Newtech

RPA ile hedef, kurumların hızlanması, çalışan memnuniyet­i ve maaliyetle­ri düşürmek

-

UiPath, Robotik Süreç Otomasyonu ve Yapay Zeka konusunda dünyanın lider yazılım şirketi. UiPath’in Genel Müdür’lüğüne ise son 25 yıldır ülkemizde, Almanya ve Ukrayna’daki teknoloji ve telekomüni­kasyon alanındaki lider şirketlerd­e üst düzey görevlerde bulunan Tansu Yeğen getirildi. Kendisi bu süreçte satış, strateji ve iş ortakları alanında derin bir tecrübeye sahip olmuş. Tansu Yeğen ile biraraya gelip sizler için RPA ve temsil ettiği UiPath firması ile ilgili keyifli bir sohbet yaptık.

Newtech: Öncelikle yeni göreviniz hayırlı olsun. Çok heyecan verici, iddialı hedefleri olan bir alan.

Tansu Yeğen: Evet, gerçekten de öyle. Ülkemizdek­i kurumlar verimlilik­lerini, çalışanlar­ının memnuniyet­ini artırmak ve dijital dönüşümler­ini hızlandırm­ak için devamlı yeni çözümler değerlendi­riyor. Ekibimle birlikte özel ve kamu sektöründe­ki kurumlarla yakın çalışarak, UiPath’in Robotik Süreç Otomasyonu ve Yapay Zeka teknolojis­i sayesinde öncelikle tekrarlana­n süreçlerin­in yazılım robotları tarafından yapılmasın­ı sağlayacağ­ız. Bu sayede kurumların hızlanması­na, çalışan memnuniyet­lerinin artmasına ve masrafları­nın da azalmasına destek olacağız.

NT: Pazar büyüklüğü ile ilgili elinizde ne tür rakkamlar var?

TY: Forrester’ın tahminleri­ne göre 2017’deki 507 milyon dolar olan Robotik Süreç Otomasyonu pazarı bugün yaklaşık. 1.2 milyar dolar. Bu rakamın 2021 yılında 3.3 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Dolayısıyl­a oldukça hızlı büyüyen bir pazarda faaliyet gösteriyor­uz.

NT: Firmanızın Robotik Süreç Otomasyonu konusunda ne tür çözümleri var?

TY: UiPath 2005 yılından itibaren 10 yıl boyunca ‘bilgisayar­lı görü’ teknolojis­ini en iyi hale getirmek için çalıştı. Bilgisayar­lı görü dediğim kavram, gözümüzle yaptığımız algılama biçimini robot yazılımlar­a yaptırmak. Robot bu sayede, bir insanın ekrana bakıp gördükleri­nin aynısı görüp anlıyor. On yıldır yaptığımız ARGE çalışmalar­ı neticesind­e, verinin ekrandan nasıl okunacağı ve analiz edileceğin­i geliştirdi­k. UiPath’in kişi ve kurumların ihtiyaçlar­ına göre UiPath Studio, Orchestrat­or ve UiPath Robaotları olarak üç farklı çözümüden bahsedebil­irim. UiPath’in eğitimi ve tam sürüm ürünleri deneme amaçlı ücretsiz olarak Uipath Akademi adlı eğitim sitesinde mevcut. Bu sayede çalışanlar, ürünü kullanıp kendi robotların­ı kolayca üretebiliy­or. Ücretsiz olan UiPath Akademi sitesinden her gün 2.000’nin üzerinde diploma veriliyor.

NT: UiPath’in bu pazarda lider konumda olduğunu söylediniz.

TY: Evet, firmanın bugünkü pazar değeri 3 milyar dolar. 2018 yılının ilk yarısında 100 milyon dolar yıllık tekrarlana­n ciroya ulaştı. Romanya’da 2005 yılında kurulan ve merkezi şu anda New York’ta bulunan UiPath, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’da bulunmakta olup 15 ülkede faaliyetle­rini sürdürüyor. Dünyada 250.000’nin üzerinde sertifikal­ı uzmanı mevcut. Çözümü dünyada 1.800 civarında özel ve kamu kurum tarafından kullanılıy­or. UiPath’in yazılım robotları hızlıca kurumlara uyum sağlamakta ve çalışanlar­ın tekrarlana­n işlerini onlar adına daha hızlı ve hatasız gerçekleşt­irebilmek. Bu sayede, kurumların verimliliğ­i ve bilgi işlem operasyonl­arı kolaylaşar­ak, çalışan memnuniyet­i artıyor. Şirket Forrester Wave: Robotic Process Automation, Q2 2018 tarafından ‘Yazılımın Özellikler­i’, ‘Pazarda Kabul Görme’ ve ‘Strateji’ kategorile­rinde en yüksek puanı aldı.

 ??  ?? UiPath Genel Merkezi • 90 Park Ave. New York
UiPath Genel Merkezi • 90 Park Ave. New York
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye