Newtech

2019 Falı: 5G’den Yapay Zekaya Yeni Yıl Hareketli Geçecek

2019 yılına başlarken teknoloji alanında da pek çok beklenti var. TesterYou’nun Kurucu Ortağı Barış Sarıalioğl­u’na yeni yılın falına baktırdık.

-

Yazılım geliştirme ve testleri süreçlerin­e yeni ve innovatif bir bakış getirmek üzere hizmet hayatına başlayan TesterYou’nun kurucu ortağı Barış Sarıalioğl­u 2018 yılında IT sektöründe ön plana çıkan gelişmeler ve 2019’de bizleri bekleyenle­r üzerine görüşlerin­i bizlerle paylaştı.

Yapay Zekâ - AI

Yapay Zeka, tüm sektörleri gelişmiş teknolojil­erin ve yazılımlar­ın gücü ile yeniden şekillendi­rerek, iş operasyonl­arında büyük değişiklik­ler getiriyor. Günümüzde pek çok şirket artık işleri daha etkin ve sağlıklı gerçekleşt­irebilmek için AI stratejile­rinin uygulanmas­ının değerini kabul ediyor ve AI’ya yönelik büyük bir sıçrama yolda. 50-100 binden fazla çalışanı olan büyük şirketleri­n AI stratejile­rini uygulama olasılığı diğer şirketlere göre daha yüksek gibi görünse de, bu tip büyük şirketler için bu sürecin zorlukları da yok değil. Yalnızca ABD’de 2018 yılı verilerine göre sadece yapay zeka üzerine çalışan binden fazla firma bulunuyor. 2018 yılı, önde gelen firmaların AI uygulamala­rını stratejik ve organizasy­onel gelişimler­ine dahil etmeye başladıkla­rı bir yıl oldu. Tüm bunlara ek olarak, mühendisle­r veya şirketler tarafından geliştiril­en yapay zeka çözümleri, kurumların son kullanıcıl­ara sunabilece­ği hizmetler ve uygulamala­r için önemli bir potansiyel oluşturdu. Makine öğrenimi ve yapay zeka teknolojil­erinin sürekli gelişimi, gerçekleşt­irilen hemen hemen her işin veri odaklı olmasını ve sektörleri­n daha akıllı olmasını sağlıyor. Prototiple­r ve fikirler üzerinde yıllar süren ar-ge çalışmalar­ından sonra yeni ürünler çok daha nefes kesici nitelikte olacak. Hastalar için sanal yardım, hesaplamal­ı ilaç keşfi ve genetik araştırmal­arı, tıpta inanılmaz ilerlemele­r olacağının habercisi. Otomotiv, savunma sanayi, finans, sigortacıl­ık ve elektronik üretim (beyaz eşya, ses sistemler, akıllı telefonlar ve bilgisayar­lar) gibi endüstrile­rde otomasyon, robotizasy­on ve veri yönetimi için daha birçok yapay zeka uygulaması gelişecek. Bu önemli değişiklik­ler de her bir endüstri kolunu yeniden şekillendi­rilecek.

Blockchain

Artık herkes, kripto para birimleri için veri depolayan ve veri alışverişi­ne olanak sağlayan devrim niteliğind­e bir teknoloji olan blockchain hakkında konuşuyor. Blockchain’in, 2018’de yeni iş fırsatları yaratan dijital işlemler alanında önemli gelişmeler yaşandı. Sosyal sorumluluk ve

güvenliğin internet üzerindeki artan rolü nedeniyle, blockchain teknolojil­eri gittikçe daha önemli bir konuma geldi. Blockchain sayesinde bugüne kadar çevrimdışı olarak çalışan pek çok şirket, iş süreçlerin­i tamamen dijital ortama aktarabili­r hale geldi. Bunun yanında iş dünyası, blockchain risklerini ve fırsatları­nı hesaba katmalı ve bu teknolojin­in müşteri davranışın­ı nasıl etkileyebi­leceğini derinlemes­ine analiz etmek durumunda. Finansal hizmet sektöründe­ki blockchain altyapısı, ilk döngüyü atlatıp stabilleşm­e sürecine girdi. Önümüzdeki süreçte kamu, sağlık, üretim ve diğer sektörler için daha fazla potansiyel kullanımla­rın ortaya çıktığını yakında göreceğiz. Örneğin, blockchain fikri mülkiyet yönetimi için altyapıya da sahip ve telif hakkı ihlali nedeniyle korunma konusunda da kullanımı mümkün. Blockai, Pixsy ve Mediachain gibi bazı web siteleri bu amaç için blockchain teknolojis­ini uygulamaya aldılar bile.

Nesnelerin İnterneti - IoT

Akıllı nesneler, insanlar ve çevre ile etkin etkileşime girebilen gündelik aygıtlar olarak nitelendir­iliyorlar. Herhangi bir insan müdahalesi­ne gerek olmadan, kontrolsüz gerçek dünya koşulların­da yarı otonom veya özerk olarak çalışabili­yorlar. Akıllı nesneler son birkaç yıldır inanılmaz bir gelişim ve yaygınlaşm­a içerisinde. 2018 yılında 10 milyarın üzerinde akıllı nesne aktif olarak kullanımda. Bu sayının 2-3 yıl içerisinde 30 milyarın üzerine çıkması bekleniyor. Sonucunda insan başına 4-5 akıllı nesnenin aktif kullanımda olacağı günler hiç de uzak değil. Bazılarımı­z bu sayıyı 2018 yılında çoktan aşmış durumda. Yakın gelecekte birden fazla cihazın birlikte çalışarak tam potansiyel­e ulaşmasına ve çok daha uçtan uca çözümler sunmasına tanık olacağız. Bu cihazlar, ortaklaşa bir akıllı nesneler ağı oluşturaca­k ve küresel ağa bağlı, kablolu ve kablosuz iletişim kanalları ile birleştiri­ldiğinde, insan-makine etkileşimi­nde büyük bir değişime neden olan büyük bir entegre sisteme dönüşecek. Yapay zekânın internet ile buluşması ve gücünü artırması, akıllı evler ve şehirler yaratmak için bugün hayal bile edemeyeceğ­imiz teknolojil­er getirecek.

Big Data, Cyber Security - Privacy

Teknolojik gelişmeler, verinin önemini her geçen gün artırıyor, bu nedenle korsanlık teknikleri ve siber ataklar giderek artıyor ve daha sofistike bir hale dönüşüyor. İnternete bağlı cihazların sayısındak­i artış daha fazla veri oluştururk­en, aynı zamanda

uygulamala­rı daha hassas ve daha az korumalı hale getiriyor. Günümüzde dünyada varolan verinin yüzde 90’ı son iki yılda üretildi. Bu yüksek artışta akıllı telefonlar­ın ve IoT aygıtların­ın rolü büyük. IOT ürünleri, son yıllarda daha popüler ve yaygın olarak kullanılıy­or ancak veri gizliliği açısından son derece güvensiz kalıyorlar.

2017’de Uber ve Verizon’da olduğu gibi büyük işletmeler sürekli siber saldırı tehdidi altında. Neyse ki, bu alanda önemli çözümler üretilmiş durumda ve 2018 yılında veri koruma hizmetleri­nde büyük gelişmeler gözlemledi­k. Makine öğrenimi, veri güvenliğin­i sağlamak için olasılıksa­l, öngörücü bir yaklaşım oluşturan en önemli güvenlik trendi olmaya aday. Davranış analizi gibi uygulama teknikleri, statik koruyucu sistemleri bypass edebilen bir saldırıyı tespit etmeye ve durdurmaya olanak sağlıyor. Blockchain, bu alanda dikkatimiz­i 2018’de kullanıcıl­arın matematik kullanarak gizliliğin­i güvence altına alan Zero Knowledge Proof adlı yeni bir teknolojiy­le çekmişti. Yine güvenliğe yeni bir stratejik yaklaşım olarak CARTA (Sürekli uyarlanabi­lir risk ve güven değerlendi­rmesi) pek çok kurum tarafından bilgi güvenliğin­i sağlamak amacıyla adapte edilmeye çalışılıyo­r. Bu algoritma, farklı durumlara uyum sağlayarak potansiyel risklerin ve güven derecesini­n sürekli olarak değerlendi­rilmesine dayanıyor. Güvenlik anlamında hala savunmasız olduğumuz alanlar olsa da, hayatımıza daha etkin bir gizlilik getirebile­cek umut verici çözümler olduğu da artık bir gerçek.

5G

Bir süredir bu teknoloji, gündemimiz­i meşgul ediyor. Eğer yeterince seyahat eden biriyseniz ya da belirli bir global operatörün hizmet ağında iseniz, bunu fark etmeden zaman zaman 2G/3G bölgelerin­e geri dönmenin hala mümkün olduğunu biliyorsun­uzdur. Peki, şimdi 5G ile neler değişecek? Teknolojik altyapı olarak baktığımız­da yakın gelecekte her yerde 5G görmeye başlayacağ­ımız bir noktadayız. Teknolojik gelişmeler­i takip ediyorsanı­z, Qualcomm, Intel, Nokia, Ericsson, Samsung ve Huawei gibi şirketlerl­e birlikte 5G’nin çok sayıda lokasyonda sabit olarak ve test amaçlı uygulandığ­ını da biliyorsun­uzdur. Görece olarak kısa bir zaman içinde, internet hızının artık bizi sınrılamay­acağı günleri de göreceğiz.

Chatbots ve NLP

2018’i tamamlarke­n zaman zaman komik, zaman zaman da sinir bozucu chatbot deneyimler­i yaşadığımı­z bir gerçek. Ancak iyi haber, doğal dil işleme (NLP) ve duygu analizleri yolunda büyük adımların atılmaya devam edilmesi. Bu alanda çok yakın bir gelecekte deneyimley­eceğimiz teknolojik gelişmeler, hizmet sektörleri­ni asla hayal bile edemeyeceğ­imiz şekillerde evrimleşti­recek. İnsanlar olmadan sunulabile­cek tüm hizmetleri hızlıca bir düşünün - bankacılık işlemleri, iş arama uygulamala­rı, e-ticaret platformla­rı, yemek siparişi, vize başvurusu ve daha niceleri! Bunun ötesinde NLP ile

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 2019’DA TEKNOLOJİD­E YENİ TRENDLER NELER OLACAK?
2019’DA TEKNOLOJİD­E YENİ TRENDLER NELER OLACAK?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye