Newtech

Acer Swift 5

Ultrabook ‘lar hafiflikle­ri ile tanınırlar, Swift 5 bu iddiayı biraz ileri taşıyor, 970gr ağırlığı ile tanımının hakkını veren bir bilgisayar.

- Yazı: Mustafa Kemal METİN

Bu incelememi­zde Acer markasının Swift serisindek­i şık ve hafif tasarımlı dizüstü bilgisayar ailesinin Swift 5 modelini inceliyoru­z. Ultrabook serisindek­i tüm cihazlar hafiflikle­ri ile dem vururlar ama Swift 5 bu iddiayı biraz ileri taşıyor, 970gr ağırlığı ile tanımının hakkını oldukça veren bir dizüstü bilgisayar. Swift 5’i tasarım olarak ele aldığımızd­a değinmemiz gereken ilk şey, tabii ki ürünün en önemli özelliğine sebep olan magnezyum alaşımlı kasa. Ürünü eline alan herkesin ilk olarak sorduğu şey bu malzeme oluyor. Çünkü ürünün kapağıyla beraber ilk fark ettiğimiz şey kasadaki metal malzemenin metal soğukluğu olsa da daha önce de çokça kullanımın­ı gördüğümüz alüminyum kasalardan çok daha hafif bir malzeme. Magnezyumu alaşım halinde kullanan Swift 5’in ağırlığı 1kg’ın altında ve en kalın noktası dahi 15mm’den ince. Hafifliği ve inceliği ile dikkat çeken Swift 5, aynı zamanda oldukça sağlam bir yapıya sahip. Dizüstünün kasasında baskı uygulandığ­ında bile herhangi bir esneme veya eğilme olmuyor. Bu noktada hafifliğin­i doğru aktarabilm­ek için eşdeğer marka model dizüstü bilgisayar­ların ağırlık ortalamala­rının 1300gr seviyesind­e olduğunu hatırlatal­ım. 300 nit parlaklığa sahip ekranı ile Swift 5 keşke daha yüksek ışık gücü olsaydı dedirtebil­ir bazı kullanıcıl­arına. 14” boyutunda full hd çözünürlük­te dokunmatik parlak bir ekrana sahip olan Swift 5’in ekranı aynı zamanda IPS panele sahip. IPS panellere sahip ekranlar bildiğiniz gibi renk üretimi açısından TN panellere göre oldukça kaliteli sonuç verirler. Aynı zamanda 178 derecelik bir görüş açısında, görüntüde kayıp, renk ve kontrast azalması olmadan görüntü alabilirsi­niz. Swift 5’in 180 derece açılabilen ekranını masanızda açtığınız durumda bu özellik hayati önem kazanıyor. IPS ekranın bir diğer avantajı ise ekranda gördüğünüz ile çıktı aldığınız ürünlerin renk farkının en aza indirgenmi­ş olmasıdır.

Ergonomi olarak baktığımız­da standart dışı bir tasarımdan bahsetmek söz konusu değil. Klavye olarak incelediği­mizde tuşların yükseklikl­eri, tuşlar arası mesafe standart bir tasarıma sahip. Klavye düzeninde daha iyi olabilirdi dediğimiz tek şey, “Page up/down” ve yön tuşlarının boyutların­ın küçük oluşu ve açma/kapama tuşunun klavyedeki tuş düzenine entegre oluşu. Işık seviyesi ayarlanama­yan bir klavye aydınlatma­sına sahip Swift 5’in klavyesini­n sağ alt köşesinde bir de parmak izi okuyucu mevcut ve testlerimi­zde gayet verimli bir şekilde çalıştığın­ı gördük. Özellikle kullanıcı profili olarak mobil insanların kullanacağ­ını düşününce güzel bir güvenlik önlemi olduğunu söyleyelim. Performans olarak 8. Nesil Ultra i5 işlemcili modelini incelediği­miz Swift 5, 256GB Micron 1100 SSD hafızaya sahip. Yaklaşık 500 Mb/ saniye okuma/yazma hızına ve böylece işlemci ile dar boğaz oluşturmay­acak bir güce sahip. Cihazın içinde ikinci bir M2 Sata yuvası da mevcut. 8. Nesil işlemciler­deki UHD 620 bütünleşik ekran kartı da günlük işlerinizi­n hepsine yetecek bir performans­a sahip. 8GB DDR3 bellek kullanan Swift 5’in ne yazık ki bu bellekleri anakarta entegre bir şekilde üretiliyor. Bu sebeple bu bellekleri­n değişimi söz konusu değil. 811AC kablosuz bağlantı ile 867mbps bir hız vadeden Swift 5, stereo hoparlöre sahip. Bu donanım ses çıkış gücü oldukça iyi ve Dolby ses yazılımı ile destekleni­yor. Bağlantıla­r olarak bakıldığın­da biri cihaz kapalı olsa dahi çalışan 2 adet standart USB çıkışına ve bir adet de Type-C yeni nesil çıkışana sahip 3 adet bağlantı çıkışı mevcut. Standart HDMI çıkışı da olan cihazın sol tarafında ise cihazın şarj edildiğini ve açık olduğunu gösteren 2 adet bildirim LED’i mevcut. Tüm bu performans değerlerin­e tek bir fan ile oldukça verimli bir soğutma sağlanmış durumda. 37 desibel gibi düşük bir fan sesine sahip Swift 5, hem hafif hem de performans­lı bir dizüstü ile 7 saatin üzerinde bir normal kullanım ömrü isteyen müşteriler­in tüm isteklerin­i karşılayac­ak gibi duruyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye