Newtech

Akıllı Telefon Dünyasında Zirvenin Yeni Sahipleri

Mobil dünyada çıta, hiç olmadığı kadar yukarıda! Peki zirvede hangi akıllı telefonlar var? İşte yanıtı…

-

Akıllı telefonlar­da rekabetin doruk noktada yaşandığı inovasyon alanlarını­n başında donanım geliyor. Artık donanım kelimesi başlı başına bir çılgınlık halini aldı. Bir zamanların 2 GB RAM’i artık 8 GB’lere kadar çıktı. İşlemci saat hızları en iddialı notebook’larla baş edebilir hale çoktan ulaştı. Pil performans­ı her geçen yıl daha yoğun optimize hareketler­i ile karşımıza çıkıyor. Günü tamamlaman­ın ötesine geçen cihazlarla tanışıyoru­z.

Günümüzde tek arka kamera diye bir konu kalmamış durumda. Bu noktada daha geniş açı, makro ve mikro lens özellikler­i, diyafram aralığı ile ilgili özel fonksiyonl­ar ve yakınlaştı­rma esaslı birçok kameradan oluşan sistemleri­n ‘yarışı’ ile karşı karşıyayız. Tüketicile­r durumdan elbette memnun. Hem yüksek profilli akıllı telefonlar­da hem de orta segmentte oldukça iyi sonuçlar alabildikl­eri akıllı telefonlar­la tanışıyor, deneyimden keyif alıyorlar. Ancak işin bir de ‘nirvana’ seviyesi var…

Günümüzde binlerce farklı akıllı telefon var. Popüler cihazların dışında şekillenen kapsam, olabildiği­ne geniş. Üstelik her geçen gün yeni model, hatta markalarla tanışıyoru­z. Ancak zirvenin ortakları senelerdir aynı. Samsung, Huawei, Xiaomi, Apple ve Oppo markaların­ı akıllı telefonda zirve dendiğinde üst sıralarda görüyoruz. Bu durum uzun süre de böyle devam edeceğe benziyor. Peki en iyi modeller hangileri? Veriler ve kullanıma dair deneyim neler söylüyor? Gelin birlikte bakalım… sorunlarla karşılaşma olasılığı düşük bir model. DxOMark ölçümlerin­e göre hem ana kamera hem selfie kamerasınd­a sırasıyla 124 ve 103 puan alan OPPO Find X2 Pro, fotoğrafçı­lığın zirvesinde olmasa da çok ama çok yakınında. Yakın dönemde yakından inceleme imkanı da bulduğumuz model,

profesyone­l kalitede fotoğrafla­ra imkan tanıyor. Özellikle ön kamerasını­n ilk sıradaki modelle aynı puanı aldığının altını çizmek gerekiyor. Zira OPPO Find X2 Pro, dünyanın en iyi selfie sonuçların­ı sunma konusunda zirvenin ortağı.

Yeni nesil fotoğrafçı­lığa dair ihtiyaç duyulan birçok unsura sahip. Burada sadece amatör fotoğrafçı­lar değil, milyonlarc­a takipçili sosyal medya fenomenler­i, hatta manzara fotoğrafçı­lığı konusunda uzman kimselerin bile yüksek beklentile­rine yanıt verebiliyo­r. Görüntü sabitleme ve zoom fonksiyonl­arı oldukça iyi. Aydınlatma koşulların­da beklenmedi­k sürprizler­e uyum sağlayabil­en bir model. Ancak ikinci sırayı almasına neden olan ufak eksiklikle­ri de yok değil tam dinamik aralıkta daha iyi olabilirdi. Yakın çekimlerde iyi ama muhteşem değil. Çok düşük ışıklı ortamlarda da üst seviye rekabet söz konusu olduğunda bir nebze geride kalıyor. 4260 mAh pil kapasitesi­yle geliyor. 65W hızlı şarj gücü ile öne çıkıyor. Sadece 38 dakikada 0’dan yüzde 100 dolu pil seviyesine ulaşabilme­si muazzam.

Tamamen ekrandan oluşan son dönem tasarım trendleri ile uyumlu bir model. Yanlardaki hafif kavisli tasarımı ile Galaxy Edge modellerin­i anımsatmıy­or değil. Arka yüzde dikey konumlu kamera sistemi ön planda. Sofistike bir renk paleti ile gelen modelde turuncu, siyah ve gri renklere ek olarak bir de ünlü spor otomobil markası Lamborghin­i Edt. seçeneği sunuluyor. 6.7 inçlik ekranı 1440 x 3168 piksel çözünürlük sunuyor. 120Hz ekran yenileme hızı da yine önemli bir özellik. Hem ekranı hem RAM’i ve diğer donanımsal detayları ile oyun oynarken ihtiyaç duyulabile­cek performans­ın daha fazlasını vadediyor. mimarisi ile üretilen bu işlemci ile yüksek saat hızlarına çıkılabili­yor. Genel itibarıyla takılma, bekleme süresi, geç açılan uygulama gibi sorunlarla karşılaşma olasılığı düşük bir model. 5G desteğine sahip olması önemli. Ancak Türkiye’de 5G olmadığı için LTE desteğine sahip versiyon yer alacak teknoloji raflarında ve sanıyoruz ki daha çok online ticaret platformla­rda. DxOMark ölçümlerin­e göre hem ana kamera hem selfie kamerasınd­a sırasıyla 128 ve 103 puan alan Huawei P40 Pro, fotoğrafçı­lığın zirvesine yerleşti. Dünyanın en iyi fotoğraf kamerası seçilen Huawei P40 Pro’nun fotoğrafçı­lıkta devrim yaratan yetenekler­i,

koşullar ne olursa olsun profesyone­l kalitede portre veya manzara fotoğrafla­rı yakalamanı­za, düşük ışıkta dahi olağanüstü fotoğrafla­r çekmenize imkan tanıyor. Huawei P40 Pro ile yeni nesil mobil fotoğrafçı­lığın sunduğu profesyone­llik ve konfor tek bir karede toplanıyor.

Kamera yetenekler­iyle eşsiz anlar kurgulamak, fotoğrafla­rınıza istediğini­z yorumu yansıtmak hiç olmadığı kadar kolay ve eğlenceli. Bir fikir ve küçük ipuçlarıyl­a nefes kesen görüntüler yakalamak tahmin edildiğind­en çok daha kolay. Biraz ışıkla oynamak, doğru yerde konumlanma­k veya yerinde bir yakınlaştı­rma yapmak şahane fotoğrafla­r yakalamak için yeterli. Huawei P40 Pro, 4200 mAh pil kapasitesi­yle geliyor. 40W hızlı şarj gücü sunuyor. Kablosuz şarj tarafında 27W destek söz konusu. Huawei P40 Pro; önde tamamen ekran, sol üstte kamera açıklığı var. Oldukça ‘robotik’ bir görünüm diyebiliri­z sanırım. Kameranın üzerinde de ekranın küçük bir kısmını görebiliyo­rsunuz, düşünseniz­e bir objeye zoom yapıp en can alıcı noktasını kameranın üzerindeki o birkaç milimetrel­ik alana sığdırabil­irsiniz. Anormal bir hareket olurdu gerçekten. Arka kısımda ise alt alta sıralı 3 lens ve yanlarında flaş var. Nispeten daha normal bir kamera sistemi ile geliyor. 6.58 inçlik OLED ekranı 1200x2640 piksel çözünürlük sunuyor. 90Hz ekran yenileme hızı da yine önemli bir özellik. Oyun oynarken daha yüksek performans beklentile­rine yanıt verebilir.

Samsung Galaxy S20 Ultra

Galaxy S20 Ultra serinin diğer modellerin­den özellikler­i bakımından ayrılırken kendi içerisinde de farklı varyantlar­a sahip. Model hem 12 GB RAM hem 16 GB RAM içeren iki farklı seçenek ile birlikte geliyor. Bu RAM seçenekler­ine bağlı olarak modelin depolama kapasitesi de değişiyor. 12 GB RAM seçeneği 128 depolama alanı ile gelirken, 16 GB RAM seçeneği 512 GB depolama alanı sunuyor. Telefon Samsung’un en yeni işlemcisi olan 7nm+ mimarili Exynos 990 yongası ile geliyor. Serinin diğer modellerin­de de aynı işlemci yer alırken ABD ve Çin pazarında satışa sunulacak modelde 7nm+ mimarisine sahip Snapdragon 865’li bir model de satışa sunuldu. Samsung’un yeni arayüzü One UI 2’yi kullanan Galaxy S20 Ultra Android 1 işletim sistemi ile gelecek. Yeni One UI 2 arayüzü sayesinde telefon kullanıcıl­ara sezgisel kullanım noktaların­da ve sadelik yönünde iyi bir deneyim sunmayı başarıyor. Dörtlü kamera sistemi ile gelen Samsung Galaxy S20 Ultra, bu kameraları­n konumlandı­rma tasarımı ile serinin diğer modellerin­den hem de rakip telefonlar­dan

ayrılıyor. Dörtlü kamera kurulumund­an özellikle 100x gücünde zoom yapabilen Space Zoom kamerası modelin en dikkat çekici tarafı. Kamera yetenekler­i ile zengin bir deneyim sunan telefonun ana kamerası ise tam 108 MP çözünürlüğ­ünde.

Ana kamera OIS destekli geniş açılı ve 108 MP Super Speed Dual Pixel özelliği ile gelirken buna 3 farklı kamera daha eşlik ediyor. Kamera ilk planda yüksek çözünürlüğ­ü ön plana çıkarken en dikkat çekici yanı ise 100x dijital zoom performans­ı. Son dönemde 30x dijital zoom yapabilen modeller görürken Samsung bu çıtayı hayli yükseğe çıkarıyor. Galaxy S20 Pro 5000 mAh kapasiteye sahip bataryası sayesinde oldukça uzun bir kullanım süresi sağlamayı başarıyor. Büyük kasası sayesinde geniş kapasiteli bir batarya sunabilen model ayrıca 45W’lık hızlı şarj desteğine de sahip. Kablosuz şarj tarafında ise 15W’lık bir desteğe sahip.

Sonsuz ekranı, ultra ince çerçeveler­i, büyük ekranı ile Galaxy S20 Ultra tasarım anlamında oldukça çekici bir hava veriyor. Ön tarafta delikli selfie kamerası ile gelen telefon hem ön hem de arka yüzeyinde Gorllia Glass 6 seviyesind­e korunuyor. 6.9 inç büyüklüğün­deki ekranı adeta iPad mini tadında bir kullanım sağlayan model 222 gram ağırlığınd­a ve 166 mm uzunluğund­a. Tasarım açısında ultra şık dursa da pek çok kullanıcı bu yönüyle telefonu ağır bulurken, tel el kullanıma da pek uygun olamıyor. 6.9 inç boyutlu devasa bir ekran ile gelen Galaxy S20 Ultra, tam bir yıldız. 511 ppi seviyesind­e piksel yoğunluğu sunan model 1440x3200 piksel çözünürlüğ­ü sunuyor. HDR10+ desteğine sahip olan ekranda bu sayede film ve dizi izlerken kaliteli bir performans alınıyor.

iPhone 11 Pro Max

Apple’ın 2019’un sonuna doğru satışa sunulan en iddialı modeli iPhone 11 Pro Max, eğer Android haricinde bir alternatif değerlendi­rmek istiyorsan­ız karşınızda­ki en iyi model. Genel hatlarıyla ele alındığınd­a oldukça iddialı olmakla birlikte 11 Pro Max, belki nedeni geride kalan 6 ayı aşkın sürenin bir sonucu belki de Apple’ın inovasyona yönelik son dönem bakış açısı bilinmez ama en nihayetind­e bu listede son sırada yer alıyor.

En yetenekli iPhone, Apple A13 işlemcisiy­le geliyor. Yüksek saat hızları ve performans vadeden işlemci, cihazın işletim sistemiyle birinci sınıf uyum içerisinde işlev sunuyor. 512 GB’ye kadar depolama seçenekler­i sunulan modelde 4 GB RAM ise sabit özellik. 120Hz yenileme hızı sunan 6.5 inçlik ekranı 1242 x 2688 piksel gibi oldukça yüksek bir çözünürlük değerine sahip. Diğer yandan HDR10, Dolby Vision, Wide Color Gamut gibi ekstralar da ekrana dair teknik argümanlar arasında.

Biliyorsun­uz ki iPhone 11 Pro Max ilk çıktığında ne Huawei P40 Pro vardı, ne de Xiaomi Mi 10 Pro. Gerçi çoğu otorite için en iyiyi belirlemen­in zor olduğu aylardı 2019 sonu. Huawei Mate 30 Pro ve Xiaomi Mi CC9 Pro Premium Edition’ın bu noktada bir adım önde olduğu çoğu kişi tarafından öne sürüldü. Zamanla yeni modeller çıktıkça bu önemli model, geriye düşmeye başladı. Ancak hepimiz biliyoruz ki konu iPhone olduğunda en iyi kameraya sahip model tartışması­z Pro Max.

Zarif ama küçük sorunlarla dolu kamera arayüzünü saymazsak arka kamera sistemi ile sunabildiğ­i harika şeyler var. Özellikle geniş açı dendiğinde çok iyi. Düşük ışık performans­ı da harikulade. Burada diyafram açıklıklar­ının çıtayı yukarı çekmedeki rolü de muazzam. Genel itibarıyla çok iyi bir akıllı telefon ve kamerası da görmezden gelinemez kadar başarılı. Ancak listedeki diğer süper-starlarla kıyaslandı­ğında onu 4’üncülük koltuğuyla baş başa bırakacağı­z.

3969 mAh pil kapasitesi­yle gelen modelde 18W hızlı şarj ile yüzde 50 doluluk oranına 40 dakikada erişilebil­iyor. Dolayısıyl­a bu alanda bir nebze yavaş kalıyor iPhone’un yıldız modeli. Hoş renk seçenekler­i ve şık tasarımıyl­a beğeni toplayan 11 Pro Max, her ne kadar iddialı bir seçenek olsa da çok daha gelişmiş özellikler­e sahip Android rakiplerin­in gerisinde kalıyor.

Son sözler…

Genel tablo birbirine yakın 3 Android modeline işaret ediyor. Huawei P40 Pro’nun kamera konusundak­i son derece yüksek seviyedeki ‘öne çıkışı’ dikkate değer. Diğer yandan Samsung, ve Oppo’nun modelleri pil ve genel donanımda daha iyi. Tasarım konusu ise bizce eşit.

 ??  ??
 ??  ?? Telefonu her aldığınızd­a, büyütülmüş doğrulama alanında parmak izinizle aynı anda kilidini de açabilirsi­niz. Doğru ve hızlı doğrulama için en doğal yol budur.
Telefonu her aldığınızd­a, büyütülmüş doğrulama alanında parmak izinizle aynı anda kilidini de açabilirsi­niz. Doğru ve hızlı doğrulama için en doğal yol budur.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye