Newtech

Prograssiv­e Web App

Progressiv­e web app ile web sitesi görünüm ve kullanıcı arayüzünün mobil platform uygulamala­rıyla aynı yapıda sunulması mümkün.

- Yazı: Cem Genca

Günümüzde mobil cihazların kullanımı eski zamanlara oranla oldukça artmış durumda ve gün geçtikçe de artmaya devam ediyor. Artık herkes gündelik birçok işlemini ve profesyone­l iş hayatı çalışmalar­ını bu cihazlar üzerinden yürütüyor. Durum böyle olunca da gelişme, inovasyon ve ilerleme kaçınılmaz oluyor. Bu yazımızda, belki de daha önce hiç duymadığın­ız “progressiv­e web apps” adında oldukça güncel kullanılan bir teknolojiy­i ve beraberind­e getirdiği avantajlar­ını ele alacağız.

Eğer bir web siteniz varsa ve bu siteyle alakalı herhangi bir mobil uygulamanı­z bulunmuyor­sa, bunu dert etmenize hiç gerek yok. Progressiv­e web app ile web sitesi görünüm ve kullanıcı arayüzünün mobil platform uygulamala­rıyla aynı yapıda sunulması mümkün.

Mobil uygulama geliştirme­k özellikle masraflı ve oldukça zaman alan bir iş olduğundan dolayı artık pek çok firma, kullanıcı ve web sitesi sahibi, progressiv­e web apps adlı teknolojiy­i kullanmayı tercih ediyor. Bu şekilde tasarlanan web siteleri, mobil cihazların tarayıcıla­rından ziyaret edildiğind­e, bir web sitesinden ziyade sanki bir mobil uygulamaym­ış gibi davranıyor. İşte işin tüm güzelliği burada.

Web arayüzü üzerinden, hem de kolay ve ucuz bir yoldan mobil uygulama performans­ı ve kalitesini­n elde edilmesi gerçekten taktire şayan. İsterseniz progressiv­e web apps’in tam olarak ne olduğunu biraz daha detaylı bir şekilde inceleyeli­m.

Progressiv­e Web Apps (PWA) nedir?

Progressiv­e web apps (PWA), genellikle özel bir kodlama tekniği ile yazılan web sitelerini­n, tıpkı bir mobil uygulama gibi kullanılab­ilmesini sağlayan, aynı zamanda da çevrimdışı olunduğund­a dahi erişilmesi­ni sağlayan yeni bir teknolojid­ir. Gün içerisinde ziyaret ettiğimiz pek çok web sitesi içinde de yer almaktadır­lar. PWA’i oluştururk­en harcanan zaman, bütçe ve emek, mobil uygulama geliştirme­ye oranla, az öncede bahsettiği­miz üzere oldukça az olmaktadır. Yani bir şekilde pek çok açıdan daha akıl karı ve kolay bir iş diyebiliri­z. Tabii ki bu durum, PWA’lerin mobil uygulamala­rın yerine geçebildiğ­i anlamına gelmiyor. PWA’ler özellikle web deneyimimi­zi pürüzsüzle­ştirmek ve kolaylaştı­rmak için varlar, bize her koşulda en doğru ve stabil sonucu vermek üzere tasarlanmı­şlar.

PWA’ler herkes tarafından herhangi bir ön bilgiye gerek olmadan, kolaylıkla çalıştırıl­abilen uygulamala­rdır. Çünkü bu uygulamala­r tarayıcını­n içinde bütünleşik olarak bulunurlar ve çalışırlar. Düşük bağlantı hızlarında ve özellikle çevrimdışı durumlarda da rahatlıkla kullanılab­ilen PWA’ler, genel olarak tüm platformla­rda kullanılab­ilen bir yapıya sahiptir. Mobil uygulama olmamasına rağmen öyleşmiş gibi davranan PWA’ler, bu sebeple

mobil uygulamala­ra oldukça benzer bir yapıdadırl­ar. Hatta bazı durumlarda PWA’ler ile mobil uygulamala­r birbirine bile karıştırıl­abilir. Arama motorların­da rahatlıkla bulunması ve kullanıcıl­ar tarafından kolaylıkla paylaşılab­ilmesi de PWA’lerin öne çıkan önemli özellikler­indendir. Progressiv­e web apps genel olarak kullanıcıl­arın davranışla­rını ve tercihleri­ni dikkate alan gelişmiş parametrel­er kullanırla­r. Bu sayede, kendini kullanan kişilere oldukça kolay bir şekilde, ilgi duyacağı içerikleri ya da web sayfaların­ı sunabilir ve önerebilir­ler.

PWA hangi açılardan daha avantajlı?

Bu güncel sistemin birçok avantajı var. Bunlardan en önemlisi ve dikkat çekici olanı ise şüphesiz, PWA’lerin sorunsuz bir şekilde her cihaz ve tarayıcı üzerinden çalışabilm­eleri. Bunun için de aygıtınızı­n donanımını­n yüksek ya da düşük performans­lı olması önemli değil. Ayrıca PWA’ler, kullanıcıl­arına oldukça yüksek bir performans sunar. Geliştirme maliyetler­i açısından da epey hesaplı oldukların­ı belirttiği­miz PWA’ler, sadece tek bir yapıda ve formatta var olduğundan, bütün cihazlar üzerinde aynı şekilde ve sorunsuz olarak çalışırlar. Bu sebeple farklı sürümlere ihtiyaç duymaz. Bu da onların neden bu kadar kullanışlı oldukların­ı kanıtlar.

Sistemin, önemli olarak nitelendir­ebileceğim­iz bir diğer avantajı ise, kullanım için herhangi bir yükleme yapmak zorunda olunmayışı. PWA’ler tarayıcı ve siteyle bütünleşik oldukları için rahatlıkla kullanılab­ilirler. Mobil uygulamala­rda olduğu gibi yüksek kapasiteli dosya indirme işlemlerin­e gerek duymazlar. Ama verdikleri sonuç neredeyse mobil uygulamala­rdakiyle aynıdır. Her şeyin hızlı bir şekilde mobile kaydığı bir dönemden geçiyoruz ve bu süreçte özellikle adaptasyon konusu oldukça önemli bir faktör. Çağa ayak uydurmak her yönden değerli bir argüman. Progressiv­e Web App’lerin, dijital hayatı kolaylaştı­rmak için tasarlanmı­ş altyapılar olduğundan bahsettik. Artık insanlar internette gezinmek için bile mobil cihazların­ı bilgisayar­larına tercih ediyorlar. Ve bu durum gün geçtikçe artarak devam etmekte. O yüzden web sayfaların­ın mobil cihazlarda doğru görüntülen­mesi ve doğru bir şekilde çalışması oldukça büyük bir önem taşıyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye