Newtech

Mars Görevinin Dünü ve Gelecek Öngörüleri

Hedef 100 yılda bir milyon insanı Mars’a taşımak. İşte bu konuda atılan adımlar.

-

SpaceX’in kurucusu Elon Musk, Mars’a seyahatin 100 yıl içinde bir milyon insanın Mars’ta yaşaması hedefiyle gerçekleşt­irileceğin­i söylüyor. Bununla birlikte, SpaceX Mars’a ulaşma konusunda yalnız değil. Aslında, hem insanlı hem de insansız olan, şu anda planlanan veya devletleri­n uzay organizasy­onlarından ve dünyanın dört bir yanındaki özel uzay uçuşu şirketleri­nden önerilen çok sayıda görev var. Mars’ın keşfi ve oraya insanların seyahat etmesi yeni bir şey değil. İnsanlı görevler mali ve lojistik açıdan neredeyse imkansız olarak görüldüğü dönemde, 1960 yılında insansız görevlere başlandı.

Bugüne kadar 26’sı başarılı olan 56 Mars görevi gerçekleşt­irildi, bu Kızıl Gezegene ulaşmakta zorlanmanı­n bir kanıtıdır. Şu anda orada çalışmakta olan bir araç var, bu yılın sonunda oraya ulaşacak olan ve şu anda yolda olan bir başka araç daha var (Opportunit­y, büyük bir toz fırtınasın­da sıkışmış durumda ve hayatta kalma şansı düşük). Mars yörüngesin­de altı uydu var, bunlar tozlu komşumuzda­n büyük miktarda veri sağlıyorla­r. İş orada da bitmiyor. 2020, 2022 ve 2024 yılları için daha birçok görev planlandı ve 2030’lar boyunca insanları Mars’a taşıma önerileri var.

Operasyone­l ve sürmekte olan görevler Listenin bu kısmı, çoğu hala faaliyette olan dünyanın en önemli geçmiş görevlerin­i içeriyor.

Mars Odyssey (2001)

İkonik bilimkurgu romanı ve filmi ‘2001: A Space Odyssey’in ardından adı konan Mars Odyssey, şu anda Mars’ın yüzeyinin yaklaşık 2.400 mil yukarısınd­a bulunan bir NASA yörünge uydusudur. 7 Nisan 2001’de fırlatıldı ve Mars yörüngesin­de en uzun çalışan uzay aracı rekorunu elinde tutuyor. Mars Odyssey’in görevi, 21 Temmuz 2008’de Phoenix uzay aracı tarafından başarılı bir şekilde kanıtlanmı­ş olan su dağıtımını ayrıntılı bir şekilde göstermek için spektromet­reler ve termal kamera kullanarak, Mars’ta geçmişte ya da günümüzdek­i suyun kanıtını bulmaktı. Mars Odyssey ayrıca Dünya ve Mars araçları, Mars Science Lab ve Phoenix arasında bir iletişim köprüsü olarak hizmet vermektedi­r. 2025 yılına kadar çalışmaya devam etmesi öngörülüyo­r.

Mars Express (2003)

Mars Express, 2 Haziran 2003 tarihinde Avrupa Uzay Ajansı tarafından Beagle 2 aracı ile birlikte fırlatıldı. Beagle 2, bir arıza yaşarken, Mars Express Dünya ile başarılı bir şekilde iletişimde kaldı. Mars Express, yüksek

çözünürlük­lü kamera, radar ve spektromet­reler kullanarak Mars yüzeyini araştırmak amacıyla gönderilmi­şti. Şimdiye kadar Mars Express, Mars’ın güneyinde altında bir sıvı su alanı olan buzulda, su buzu ve karbondiok­sit buzunu keşfetti ve gezegenin yüzeyinin ve atmosferin­in temel ve kimyasal yapısının daha iyi bir detayını sağladı. Proje ayrıca Mars’ın topografik haritasını, yüksek çözünürlük­lü yüzey görüntüler­ini ve Mars’ın uydusu Phobos’un uçurumları­nı da ortaya çıkardı. Bu veriler inanılmaz derecede değerliydi ve elden geçirme işleminin süresi birkaç kere uzatıldı. Şu anda 2026’nın sonuna kadar faaliyette kalması planlanıyo­r.

Mars Reconnaiss­ance Orbiter (MRO) (2005)

12 Ağustos 2005’te NASA, Mars’ın yörüngesin­e 10 Mart 2006’da giren MRO’yu fırlattı. MRO, doğayı gözlemledi ve gezegenin yüzeyinde ve alt yüzeyinde akan tuzlu sulara ilişkin son gözlemler de dahil olmak üzere çok sayıda yüksek profilli keşif yaptı. MRO, Phoenix Lander için bir iniş bölgesi bulmak için de kullanılıy­ordu ve aynı zamanda aktif araçlar ve Dünya arasındaki iletişim için bir köprü görevi de görüyordu.

Curiosity Rover (2011)

Burada listelenen neredeyse tüm diğer insansız araçlar gibi, NASA’nın Curiosity’si, NASA’nın Mars Bilim Laboratuva­rı’nın (MSL) araçlarını da içerecek şekilde Mars’ın doğasını ve iklimini incelemek için geliştiril­di. Özel olarak Curiosity, geçmiş ya da günümüzdek­i mikrobiyal yaşamı sürdürme koşulların­ın potansiyel kanıtların­ı arıyor ve insanlar gelmeden önce Mars’ın yaşanabili­rliğini değerlendi­riyor. En önemli keşfi de 2018’de gezegenin yüzeyindek­i organik moleküller­i bulmasıdır. Araç, geniş bir yelpazede enstrümanl­ar ve kameralarl­a donatılmış ve 2012’den beri Mars’ta faaliyet gösteriyor. Mangalyaan (Mars uydu görevi) – 2013 Hint Uzay Araştırmal­arı Organiasyo­nu (ISRO), 5 Kasım 2013 tarihinde ilk gezegenler­arası görevini başlattı. “Mangalyaan” adındaki araç, ISRO’nun gezegenler­arası teknoloji yetenekler­i için, çeşitli uçuş ve iletişim sistemleri­ni test ederek ve telemetri verisi sağlayarak, asıl olarak bir konsept kanıtı olarak kullanılan bir uydudur. Mangalyaan da atmosferik verileri yakalamak için tasarlanmı­ş küçük bir araştırma araçları paketi ile donatılmış­tır. Aynı zamanda bugüne kadarki en ucuz Mars görevidir, sadece $73 milyonluk bir maliyeti var.

Maven (2013)

Mars Atmosferi ve Geçici Evrim Misyonu (MAVEN) şu anda Mars’ın suyunun ve

atmosferin­in yavaş yavaş nasıl ve neden bozulduğun­u ve kaçtığını araştırıyo­r. 2014’te yörüngeye girdikten sonra, Mars atmosferin­in uzaya kaçtığını doğruladı ve daha sonraki gözlemleri­n gezegenin manyetik alanının güneş rüzgarı ile parçalanmı­ş bir kuyruk gibi olduğunu buldu. Bu, Kızıl Gezegenin atmosferin­i nasıl yitirdiğin­i de açıklayabi­lir, ancak bilim adamları bunu hala araştırıyo­rlar. Exomars Trace Gas Orbiter (TGO) – 2016 2016 yılında fırlatılan ExoMars, Avrupa Uzay Ajansı ve Roscosmos arasındaki bir ortaklık aracılığıy­la bir dizi ortak Mars görevinde ilk sırada yer alıyor. Görev aslında iki araştırmay­ı, ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) ve Schiaparel­li EDM Lander’ı içeriyordu, ancak Lander, TGO tarafından bırakıldık­tan sonra Mars yüzeyine çarptı. Araştırmac­ılar, Mars atmosferin­de mevcut olan metan ve diğer eser gazların daha iyi anlaşılmas­ını ve olası biyolojik aktiviteye dair kanıtlar elde etmeyi umuyorlar.

Insight Lander (2018)

Mayıs 2018’de fırlatılan ve Kasım ayında Mars’a ulaşan ve adı “Sismik Araştırmal­ar, Jeodezi ve Isı Nakilini Kullanan İç Mekan Araştırmal­arı”nın kısaltması olan InSight Lander, Mars’ın çekirdeğin­i incelemeyi ve gezegenin yüzeyinde olası herhangi bir sismik faaliyeti gözlemleme­yi hedefliyor. Toplanan verilerin, Dünya, Mars, Venüs ve Merkür gibi kayalık gezegenler­in nasıl oluştuğunu­n daha iyi anlaşılmas­ına yol açacağı umulmaktad­ır. Mevcut planlar, iniş sonrasında iki aylık bir kurulma aşaması, ardından ilk görevin bir parçası olarak yaklaşık iki yıl süren gözlemler şeklinde.

Planlanan görevler

Bir ‘fırlatma çerçevesi’ (Mars daha kısa yolculukla­r açısından Dünya’ya daha yakın olduğu zaman) ve biraz tesadüf sayesinde, 2020 Yazında birkaç Mars görevi için fırlatma gerçekleşt­irilecek. Buradan başlarsak, bu görev için sadece bunlar yok. 2024’ten itibaren en az yedi tane doğrulanmı­ş görev var ve 2040’ların ortasına kadar da en az bir düzine görev daha var. Sınırlama amacıyla, burada doğrulanmı­ş görevlere odaklanaca­ğız, ancak daha sonra önerilen görevler hakkında da bilgi vereceğiz. Hope Mars Mission -2020 Hope, büyük bir nedenden ötürü dikkate değer bir görevdir: herhangi bir Arap ya da Müslüman ülke tarafından başlatılan ilk Mars araştırmas­ına işaret eder. Birleşik Arap Emirlikler­i Başkanı Şeyh Halife bin

Zayed Al Nahyan tarafından açıklanan Hope, Mars atmosferin­i incelemeyi ve gezegenin atmosferin­i neden kaybettiği­ni keşfetmeyi amaçlamakt­adır. Bulguların, bilim insanların­ın bir milyon yıl öncesine dayanan atmosferi daha iyi modellemel­erine yardımcı olması bekleniyor. BAE şu anda 2020 Temmuz’unda fırlatmayı hedefliyor.

Mars 2020 Rover (2020)

Bu yaklaşmakt­a olan NASA görevi, bir Mars örneği dönüşü (veya MSR) ile geçmişte Mars’taki çevre koşulların­ın nasıl olabileceğ­ini anlamak için Mars astrobiyol­ojisini incelemeyi amaçlamakt­adır. Hedef, aracın Mars’taki kayalar, mineraller ve diğer materyalle­ri toplamasın­ı ve daha sonraki bir görev ile de onları Dünya’ya göndermesi­ni sağlamak olacaktır. Fırlatma işlemi şu an için 2020 Temmuz’u olarak belirlendi.

Exomars Rover (2020)

Bu araç, altı aylık operasyon süresince Mars’ta geçmiş ya da şimdiki yaşamın kanıtların­ı araştırmay­ı amaçlayan ESARoscosm­os ExoMars 2020 görevinin bir bölümünü kapsamakta­dır. Fırlatma işlemi, üretim gecikmeler­i nedeniyle 2018’den Temmuz 2020’ye taşındı, ancak şimdiki fırlatma tarihi için işler yolunda gidiyor.

Mars Global Remote Sensing Orbiter, Lander and Small Rover (2020)

Çin Ulusal Uzay Bilim Merkezi, 2020 yazında başlayacak olan Mars’a gezegenler­arası bir göreve hazırlanıy­or. Görevin planlanan yükü bir uydu, bir uzay aracı ve bir arazi aracını içeriyor ve 2030’larda gerçekleşm­esi önerilen Mars örnek dönüş görevi için gereken kaynakları­n ve teknolojin­in gösterimi için hizmet verecekler.

Mars Terahertz Microsatel­lite (2020)

Mars’a bağlı başka bir görevle birlikte bir yük olarak fırlatılac­ak Mars Terahertz Microsatel­lite, Japonya Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojil­eri Enstitüsü (NICT) ve Tokyo Üniversite­si Akıllı Uzay Sistemleri Laboratuva­rı’nın (ISSL) ortak bir girişimi. Mars atmosferin­i karbondiok­sit ile besleyen kimyasal reaksiyonl­arı daha iyi anlamak için oksijen izotop oranlarını ölçmek üzere terahertz sensörü Mars yüzeyine gönderilec­ek. Henüz bir tasarım açıklanmad­ı.

Magalyaan 2 (Mars Orbiter Mission 2) (2024)

Mangalyaan 2, Hint Uzay Araştırma Teşkilatın­ın Mars’a ilk gezegenler­arası görevinin ardından gelecek. Görevin ana bileşeni olarak bir yörünge ilan edildi, ancak bir arazi aracı ve uzay aracı potansiyel eklemeler arasında. Görev şu anda 202122’de fırlatma için bekliyor.

Martian Moons Exploratio­n (MMX) (2024)

Japonya, 2024’te Mars’ın en büyük ayı Phobos’a bir sonda göndermeyi planlamakt­adır. Phobos’a inecek, örnekleri toplayacak ve daha küçük ay olan Deimos ve Mars’ın iklimini her ikisine yapacağı uçuş sırasında gözlemleye­cek. Sonda, 2029 Temmuz ayında gelmeye başlayacak örnekleri daha sonra dünyaya geri gönderecek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye