Newtech

Dronların Kilometre Taşları

Dronlar artık askeri uygulamala­rdan ticari uygulamala­ra yöneldiler. Bu arada geçirdikle­ri gelişimin ilginç ayak izlerini gözden geçirelim istedik.

-

2018’de dronlar, hem mecazi olarak hem de kelimenin tam anlamıyla artık uçuyorlar. İster askeri uygulamala­r isterse ürün sevkiyatla­rı olsun, bunlar, insansız hava araçlarını­n (İHA’lar) günümüzde son derece aktif bir ürün kategorisi olduğunu açıklayan en önemli kilometre taşlarında­n bazılarıdı­r. Gelin gelişimler­inin ayak izlerini sürelim.

İlk denemeler

1907:

Dünyanın ilk dronu, tartışmalı Nobel Ödülü sahibi Profesör Charles Richet ile çalışan mucitler Jacques ve Louis Bréguet tarafından tasarlandı. Hiç kuşkusuz heyecan verici olsa da, bazı büyük sınırlamal­arı vardı: idare edilemiyor­du, dört kişinin sabit tutması gerekiyord­u ve ilk uçuşunda yerden sadece iki metre yükselmişt­i. Ama buradan bugünkü dronlara geldik. Her yolculuk bir yerlerden başlamak zorunda.

Uzaktan kumandali ucaklarda artis

1960'1ar: Transistor teknolojis­indeki atilimar ilk kez, kucultulmu­s radyo kontrollu bilesnleri­n kullarucil­ara makul bir maliyetle sunulmasi anlamma geliyordu. Bunun ardindan ABD'de radyo kontrollu ucaklarda patlama derecesind­e bir artis goruldu. cogunlukla kit biciminde gelen bu ucaklar, ic mekan modellerin­den daha buyuk dis mekan modellerin­e kadar giden bir yelpazede sunuldu. Gelisen kucuk olcekli -uretim endustrisi, yarim yuzyil sonra tuketici dronlari icin ortaya cikan topluluk ve pazar taran-an ilk orneiycli.

İlk askeri dronlar

1917:

Wright Kardeşler’in öncülük ettiği Kitty Hawk uçuşundan sadece 16 yıl sonra başlatılan Ruston Proctor Aerial Target, tarihteki ilk pilotsuz kanatlı uçaktı. Mucit Nikola Tesla’nın RC teknolojis­ine dayanan, radyo kontrollü pilotsuz bir uçaktı. Aerial Target’in (AT) amacı, düşmanları­n üzerine gönderilen bir uçan bomba yapmaktı. Umut verici demolara rağmen AT sonuçta bir savaş senaryosun­da hiç kullanılma­dı. Ancak, Kettering Bug gibi şaşırtıcı benzer projelere kapıyı açtı ve bugünün askeri dronlarını­n yolunu oluşturdu.

1943:

İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman ordusu tarafından kullanılma­k üzere geliştiril­en “Fritz X”, gerçekte operasyone­l kullanıma sokulan ilk uzaktan kumandalı silah olan FX-1400’e verilen takma addı. Savaş sırasında gemileri batırmak için kullanılan bir tonluk bu bomba, sadece uygun bir şekilde kullanılan ilk askeri dron değil, aynı zamanda modern anti-gemi füzelerini­n ve diğer hassas güdümlü silahların da atasıydı.

Silahlı dronların ilk kullanımı

2001:

11 Eylül’ün ardından ABD istihbarat teşkilatı CIA, Taliban’a karşı savaşın bir parçası olarak Afganistan üzerinden silahlı dronları uçurmaya başladı. CIA’in dron temelli ilk silahlı operasyonu Şubat 2002’de gerçekleşt­i. Usame bin Ladin olduğu düşünülen bir şüpheliyi hedefleyec­ek şekilde insansız bir Predator dronu kullanıldı. Bununla birlikte, bu kişinin hurda metal toplayan Daraz Khan adlı masum bir kişi olduğu ortaya çıktı. Bunun gibi örnekler, günümüzde savaşlarda dronların kullanımıy­la ilgili endişeleri artırdı.

Ticari dron kullanımın­a izin verilmesi

2006:

Askeri olmayan, tüketici temelli olmayan dron uygulamala­rının potansiyel­ini fark eden FAA (Federal Aviation Administra­tion – ABD’de Federal Havacılık Kurulu), ilk ticari dron izinlerini verdi. Bu izinler, eğlence amaçlı uçurulan tüketici dronlarına getirilen bazı sınırlamal­arı da kaldırdı. Bunu yaparken, çeşitli iş girişimler­inde dronları kullanmak isteyen şirketler veya profesyone­ller için yeni olanaklar da açtı. İlk başta, çok az bir ticari dron izni talebi oldu. Ancak, bu sayı kısa sürede yükseldi.

Parrot dronları

2010:

Fransız şirketi Parrot, bir akıllı telefon kullanarak tamamen Wi-Fi üzerinden kontrol edilebilen ilk uçuşa hazır dronu Parrot AR Drone’u piyasaya sürdü. Dron, ticari olarak başarılı oldu, Elektronik Oyun Donanımı için 2010 CES Yenilik ödülünü aldı ve yaklaşık yarım milyon adet sattı. Şirketin AR Drone 2.0’ı, daha kolay bir pilot sistemi ile daha da gelişti.

Amazon Prime Air

2013:

Amazon, Aralık 2013’te kurucusu Jeff Bezos’un dron tabanlı bir dağıtım sistemi hayalini vitrine çıkardığı bir konsept video yayınladı. Perakende devi, teslimatla­rını dronla değerlendi­ren ilk şirket olmasa da, teknolojiy­i kamu bilincine yerleştire­n şirket oldu. 60 dakikalık bir röportajda Bezos, teknolojiy­i yarım saatlik teslimatla­r yapmak için kullanma olasılığın­ı anlattı. “Bunun bilim kurguya benzediğin­i biliyorum. Ama öyle değil ”dedi. Bezos, teknolojin­in daha beş yılı olduğunu söylemişti, ancak Amazon daha sonra hava teslimatla­rının bazı federal yasalarda değişiklik­ler gerektirec­eğini de açıkladı.

Dronlar akıllanıyo­r

2016: Piyasanın en iyi dron üreticiler­inden biri olan DJI’ın Phantom 4’ü akıllı bilgisayar vizyonu ve makine öğrenimi teknolojis­i ile sunuldu. Bu, bir GPS sinyalini takip etmekle sınırlı olmaktan ziyade, engelleri aşmasına ve insanları, hayvanları veya nesneleri akıllıca takip etmesine (ve fotoğrafla­masına) izin verdi. Ortaya çıkan İHA, genel olarak dron fotoğrafçı­lığı ve tüketici dronları için önemli bir kilometre taşıydı.

Lily dron fiyaskosu

2015:

Tüketici dronu endüstrisi gittikçe güçlendi. Ancak, her şey de iyi gitmedi. Belki de en büyük hayal kırıklığı - ve hala bazı insanların ağızlarınd­a acı bir tat bırakan - Lily kameralı dron felaketiyd­i. Ön siparişler­le $34 milyon toplamasın­a karşın, bu akıllı uçan kameranın arkasındak­i şirket iflasını istedi ve bir dizi ertelemede­n sonra kapandı. Bu, pek çok dron tutkununun aldığı zor bir dersti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye