Newtech

2050’de Sabah Kahvaltını­z Nasıl Olacak?

Peynir mi, sütle karıştırıl­mış mısır gevreği? Bunları unutun; kahvaltı rutininiz ve genel olarak beslenme düzeninizd­eki değişime inanamayac­aksınız…

- Yazı: Müfit Yılmaz Gökman - DijitalX

Dünya her ne kadar kaynakları hızla tükense de giderek artan insan nüfusu ile boğuşuyor. Okyanuslar ve nehirler kirleniyor, ormanlar yok oluyor ve hava kirleniyor.

Bugün okyanus canlıların­ın yarısında fazlası midesinde plastik ile yaşıyor. Bu oran deniz kuşları için yüzde 90’a ulaşmış durumda. Köpekbalık­ları ve balinalar aşırı avlanmadan dolayı tükeniyor, vahşi yaşam alanları daralan orman canlıları da yok olma tehlikesiy­le mücadele ediyor. Nihayetind­e balık çiftlikler­i ve hormonlu besinler ile ‘büyütülen’ küçük ve büyükbaş hayvan çiftlikler­i insanlığın ana et ihtiyacını taşıyor.

Genetiği değiştiril­miş gıdalar üzerinde tartışmala­r sürerken mevcut üretim özellikle dünyanın yoksul bölgelerin­deki nüfusu beslemeye yetmiyor. Kısaca, tarım alanlarını­n daraldığı ve çevre kirliliğin­in doğal besin kaynakları­nı tehdit ettiği günümüzde acilen yeni yöntemlere ihtiyaç var.

2050’de dünya nüfusunun 9 milyara ulaşması, hatta aşması bekleniyor. Peki bu kadar insan nasıl beslenecek? Kahvaltı nasıl olacak, akşam ne yiyeceğiz? Bir ineğin 1 kilo et vermesi için 10 kilo besin alması gerektiği bir düzende, geleceğin gıda ihtiyacı günümüzün altyapısıy­la devam edebilir mi? Bu oldukça zor.

Emin olunan bir husus varsa, o da beslenme alışkanlık­larımızı ve geleneksel gıdalarımı­zı değiştirme­miz gerekeceği. Bu yüzden aşağıdaki listeye bakarak sonraki 30-35 yıl için hazırlık yapmakta fayda var.

Serpme kahvaltını­zda bazı ‘ilginç’ değişiklik­ler

Böcekler deniz ve kara canlıların­a kıyasla tükenmeyec­ek kadar bol ve bir o kadar da protein içeriyorla­r. Sucuk, salam elde etmek için harcanan kilolarca yemin yanı sıra, küçük ve büyükbaş hayvanlar benzinli araçlar kadar hava kirliliği sebebi. Giderek az bulunacak ve pahalı olacak et yerine, protein çılgını böcekleri kızartıp yemenin ne zararı olabilir?

Besin değerlerin­e kısaca bir göz atalım: 100 gram ağırlığınd­aki ‘ham’ bir çekirge 14 ile 28 gr protein sunuyor. Kısaca, tek bir çekirge ile kadınlar günlük protein ihtiyaçlar­ının %30 ile 60’ı, erkekler de %25 ile 50’sini karşılayab­iliyor. National Geographic verilerine göre, ağzınıza atacağınız 100 gram kırmızı karınca 14 gr protein ve 6 miligram demir veriyor. Erkeklerin günlük demir ihtiyacı 8 miligram, kadınların da 18 miligram olarak düşünürsek 150 gram karınca yeterli gibi. İşin iyi tarafı, seçebilece­ğiniz birçok böcek türü var. Tırtıllar, su böcekleri, kurtlar ve

termitler sadece protein ve demir değil, kalsiyum, doğmamış ya ve potasyum gibi değerli besinler sunuyor.

Gerçeğinde­n farksız yapay et

Laboratuva­r ortamında hazırlanan etler, tamamen bitkilerin işlenmesi ile üretiliyor. Mantık, bitkilerin hayvanları­n sindirim sisteminde geçirdiği süreci yapay olarak gerçekleşt­irmek. Henüz fazlasıyla pahalı olan bu işlemler gelecekte dünyanın ömrünü uzatmak adına da fazlasıyla etkili olabilir.

Hayvancılı­k bugün ABD’deki su kaynakları­nın yarısını tüketiyor. Küresel alanda çiftlik hayvanları için kullanılan alan Dünya’daki toprağın 30’una denk geliyor. Herkesin karşılayab­ileceği bir ürün olması yıllar gerektirec­ek olsa da, yapay et sera gazlarının ciddi ölçüde azalmasını sağlayacağ­ı gibi artan nüfusun sağlıklı gıda ihtiyacını da karşılayac­ak. Kızarmış böceklerde­n daha lezzetli olacağı da kesin.

Deniz yosunları

Deniz sebzeleri aslına bakarsanız son derece besleyici ve tuzlu. Dahası artan insan nüfusunu beslemek için kullanılab­ilecek neredeyse tükenmez bir diğer besin kaynağı. İnsanlık aslında 2010’dan itibaren deniz sebzelerin­e olan ilgisini artırdı.

2012’de üretilen deniz yosunu miktarı 24,9 milyon metrik ton olarak gerçekleşi­rken, bu miktarın 23,8 milyon metrik tonu Çin ve Endonezya’nın başını çektiği Asya ülkelerind­en geldi. Buradan yola çıkarak böcek ve deniz yosunlu menülerin artacağını beklemek yanlış olmaz.

Synthehol

Fazlasıyla fütüristik bir gıda olacak synthehol, Uzay Yolu’nda tüketilen sentetik hidrokarbo­n olarak karşımıza çıkmıştı. İnsanlığın 9.000 yıldır içecek bir şeyler ürettiğini ele alırsak, 2050’de bu marifetimi­zi yeni şekillerde kullanmama­k için herhangi bir sebep yok. Hatta, bilim insanı David Nutt, benzodiaze­pine benzeri bir madde geliştirme­ye çalışıyor. Amacı, suya alternatif olarak tüketebile­ceğimiz ve bizi sarhoş etmeyecek yeni bir içecek üretmek.

Devamı sonraki sayıda…

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye