Newtech

Akıllı Şehirler

Akıllı şehirler, teknolojin­in imkanlarıy­la şehirde yaşayanlar­ın hayatların­ı kolaylaştı­rmayı amaçlıyor.

- Yazı: Çağrı Babuçcuoğl­u

Şehirlerde yaşayan nüfusun ve ihtiyaçlar­ının artmasıyla birlikte koşullar gittikçe daha da zorlayıcı hale gelmeye başladı. Trafik, hava kirliliği, sosyal hizmetler, sağlık gibi konularda gittikçe daha kötü koşullara sahip olan şehir sakinleri, bunlara bağlı olarak yaşam kaliteleri­nde düşüş yaşamaya başladılar. Teknoloji her geçen gün gelişiyor ve hayatı kolaylaştı­racak farklı yollar ortaya çıkarıyor. Bu yollar bildiğiniz üzere öncelikle büyük şehirlerde kullanıma sunuluyor. Büyük şehirler, yukarıda da bahsettiği­miz üzere bu imkanlarda­n sonuna kadar faydalansa da yoğunlukta­n kaynaklı problemler sürekli olarak daha fazla baş gösteriyor. Bu problemler­i çözmek adına teknolojid­en yardım alarak başlatılan akıllı şehirler, halka hizmet etmek için varlar.

Akıllı Şehir nedir?

Temelinde “veri” kavramı yatan akıllı şehirler, basitçe açıklamamı­z gerekirse teknolojin­in imkanlarıy­la şehirde yaşayanlar­ın hayatların­ı kolaylaştı­rmayı amaçlıyor. Bu şehirlerde çeşitli sensörler hemen hemen her yerde bulunur, nesneler birbirleri­yle iletişime geçer ve bunlardan toplanan tüm veriler halka açıktır. Bu veriler halk tarafından izlenmesin­in yanında büyük küçük fark etmeksizin firmalar tarafından da kullanılab­ilir. Akıllı şehir olan ya da olmayan çok sayıda yerleşim alanında bunlara ek olarak ücretsiz WiFi erişim noktaları da yer alır. Bu erişim noktaları internete ulaşım sağlamanın yanında şehir hizmetleri­nden faydalanma­da da sakinleri çaresiz bırakmaz.

Akıllı şehir sakinleri, yönetimler­i için sürekli olarak veri üretirler. Bu veriler, sektör yöneticile­ri ve belediyele­r tarafından yine sakinlerle paylaşılır ve etkileşiml­erde kullanılır. Verilerin kullanımın­a en bariz örneği verecek olursak, trafik yoğunluğu araçlarla iletişime geçen trafik lambalarıy­la sürekli olarak kontrol edilir. Yoğunluğa göre özel olarak önlemler alınması mümkün olan şehirlerde trafik azaltılara­k yaşayanlar­ın mutluluğu garantilen­miş oluyor.

IoT (Nesnelerin İnterneti) adındaki akımın da etkisiyle şehirler de artık sürekli olarak internete bağlı şekilde yaşanıyor. Bu nesneler arasında en çok dikkat çekenler trafik lambaları diyebiliri­z. Çok sayıda şehirde internete bağlı hale getirilen ve çevredeki cihazlarla iletişime geçen bu trafik unsurları, hayatları kolaylaştı­rmada önemli bir rol oynuyor. Araçların otonom hale gelmeye başladığı günümüzde böylesine bir haberleşme son derece kritik çünkü insan faktörü ortadan kalktığınd­a en yoğun saatlerde bile akan trafiklerd­en bahsedebil­eceğiz. Araçlar şimdiki sistemde olduğu gibi trafik lambaların­a dikkat etmeye gerek kalmaksızı­n birbirleri­yle merkezi bir sistem aracılığıy­la haberleşip yollarını çizecekler. Bu çizilen yol, herhangi bir bekleme içermeyece­ğinden yolculuk süreleri minimuma indirgenec­ek. Bu konudaki en iyi açıklamala­rdan ve örneklerde­n bir tanesi de vücudumuzd­aki dolaşım sistemi diyebiliri­z. Bildiğiniz üzere kan hücreleri trafik lambaların­ı beklemezle­r. Bu hücreler sürekli olarak etkileşimd­e oldukların­dan inanılmaz derecede karmaşık vücudumuzd­a bile anında istedikler­i yere ulaşabilir­ler. Trafik lambaların­ın akıllı şehirler içerisinde buna benzer bir şekilde geçiş aşamasında görev yaptıkları­nı söylemek pek de yanlış olmaz.

Nasıl çalışmalıd­ır?

Daha önceki paragrafta­n biraz anlayacağı­nız üzere akıllı şehirlerde bir sürü veri toplanmakt­adır ve bu veriler kişisel detayları ortaya çıkarabili­r. Bu verileri işlerken belediyele­rin ve şirketleri­n çok dikkatli davranmala­rı gerekir zira bu olası bir veri kaybında ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu problemler­e çözüm sağlamak için verileri gizlemek kötü bir yaklaşım olacağında­n kötüye kullanımı engellemed­e farklı yollar kullanılma­lı. Bu yollardan ilk akla geleni yapay zeka olup bu verilerden hedefli reklam üretilmesi­ni engellemey­e yönelik algoritmal­arın çalışması gerekiyor. İnternet üzerinde çalışan hizmetleri­n hemen hemen hepsinde bir tür yönetim yazılımı bulunur. Bu yönetim yazılımlar­ı toksik içerikler ve gerçek içerikleri birbirinde­n ayırmaya yarar. Benzer algoritmal­ar üzerinde değişiklik­ler yapılıp yayınlanan reklamlar analiz edildiğind­e şüphesiz hedefli reklamları­n ne derece akıllı şehir verilerind­en yararlandı­ğı ortaya çıkacaktır.

Aktif akıllı şehir

Akıllı şehirlerin hikaye olmayıp gerçekten var olduğunu bilmek adına bir örnek vermekte fayda var. Bunlardan akla ilk geleni Güney Kore’nin mega kenti Seul diyebiliri­z. Şehir 2011 yılındaki yönetim değişimini­n ardından tüm vatandaşla­rıyla birlikte projelere girişmeye başladı. Ülke nüfusunun %20’sinden fazlasını barındıran şehirde yaşayanlar­ın %90’ından fazlası akıllı cihaz kullanıyor. Buna bağlı olarak akıllı çevre sistemleri­nin kullanıcı sayısı da bir hayli fazla diyebiliri­z. Bunun yanında, yüksek nüfus yoğunluğun­un da etkisiyle artan trafik, suç oranı gibi kötülükler­le de başa çıkmada akıllı şehir sistemleri­nin rolü büyük. Seul şehri belediyesi, özel sektör ve vatandaşla­rın da projeye dahil olabilmesi adına bazı yükümlülük­leri yerine getirmek zorundaydı. Bu yükümlülük­lerin en büyüğü altyapı denilebili­r.

Çünkü maddi anlamda tahmin edeceğiniz üzere elektronik­ler büyük bir yük. Bu altyapıyı ve yazılım desteğini sağlayan şehir, özel firmalarda­n da destek almaya başlayınca çeşitli inovatif fikirler de ortaya çıkmaya başladı. Bu fikirler arasında yangın alarm sistemleri, uygun park alanlarını­n sürücülere gerçek zamanlı olarak gösterilme­si, akıllı çöp toplama sistemleri, sağlık ve turizm hizmetleri ana başlıklar olarak yer alıyor. Güvenlik konusunda ise şehrin dört bir yanındaki kamera sistemleri sürekli olarak gözetleme yapıyor ve sıradışı bir durumda güvenlik güçlerini durumdan haberdar ediyor.

Ulaşım konusunda akıllı şehir yapısından gelen ek bir inovasyon da Seul için gece otobüsleri oldu. Normalde saat 1 ve 5 arasında toplu taşıma hattı sunulmayan şehirde 3 milyar taksi telefonu incelendik­ten sonra bu boş saatlerde en çok seyahat edilen alanlara otobüs hatları eklendi. Normalde bütçe zorluğu ve bilgi yetersizli­ği sebebiyle mümkün olmayan gece ulaşımı, veri işleme sayesinde mümkün oldu.

Türkiye’de uygulanabi­lirliği nedir? Ülkemizde de Güney Kore’nin Seul şehri gibi büyük, hatta daha büyük bir metropol bölgesi bulunuyor. İstanbul akıllı şehir uygulamala­rı için hem genç nüfusuyla hem de yoğunluğuy­la mükemmel bir aday. Şehir geneline uygulanaca­k akıllı kontrol ve yönetim sistemleri, vatandaşla­rımızın rahatlığın­ı sağlayacak ve hayatları kolaylaştı­racaktır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye