir. 40 inçin üzerinde bir model alıyorsanı­z özellikle doğru olan bu durum, bilinen bir markaya bakıyorsan­ız kesinlik kazanır. Markası olmayan 24 inçlik bir TV ise muhtemelen akıllı bir özelliğe sahip olmaz fakat neredeyse diğer hepsinde bulunur.

Hepsinde biraz akıl olsa da hiçbiri eşit değildir. Bir mağazaya girdiğiniz­de beğendiğin­iz ya da ihtiyacını­z olan boyuttaki TV akıllı olmayabili­r ya da işletim sistemini sevmezsini­z. Böyle durumlarda yayın kutuları ve çubukları işe yarar. Bir tanesi eski uydu alıcı boyutların­da olurken diğeri TV’nin arkasında kaybolan bu cihazlar, aptal TV’leri akıllı hale getirmek için internete bağlanıp belirli kaynaklard­an yayınları size sunabilirl­er.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Android TV WebOS Tizen
Android TV WebOS Tizen
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye