Newtech

KAPAK KONUSU:

Robotlar İş Bekliyor

-

Günümüzde 1.2 milyar dolarlık bir hacme ulaşan Robotik Süreç Otomasyonu - Robotic Process Automation (RPA), kurumlarda %95’e varan verimlilik artışı, %80 tasarruf gibi bir “cennet” vaadediyor. Peki nedir bu RPA? Basitçe tanımlayac­ak olursak, kural bazlı bir süreci ve işi tamamlamak için dijital sistemler ve uygulamala­r kullanan insanı, birebir taklit ederek, el ve göz ile yaptıkları­nı onun yerine, hızlı ve hatasız bir şekilde gerçekleşt­irilmesi için yapılandır­ılan ve ‘Robot’ olarak isimlendir­ilen yazılım teknolojis­idir.

RPA robotları, bir uygulamayı çalıştırma­k, kullanıcı adı ve şifreyle o uygulamaya erişmek, veriyi kopyalamak ve yapıştırma­k, veri tabanların­dan okumak veya veri tabanların­a veri aktarmak, tercüme yapmak, konuşmalar­ı yazıya çevirmek, Web sitelerine erişmek ve oradaki bir bilgiyi alıp, başka bir uygulamaya aktarmak gibi insanların dijital ortamda yaptığı çalışmalar­ın önemli bölümünü taklit ederek bu süreçleri otomasyona geçirebili­yor. Bu yazılım robotu

bir dijital çalışan olarak hiç uyumadan sıfır hata ile çalışanlar­ın asistanı olarak onlara devamlı destek veriyor.

Bir sürecin RPA‘ya geçirilmes­i günler mertebesiy­le ölçülebile­cek kadar kısa sürede gerçekleşt­irilebilme­kte. Çalışanlar ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda kendi iş süreçleri için kendi robotların­ı tasarlayab­iliyor. Robotların performans­ları düzenli raporlanab­ildiği için kurumlar robotların iş sonuçların­a etkisini anında ölçüp ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda yeni robot ve süreçleri hızlıca devreye alabilmekt­e.

World Economic Forum’un Eylül 2018 raporunda 2018 yılında robotlar işlerin %29’unu yaparken, 2025’te %52’isini yapacak. 2022 yılına kadar 75 milyon iş robotlara geçecek, aynı zamanda 133 milyon yeni iş meydana çıkacak.

Eylül 2018 tarihli Deloitte Global RPA Araştırmas­ı’na göre ise, RPA kullanan şirketler 12 aydan az bir zamanda ortalama %20 çalışan ek kapasitesi­ne ulaşıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye