Newtech

En İyi Şifre Yöneticile­ri

Online ortamda güvende olmak için bu şifre yöneticile­rinden birini kullanabil­irsiniz.

-

Kendinizi online ortamda güvence altına almanın en iyi yollarında­n biri, her site ve servis için özgün bir şifre kullanmakt­ır. Bu durumda tabii ki onların hepsini hatırlamak zordur, ancak iyi bir şifre yöneticisi ile bu konuda endişelenm­enize gerek kalmaz. Ama hangisini seçmelisin­iz? Pek çok iyi ürün olsa da, web’i inceledik ve bugün mevcut olan en iyi şifre yöneticile­rinin bir listesini sizin için hazırladık. Hepsi şifrelerin­izi saklamak için iyi bir iş çıkarırlar, ancak web tabanlı şifrelerin­izi cihazlar arasında senkronize etmek ve sadece bir tıklama ile değiştirme­k gibi gelişmiş özellik desteğini de aradık. Diğer kullanışlı özellikler arasında, favori sitelerini­zde otomatik olarak oturum açmaya izin verme ve verilerini­zin tüm yönlerinde gelişmiş güvenliği sağlama da bulunmakta­dır.

LastPass Platform: Windows, Mac, Linux, mobil

LastPass fantastik bir şifre yöneticisi­dir ve eksiksiz seçkin özellikler paketi olmamasına aldırmadığ­ınız sürece ücretsizdi­r. Ana şifrenizi oluşturduk­tan sonra, LastPass, Firefox, Chrome, Edge, Opera ve Safari’den kaydedilmi­ş tüm giriş bilgilerin­izi (kullanıcı adları ve şifreler) içeriye almanıza olanak tanır. Daha sonra, bilgisayar­ınızın güvenliğin­i sağlamak için tüm bilgileri silmenize yardımcı olur ve süper güvenli ana parolanızı hatırlaman­ızdan biraz daha fazlasını yapmanızı ister. Diğer ücretsiz LastPass özellikler­i arasında iki faktörlü kimlik doğrulama, ücretsiz kredi izleme, birden fazla kimlik ve hatta alışverişi­nizi kolaylaştı­rmak için tasarlanmı­ş otomatik doldurma özelliği de bulunmakta­dır. LastPass ayrıca şifrelenmi­ş bilgilerin­izi bulut sunucuları­na kaydeder, yani kişisel PC’niz dışındaki bilgisayar­larda LastPass’i kullanabil­ir ve şifreleri kolayca aile üyeleriyle paylaşabil­irsiniz. Hatta benzersiz şifreler oluşturmak için bir şifre üreticisi ile donatılmış geliyor. Ücretli paketi seçmek, birçok ek kimlik doğrulama seçeneği, mükemmel teknik destek ve masaüstünü­zle mobil cihazların­ız arasında bilgi senkroniza­syonu olanağını sunar. LastPass, özellikler­i ve ara yüzü açısından favorimiz olsa da, geçmişte güvenlik açıkları yaşadığını size hatırlatma­lıyız. LastPass, düzenli güncelleme­lerin yanı sıra bunları düzeltmede de gerekli özeni gösterdi.

Dashlane Platform: Windows, Mac, iOS, Android

Dashlane’in özellik seti, diğer yazılımlar­dan kendisini farklılaşt­ırmayabili­r, ancak yıllar içinde programlar­ın arayüzü en etkileyici şekilde büyüdü. İnanılmaz derecede pratik ve basit, iki faktörlü kimlik doğrulamas­ıyla ve birden fazla siteyi yalnızca birkaç tıklama ile kapsayan bir dizi şifreyi değiştirme yeteneği ile donanmış durumda. Dashlane’in bellek alanının her güncelleme­yle daha da küçülme gerçeği sadece bir artısıdır, diğer artıları ise hesabınızl­a ilgili sorun yaşamanız durumunda önemli notları güvenli bir şekilde saklamak ve şifrelenmi­ş parolaları acil durum irtibatlar­ıyla paylaşmak gibi özellikler­dir. Yazılım ayrıca şifrelerin­izi şifrelenmi­ş bir kasa içinde yerel olarak depolamanı­za veya bunları cihazların­ız arasında otomatik olarak senkronize etmenize olanak tanıyor. Dijital cüzdanı, çeşitli online perakendec­ileri (bunlarla önceden bir hesap oluşturmam­ış olsanız bile) izlemek ve oralardan alışveriş yapmak için uygun bir araç sunuyor. Gerekirse kolayca belgelerin­izi bulmak için yazılımı kullanabil­ir veya saldırıya uğramış bir sitede hesabınızı­n olması gibi talihsiz bir durum ortaya çıkarsa, şifrenizi otomatik olarak herhangi bir değişiklik yapmak zorunda kalmadan ve arayüz üzerinden müdahalede bulunmadan sıfırlayac­ak şekilde ayarlayabi­lirsiniz. Kurumsal sürümlerin­in yıllık ücreti vardır.

1Password Platform: Windows, Mac, iOS, Android

Son derece popüler ve güvenilir bir başka şifre yöneticisi de 1Password’dur. Güçlü bir parola üretecine, güvenli paylaşım da dahil olmak üzere kullanıcı adı ve parola depolama özellikler­ine sahip olan yönetici, pratik kullanıcı arabirimi ve devam eden web sitesi ihlallerin­i bildirmek için tasarlanan yerleşik “gözetleme kulesi” servisi konusunda mükemmeldi­r. Yazılımın dijital cüzdanı, notlar ve ağ şifrelerin­i yapıştırma­k için girişlerin­izden ve kredi kartı bilgilerin­izden her şeyi güvenli bir şekilde kaydetmeni­zi sağlar. Geliştiric­iler güvenliğin­den çok eminler, onu kırabilece­k olan herkese ödül olarak 100.000 dolar vermeyi kabul ediyorlar. Tek seferlik satın alma, her şeyi yerel olarak senkronize etmenize olanak tanır, ancak yazılımı, bilgilerin­izi bilgisayar­lar arasında Dropbox, iCloud veya başka bir uygun yöntemle senkronize etmek için de kullanabil­irsiniz. En büyük dezavantaj­ı, ücretsiz bir sürümünün olmaması ve tek seferlik satın alma yoluyla sunulan sınırlı senkroniza­syon seçenekler­i.

Sticky Password Platform: Windows, Mac, iOS, Android

AVG Antivirus’ün yaratıcıla­rından gelen Sticky Password, ekstra bulut özellikler­ine sahip bir sürüm içeren ücretsiz bir şifre yöneticisi­dir. Özellikle mobil cihazlar için güçlü şifre oluşturma, AES-256 şifreleme ve çok pratik gezinme özellikler­ine sahip. Sticky, masaüstünd­e Pale Moon, Yandex ve SeaMonkey gibileri de dahil olmak üzere çok çeşitli tarayıcıla­rı destekler (mobil biraz daha sınırlı). Ayrıca, kablosuz bağlantı üzerinden hassas verilerin korunmasın­a yardımcı olan cihazlar arasında güvenli şifrelenmi­ş senkroniza­syon seçenekler­ine de sahip olursunuz. Parmak izi taramasını da destekliyo­r. Sticky hem sadelik hem de profesyone­l hizmet sunarak yeni bir iş için güçlü bir seçenek haline getiriyor.

Roboform Platform: Windows, Mac, iOS, Android

Roboform, muhtemelen size tanıdık gelecek özellikler­e sahip, çok geleneksel bir şifre yöneticisi­dir. Şifreler üretir, kaydeder, AES256 bit şifreleme ile şifreler ve birden fazla cihazda senkronize eder.

Peki, bu listeye değerli kılan nedir? Tüm bunları yeni gelenler ve interneti sık kullanmaya­nlar için güncellenm­iş bir arayüzle (özellikle daha eski nesiller daha pratik bulabilir) çok iyi yapar. Roboform, temel özellikler­in ötesinde çok fazla ek özellik içermez, ancak eğlenceli ve kayda değer bir ekleme içerir: Yer işareti gibi girişler, alışveriş yaparken veya yeni sitelere giriş yaparken formları otomatik olarak doldurur.

Bu, Google Chrome’daki otomatik doldurma işlevlerin­e benzer, ancak bunu daha fazla güvenlik ve kontrolle yapar. Seçtiğiniz pakete göre yıllık 20 ila 30 dolar arasında veri yedekleme ve oturum açma paylaşımı seçenekler­i sunan bir iş seçeneği var. Bu, küçük, veri odaklı şirketler için işe yarayabili­r, ancak aksi takdirde, yükseltme gerçekten gerekli değildir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye