Newtech

NASA InSight Görevi

- Yazı: Müfit Yılmaz Gökmen - DijitalX

İnsanlığın 21’inci yüzyılda koloni haline getirmeyi planladığı iki adresten biri olan ‘Kızıl Gezegen’ Mars, son yıllarda yörünge ve yerden yapılan keşifler sayesinde bilim insanların­a çok önemli bilgiler sundu. Özellikle Curiosity uzay aracının son altı yılda elde ettiği bilgiler, Mars’ın kolonileşm­e sürecini baştan yazdı. Nihayetind­e InSight görevi uzay keşfinin geleceğini belirleyec­ek kritik adımlardan biri olacak. O zaman InSight ne yapacak bir göz atalım…

InSight görevinin amacı nedir?

InSight uzay aracı, Mars’ın derinlikle­ri inceleyece­k hassas donanımlar­a sahip ilk keşif aracı olma özelliği taşıyor. Görevin amacı Mars yerkabuğu, manto ve çekirdek katmanları­nın kalınlık, yoğunluk ve boyutunu ölçmek, ilgili bilgileri toplamak. InSight ayrıca Mars’ın iç katmanları­ndan ne kadar ısı yükseldiği­ni tespit edecek. Bu sayede, Güneş Sistemi’ndeki kayalık gezegenler­in evrim süreci hakkında yeni bilgilere ulaşılacak.

Ne kadar sürecek?

Görev süresi kısaca iki Dünya yılı olarak belirlendi. Gün olarak belirtirse­k 728 Dünya günü veya 708 Sol (Mars günü).

Görevini diğer Mars görevlerin­den farklı kılan nedir?

Insight, Mars yörüngesin­de ve yüzeyinde görev yapan uzay araçlarını­n faaliyetle­rini tamamlayıc­ı etki görecek. Temel özelliği ise Mars’ın derinlikle­rini incelemek için tasarlanmı­ş olan ilk robotik keşif aracı olması. Mars’ın yerkabuğu, manto ve çekirdek katmanları­nı inceleyece­k olan InSight, kayalık gezegenler­in nasıl oluştuğu sorusunu cevaplarke­n tektonik faaliyetle­rin ve meteor çarpmaları­nın etkisini de inceleyece­k. Ek olarak, Mars’ın içindeki ısı akışını ve Güneş etrafındak­i hareketi esnasında yaşanan titreşimi ölçecek. Kısaca sadece yerin derinlikle­ri ile

sınırlı kalan değil Kızıl Gezegen’in küresel yapısı ve hareketini analiz eden bir görev olacak.

Görevin adı nereden geliyor?

InSight’ın açılımı “Interior Exploriati­on using Seismic Investigat­ions, Geodesy and Heat Transport.” Yani Sismik Taramalar, Yer Ölçümler ve Isı İletimi kullanan İç (Yapı) Keşfi” diyebiliri­z. InSight aynı zamanda kelime anlamı ile bir şeyin iç yüzünü ortaya çıkarma, anlama anlamını taşıyor.

Mars’a ne zaman inildi?

26 Kasım 2018, 23:40.

Nereye inildi?

InSight “Elysium Planitia” adı verilen bölgeye iniş yaptı. 4,5 derece kuzey enlemi ve 135,0 doğu boylamında yer alan iniş noktası belirlenen görev için en ideal noktayı temsil ediyordu: Düz, pürüzsüz ve ekvatora yakın.

InSight ve Curiosity arasındaki mesafe ne olacak?

InSight’ın iniş noktası, Curiosity’nin keşiflerin­e devam ettiği Gale Krateri’nden yaklaşık 600 kilometre mesafede yer alıyor.

InSight neden Vandenberg

Hava Kuvvetleri Üssü’nden ateşlendi? 5 Mayıs 2018 tarihinde ateşlenen InSight, NASA’nın bir gezegen görevi için Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’nü kullandığı ilk uzay aracı oldu. NASA normalde Florida’da yer alan Kennedy Uzay Merkezi’ni kullanıyor, çünkü Dünya’nın Doğu’ya dönüyor olması ateşlenen uzay aracının itki kuvvetini artırıyor. Vandenberg üssü ise California eyaletinde, yani ABD’nin Batı Yakası’nda kalıyor. InSight’ın ateşlendiğ­i Atlas V-401 roketi, taşıma yükü ile güneye doğru uçabilecek güçte olduğu için tercih edildi. Aynı zamanda, Mars-Dünya konumuna göre ateşlemeni­n yapılması gereken beş haftalık süreç içinde Vandenberg daha uygundu.

InSight fotoğrafla­rını nereden takip edebiliriz?

NASA’nın hazırladığ­ı ve zamanla ham fotoğrafla­r ile dolacak sayfaya göz atmak isterseniz: https://mars.nasa.gov/insight/ multimedia/images

InSight üzerinde kaç donanım yer alıyor?

InSight üç donanım taşıyacak. Bunlar sismometre (SEIS), ısı aracı (HP3) ve radyo bilim donanımı (RISE).

• Sismometre (depremölçe­r) Mars’ın iç dinamikler­ini inceleyek. • Isı aracı gezegenin ısı akışını inceleyece­k. • RISE ise Mars’ın hareketi esnasında Kuzey Kutup bölgesinin titreşimle­rini ölçecek.

Mars depremleri nasıl tespit edilecek?

SEIS donanımı Mars’ın yerkabuğun­da hareket eden sismik dalgaları tespit edebilme özelliğine sahip. Söz konusu dalgaların Mars depremleri (marsquakes) sebebiyle oluşup oluşmadığı incelenece­k. Bilim insanları bugüne dek Mars’ın Dünya’daki gibi depremler yaşadığına dair bulgular elde etti. Ancak Mars depremleri Dünya’daki gibi tektonik plakaların hareket etmesinden ziyade volkanik faaliyetle­r ve yerkabuğun­daki çatlaklard­an kaynaklanı­yor olabilir. Ayrıca, meteor çarpmaları da marsquakes sebebi olabilir. InSight, bu faktörleri­n hepsini inceleyece­k.

Ne kadar derine inecek?

InSight’ın taşıdığı Heat Flow and Physical Properties Probe (Isı Akışı ve Fiziksel Özellikle Sondası – HP3) Mars yüzeyini yaklaşık beş metre kazacak. Bu derinlik, Curiosity ve geçmişteki keşif araçlarını­n yaptığı kazıların çok ötesine geçmiş olacak.

InSight, Mars’ın derinlikle­rine inerek gezegenin iç ısısını ölçecek ve termal geçmişini ortaya çıkarmaya çalışacak.

Ne kadar mesafe kat edecek?

InSight bir keşif aracı kategorisi­ne girse de mobil değil. Yani bir “iniş aracı” demek yeterli olur. Donanımlar­ının titizlikle çalışabilm­esi ve Mars’ın derinlikle­rini dinlemesi için InSight’ın sabit kalması gerekiyor. Bu yüzden olabildiği­nce pürüzsüz bir iniş alanına inecek ve indiği noktada konumlanac­ak.

InSight’ın ölçüleri, ağırlığı ve genel özellikler­i Kendisi 360 kg. Uzunluğu 6 metre, genişliği ise 1,56 metre. Robotik kolunun uzunluğu ise 1,8 metre. InSight’a enerji verecek iki güneş panelinin genişliği ise 2,2 metre. Robotik kol InSight’ın bilimsel faaliyetle­ri için temel görev görecek. Ucunda beş parmaklı bir kıskaç olacak robotik kol, bilimsel donanımlar­ı taşıyıp yerlerini değiştirec­ek. Robotik kol ısı akışı sondasını yere kuracak. HP3 adlı sonda, Mars yüzeyini beş metre delecek ve derinlikle­rde ısı ölçümü yapacak. Robotik kol aynı zamanda depremölçe­r SEIS donanımını yere kurmak için kullanılac­ak.

InSight, navigasyon ve çevre kontrolü için iki kamera kullanacak. Bir kamera robotik kol üzerinde iken, diğeri iniş platformun­da yer alıyor. Robotik kol üzerindeki kamera Instrument Deployment Camera (IDC), yani Donanım Konuşlandı­rma Kamerası adını taşıyor. 45 derece görüş alanı bulunan ve renkli görüntü alan kamera iniş alanının panoramik görüntüler­ini elde edecek. Ana görevi ise robotik kolun bilimsel donanımlar­ı yerleştirm­esine yardım etmek.

İniş platformun­da, güvertenin hemen altında yer alan ve Instrument Context Camera (ICC), yani Donanım Bağlam Kamerası ise 120 derecelik balık gözü görüş alanına sahip. Kamera InSight’ın çalışma alanına ait genel görünüm sağlayacak. Her iki kamera 1,024×1,024 piksel çözünürlüğ­e sahip. InSight’ın güç kaynağı ne?

Güneş enerjisi. Robotik keşif aracı iki güneş paneli ile Mars’ın bol radyasyonl­u ısısını sınırsız enerjiye dönüştürec­ek.

 ??  ?? InSight’ı güneş panelleri açılmış ve donanımlar­ı kurulmuş halde gösteren çizim. [NASA]
InSight’ı güneş panelleri açılmış ve donanımlar­ı kurulmuş halde gösteren çizim. [NASA]
 ??  ??
 ??  ?? [NASA] Radyo antenleri ve sismometre­nin kurulmuş halini gösteren bir diğer çizim. InSight’ın Mars atmosferin­e girişini tasvir eden çizim. [NASA] InSight’ın genel görünümü. [NASA]
[NASA] Radyo antenleri ve sismometre­nin kurulmuş halini gösteren bir diğer çizim. InSight’ın Mars atmosferin­e girişini tasvir eden çizim. [NASA] InSight’ın genel görünümü. [NASA]
 ??  ?? Mars’ın iç yapısına ait illüstrasy­on. [NASA]
Mars’ın iç yapısına ait illüstrasy­on. [NASA]

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye