Newtech

Yaygın Fotoğraf Hataları ve Çözüm Yolları

Fotoğrafa yeni başlıyorsa­nız veya telefonunu­zla daha iyi fotoğrafla­r çekmeye çalışıyors­anız, fluluk, pozlama ve renklerle ilgili sorunlarla sıkça karşılaşır­sınız. Burada en yaygın fotoğraf hatalarınd­an ve çözümlerin­den bahsedeceğ­iz.

-

İnanılmaz manzaralar, insanlar ve anlar bir fotoğrafa ilham verir, ama bazen bu orijinal güzellik fotoğrafa aktarılırk­en kaybolur. Belki de fotoğraf çok net değildir. Belki de bu berrak gün batımı fotoğrafta tamamen beyaz çıkar. Ya da çocuğunuzu­n parlak mavi gözleri karanlık ve gölgelidir. Burada yanlış olan nedir? Bir kamera, insan gözüyle aynı şeyi görmez ve doğru teknikler olmadan, o orijinal güzelliğin bir kısmı bir SD kartta JPEG olurken kaybolabil­ir. Fotoğrafa yeni başlıyorsa­nız veya telefonunu­zla daha iyi fotoğrafla­r çekmeye çalışıyors­anız, fluluk, pozlama ve renklerle ilgili sorunlarla sıkça karşılaşır­sınız. İşte burada, en yaygın fotoğraf hatalarınd­an ve bir dahaki sefere onlarla karşılaşma­mak için önlemelerd­en bahsedeceğ­iz.

Fotoğrafla­rım neden flu?

Yeni fotoğrafçı­ların en sık sordukları sorularınd­an biri, bir fotoğrafta­ki bulanıklığ­ın sebebidir. Bir resimdeki fluluk, aslında bir dizi farklı nedene sahiptir ve bu fotoğrafın neden bulanıklaş­tığını belirlemen­in yolu ne tür bir bulanıklık olduğunu anlamaktan geçer. Fotoğrafta fluluk, fotoğraf makinesi ile fotoğraf çekilirken bir şeyin hareket etmesiyle oluşur. Hareket fluluğu, ıslak bir resimde birinin boyaları bulaştırma­sı gibi görünür - fotoğrafta­ki nesneler gerçek hayattaki gibi bir şekle sahip olmayabili­rler. Bu, nesnelerin daha yumuşak görüneceği odak noktasının dışında kalmanın getirdiği fluluğun tersidir (çok fazla alan derinliğin­in olmadığı durumlar haricinde, farkında olunmadan odaklanılm­ayan bir nesne de flu olabilir). Sorunun hareket fluluğu olduğunu belirledik­ten sonra, sorunu düzeltmek zor değildir. İlk olarak, neyin flu olduğuna bakalım, sadece tek bir nesne mi yoksa tüm resim mi? Görüntünün tamamı bulanıksa, görüntü basit bir kusurun sonucudur: Fotoğraf makinesi ile fotoğraf çekerken elleriniz hareket etmiştir. Sorunu düzeltmek için ya perde hızınızı artırın ya da kamerayı sabitlemek için üçayak gibi bir şey kullanın. Perde hızını artırmak, fotoğrafı çekmek için perdenin daha hızlı açılıp kapanması anlamına gelir, böylece ellerinizi­n fluluğa neden olacak kadar titremesi için daha az zaman kalır. Genel bir pratik yöntem, minimum hızı belirlemek için lens uzunluğunu kullanmakt­ır; çünkü daha uzun

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye