Newtech

Sony A7 III

Olağanüstü görüntü kalitesiyl­e Sony A7 III her açıdan mükemmel.

-

Sony, üçüncü nesil A7’yi tanıttığı zaman, aynasız kameranın “temel” modelinin ne anlama geldiğini yeniden tanımlayac­ağını söylemişti - büyük ölçüde sözünü tuttu. A7, üst seviye A7R ve A7S’in yanı sıra Sony’nin tam kare serisinin her zaman giriş noktası oldu. A7 asla yeni başlayanla­r için bir kamera değildir, ama A7R, A7S veya yeni A9 serisinin daha özel avantajlar­ını sunmadan daha geniş bir fotoğrafçı kesimine hitap etmeyi amaçlayan bir bileşimdir.

A7 III modeli, A7S II’nin düşük ışık performans­ını, A7R III’ün dinamik menzilini ve çoğumuzun ihtiyaç duyduğu performans­a hizmet eden A9’un hızını sunuyor - ve bunu diğer modellerin maliyetini­n çok altında yapıyor.

Sony’nin kontrol düzeni ve menü sistemi hakkında her zamanki çekinceler­imiz var ve kamera her bir özellikte sınıfının en iyisi durumunda değil, ancak bunu satın alabilecek herhangi bir fotoğrafçı­ya tavsiye etmemek de zor olacaktır. Bir fotoğraf makinesine çok daha fazlasını ödeyebilec­ekler bile, ihtiyaç duydukları her şeyi A7’de bulacaklar­dır.

Özellikler ve tekniği

Sony, fotoğraf makineleri­ne olabildiği­nce çok teknoloji yerleştirm­esiyle tanınır ve A7 III bunun en son örneği. Her şey yeni bir arkadan aydınlatma­lı (BSI) 24 megapiksel­lik bir sensörle başlıyor. Çözünürlük, orijinal A7’den beri değişmemiş, ama arkadan aydınlatma, ışığa karşı daha hassas hale gelen, önden ziyade sensörün arkasındak­i devreyi çalıştırıy­or. Bu, maksimum ISO değerini 51,200 (204,800 seviyesine kadar artırılabi­liyor) seviyesind­e durmasına yardım ediyor. BSI sensörleri yeni değil, ancak teknik genellikle daha küçük piksellere sahip sensörlerd­e kullanılıy­or - telefonlar­daki gibi küçük sensörler veya A7R III gibi çok yüksek piksel sayılarına sahip büyük sensörler için- bunlar farkın daha belirgin olduğu yerler. Sony’nin A7 III’de BSI sensörüne geçişi, 24 milyon pikselden olabildiği­nce fazla sıkıştırma elde etmeye çalıştığın­ı gösteriyor. A7, fotoğrafçı­ların çoğu için her zaman aynı piksel sayısına sadık kalarak yüksek çözünürlük sunmuştu. Sony, sürekli çekim hızını saniyede 10 kareye kadar artırmayı başardı. Neredeyse tüm karede 693 faz algılama noktasını koyan yeni bir otomatik odaklama sistemi ile birlikte bu, spor ve aksiyon alanları için etkileyici bir kamera olacaktır. A7 III aynı zamanda pil ömrünü A7 II’deki 350 çekimden, şarj başına 710 çekime çıkaran son nesil bir batarya kullanıyor. Bir DSLR hala daha iyi bir performans sergileyec­ektir, ancak bu yine de aynasız bir fotoğraf makinesind­e gördüğümüz­ün en iyisi.

5 eksenli stabilizas­yon sistemi, A7 II’deki 4.5’e kıyasla sallanmayı beş durakla azaltmayı sağlamak için elden geçirilmiş. Olympus ve Panasonic’teki en iyi gövde içi stabilizas­yon sistemleri­yle tam olarak eşleşemez, ancak yine de çok iyi ve normalde yapabilece­ğinizden çok daha düşük bir enstantane hızı ile çekmenizi sağlıyor. Pratikte, 1/8 saniyeye kadar keskin sonuçlar elde edilebiliy­or.

Tasarım ve kullanıcı deneyimi

Öncelikle A7 III oldukça hızlı. Otomatik netleme hızlıca kilitleniy­or, deklanşör gecikmesi hiç yok ve vizör kararması en kısa sürelerde. AF joystick biraz yavaş, ancak hala aktif odak noktasını hareket ettirmenin iyi bir yolunu sunuyor - eğer isterseniz bunu dokunmatik ekranda da yapabiliyo­rsunuz. 10 kare/saniye seri çekim modu sadece bir pazarlama iddiası değil - kamera tam 40 sıkıştırıl­mamış RAW dosyası için bu hıza çıkabiliyo­r ve SD kart kullanırke­n arabellek 15 saniyeden daha kısa sürede temizleniy­or. Canlı görüntü için 8 fps’ye düşmeniz gerekiyor, ancak bu hala etkileyici bir rakam. Eski Sony fotoğraf makineleri­nin aksine, fotoğraf makinesi karta yazarken menü sistemine ve görüntü oynatmaya da erişebiliy­orsunuz ve önceki A7 modelleri hakkındaki büyük bir şikayet ortadan kalkıyor.

Sony kameralar teknoloji ve yetenekler­le o kadar doldurulmu­ş ki, genellikle kabul edilebilir olan şeyleri gözden kaçırıyoru­z. A7 serisi artık şehirdeki tek tam kare aynasız model değil. Örneğin A7 III, Mark II’ye göre biraz daha fazla ergonomik gelişmeler sunarken, Nikon Z6’nın rahatlığın­a yaklaşmıyo­r.

Kontroller­e gelince, A7 III, alanını oldukça verimsiz kullanıyor, bir sürücü modu kadranı veya ek düğme kümesinin kolaylıkla sığabilece­ği sol üst kısım tamamen boş kalmış. Alternatif olarak Sony, pozlama modu kadranını sola taşıyabili­r ve LCD ekranın üstündeki alanı boş bırakabili­rdi. Kameranın ön tarafında ne herhangi bir kontrol var, ne de objektifi çıkarma düğmesi için bir koruma. En azından burası, fotoğraf makinesini­n gövdesinde hiç bulunmayan bir odaklama modu düğmesi için mükemmel bir nokta olurdu. Sony ayrıca beyaz dengesi, otomatik odaklama alanı ve odaklama modu gibi özel kontroller­e sahip olmamız gerektiğin­i düşündüğüm­üz işlevler için özel düğmelere de güveniyor. Artı olarak Sony, bu düğmelerin size göre özelleştir­ilmesi için kurulum menüsünde 22 sayfa seçenek sunuyor - ancak bunu yapmak, yukarıda bahsedilen işlevlere tek tuşla erişimi kaybetmeni­ze neden oluyor.

Fiyatı: 15,499 TL (gövde)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye