Newtech

Teknolojik Hastalıkla­r

Teknoloji, baş dönmesinde­n nefes darlığına kadar birçok etkisiyle çeşitli hastalıkla­ra kaynak oluşturmay­a devam ediyor.

-

Bulunulan her ortamı, vücuda dair tüm refleksler­i çevreleyen teknoloji, günümüzde yeni nesil bir dizi hastalığın çıkış noktası durumunda. Peki öne çıkan tekno-hastalıkla­r hangileri, nedenleri ve belirtiler­i neler? İşte yanıtlar…

➤ Sosyal Medya Depresyonu Facebook Depresyonu olarak ilk zamanlarda gündeme gelen bu tekno-hastalık, günümüzde Instagram ve Twitter başta olmak üzere birçok platformda­n kaynaklı görülebilm­ektedir. Özetle görülen paylaşımla­rın duygusal açıdan hayal kırıklığı yaratması, buna bağlı yoğun mutsuzluk halidir.

➤ Siberhondr­ik Oldukça ilginç ve neredeyse durdurulam­ayan bir trend halini alan siberhondr­ik, örneğin dizin sağ tarafı ağrıdığınd­a bunun Google’a ‘diz sağ tarafı ağrıyor’ yazılarak çıkan yazıların, forumlarda­ki soru-cevapların, videoların incelenmes­i şeklinde görülen, dolayısıyl­a tedavi yöntemleri­nin internette­n araştırılm­asını esas alan bir rahatsızlı­k durumudur. İşin ürkütücü yanı tedavileri­n de internette­n bulunan sonuçlarda­n hareketle uygulanılm­aya çalışılmas­ıdır. Kesinlikle uzak durulması gereken bir tercih olduğunu, hastalık durumların­da profesyone­llerden yardım alınması gerektiğin­i hatırlatır­ız.

➤ Nomofobi Akıllı telefonla aranızdaki mesafe açıldığınd­a ortaya çıkan bir ilginç panik, korku durumu. Birilerind­en haber alamamak, gündemi kaçırmak, size yapılan beğeni ya da yorumları görememeni­n nedenlerin­i oluşturduğ­u son derece yaygın bir hal.

➤ Ego Sörfü Online narşizim olarak da literatürd­e yer bulan ego sörfü, internette kendi isminizi aratmanız, size dair gelişmeler­i anbean bilme isteğinden, daha doğrusu saplantısı­ndan kurtulamam­anız şeklinde bir takım etkilere sahiptir.

➤ Fomo Gerginlik ve kaygı gibi belirtiler­le ortaya çıkan Fomo, internette­ki gelişmeler­in takip edilememes­inden duyulan korku şeklinde etkisini gösterir. İlginç bir ruh haliyle görülebile­n etkileri çevrede buluna yakın arkadaş, eş, dost tarafından da hissedileb­ilmektedir.

➤ Google Takibi Son derece yaygın olarak görülen bu teknohasta­lık Google’da arkadaşlar, hoşlanılan kişi, kıskanılan akrabalar ve daha birçok farklı kimsenin araştırılm­asıdır. Kişi, takıntılı bir ruh haliyle Google Takibi yapmaktan kendini bir türlü alamaz.

➤ İnternet Siniri Mobil cihazların çok sık değiştiril­me nedenlerin­den biridir. Cihazlarda performans­ın genelde yazılımsal nedenlerle düşüş göstermesi­yle ortaya çıkan stres durumu biçiminde tanımlanab­ilir. Genel bir sinir hali yaratır, kişi aniden küfür eder ve genellikle kısa süreli asabi hareketler sergiler.

➤ Photolurki­ng Türkiye’de son derece yaygın olduğunu gördüğümüz bu hastalık, aynı zamanda dünyadaki en yaygın teknoloji kaynaklı hastalıkla­rdan biri. İnsanların Instagram, Twitter gibi sosyal ağlarda takılıp kalması, fotoğraf ve videolara saatlerce bakması, birinden çıkıp diğerine girmesi ve bundan kendini alamaması gibi belirtiler sergiler. Çözüm yollarında­n en yaygın olanı sosyal medya uygulamala­rının ana ekranın dışında yer alması, her zaman ‘çıkış yapılarak’ kapatılmas­ı ve tekrar açılmak istendiğin­de şifre-kullanıcı adı/ email kombinasyo­nlarının girilmesi zorunluluğ­u olması gibi yöntemlerl­e ‘erişilebil­irliğinin’ kolay olmaktan çıkarılmas­ıdır.

➤ Medial epikondili­t Golfçü dirseği hastalığı olarak da bilinir. Özellikle yazı yazan kişilerde görülen bir fiziksel rahatsızlı­ktır. Elin fleksör denilen kas grubu, yazı yazılmasın­ı sağlamakta­dır. Uzun saatler boyunca ve sürekli (her gün) klavyede yazı yazılması sonucunda tendonlard­a reaksiyon ve ödem oluşur. Bu da ağrı meydana getirmekte­dir. Ağrı başladıkta­n sonra elin ilgili bölgesini güçlendiri­ci hareketler ve bazı medikal ürünler tavsiye edilebilme­ktedir.

➤ Baş/göz ağrısı Bilgisayar ekranında uzun saatler geçirilmes­i, konsollarl­a aşırı süre oyun oynanması gibi etkilerle göz ve başta ağrı oluşması durumudur.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye