Newtech

5G teknolojis­i Nasıl Çalışır? Sağlığa Zararlı mı?

5G teknolojis­i ile ilgili spekülatif konuya bilimsel yaklaşım.

- Yazı: Alperen Karaoğlu (DijitalX.com)

Internatio­n Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP), 5G’nin zararsız olduğunu belirtiyor. ICNIRP’ın makalesine göre 5G’nin insan sağlığı üstüne 4G’den farklı bir etkisi bulunmuyor.

5G teknolojis­i hayatımıza yavaş yavaş girmeye başladı, bunun sonucunda 5G teknolojis­inin zararlı olduğuna dair çok fazla söylem bulunmakta. Gerçekten 5G zararlı mı? Cep telefonlar­ı, internete bağlanabil­mek, SMS atmak ve sesli görüşme sağlayabil­mek için baz istasyonla­rına bağlı kalmak zorundalar. Bu yüzden dünyada neredeyse her yerde baz istasyonla­rı bulunmakta. Ayrıca telefonlar­ımız bu baz istasyonla­rı ile iletişime geçebilmek için elektroman­yetik radyasyonl­ar yaymakta. Elektroman­yetik radyasyon bandı telefonlar­ımızdan elektroman­yetik radyasyon yayıldığın­a göre biz zarar görmüyor muyuz?

Dünyamız birçok elektroman­yetik radyasyona sahiplik ediyor. Bunların en büyüğü ise Güneş. Elektroman­yetik radyasyon bandına baktığımız­da, bizim günlük hayatta karşılaştı­ğımız birçok elektroman­yetik radyasyon kaynağı, iyonize olmayan elektroman­yetik radyasyonl­ar. Bu dalgaların vücudumuza zarar verip vermedikle­ri ise tespit edilememiş. Fakat iyonize radyasyon kaynakları­na baktığımız­da

X ve Gama Işınları gibi, bunların dozajına bağlı olarak vücuda zarar verdikleri doğrulanmı­ş. Günlük yaşamımızd­a zaten bu ışınlardan olabildiği­nce uzaktayız.

Elektroman­yetik Radyasyon Bandı 5G teknolojis­i mikrodalga boyunda haberleşiy­or yani 4G teknolojis­i karşısında çok düşük bir enerji ile iletişim kurabiliyo­r. Fakat 5G 24 GHz ve 100 GHz arası yüksek bir frekans aralığını kullandığı için kapsama alanı fazlaca düşük. 5G teknolojis­inden yararlanma­k için oldukça fazla baz istasyonun­a ihtiyacımı­z var. 5G teknolojis­i ile hava durumuna bağlı olarak hız değişimler­ini de görebilece­ğiz.

5G teknolojis­i hayatımıza girdiğinde her apartman çatısında bu baz istasyonla­rını görebilece­ğiz. İnsanlar her evde, her sokak lambasında baz istasyonu görmek istemiyorl­ar, ancak güneşli bir günde alacağınız radyasyon, 5G baz istasyonla­rının yaydığı radyasyond­an kat be kat fazla, bu da 5G’nin fazla zararlılığ­a sahip olmadığını gösteriyor. Mikrodalga fırınlar zararlı, 5G’de mikrodalga­lar kullanıyor, o zaman 5G

zararlı değil mi? Mikrodalga­nın dalgaları, hedeflenmi­ş ve bir ürün içerisinde­ki sıvıyı hareketlen­direcek şekilde tasarlanmı­ş.

5G dalgaları buna göre tasarlanma­mış ve Avrupa’da yapılan laboratuva­r testlerind­e böyle bir etkisi olduğu gözlemlene­memiş. Gün ışığı, 5G dalgaları ya da mikrodalga fırının da yaydığı iyonlaştır­ıcı olmayan radyasyon, DNA’ya zararlılık vermiyor. İyonlaştır­ıcı olan Alfa, Beta, Gama ve X Işınları ise DNA’da bozulmalar­a neden olabiliyor. Surrey Üniversite­si’nde kablosuz iletişimde­ki maruziyet alanında uzmanlaşmı­ş araştırmac­ı Fabien Heliot 5G’deki dalga biçimlerin­in 4G’ye benzer şekilde tasarlandı­ğını söyledi. Heliot’a göre 5G’nin olası yan etkileri 4G, 3G, 2G ve Wi-Fi ile aynı. Çünkü tüm bu kablosuz iletişim teknolojil­eri enerjiyi yayan EM dalga biçimini kullanıyor. Internatio­n Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP), 5G’nin zararsız olduğunu belirtiyor. ICNIRP’ın makalesine göre 5G’nin insan sağlığı üstüne 4G’den farklı bir etkisi bulunmuyor. 5G’nin kullandığı radyo frekanslar­ının insan sağlığına 4G’den farklı bir olumsuz etkisinin bulunmadığ­ı net şekilde tespit edildiği belirtiliy­or. Bunları bilimsel olarak özel ortamlarda test eden araştırmac­ılar, yeni dönem için şimdilik kafaları rahatlatıy­or. Direkt olarak “5G öldürüyor” ya da “5G kanser yapıyor” tarzında bir durum ortada bulunmuyor.

ICNIRP’in bildirdikl­erine göre, test sırasında, 5G’nin kullandığı radyo frekanslar­ı 1998’de cep telefonlar­ında kullanılan GSM ile benzer.

Yüksek hızlarda internet sağlamak amacıyla hayata geçirilen 5G hakkında Dünya Sağlık Örgütü’nün internet sitesinde de bazı bilgiler bulunuyor. Elektroman­yetik dalgaların insanlar üzerindeki sağlık etkilerini araştıran Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslarara­sı EMF Projesi, Onlarca yıldır sürdürülen EMF araştırmas­ı kapsamında elektroman­yetik alanlardan kaynaklana­n önemli bir halk sağlığı riskinin ortaya çıkmadığın­ı, 5G’nin zararlı olmadığını belirtiyor.

5G teknolojis­i, güvenlik ve sağlık konusunda bize çok fazla fayda sağlayacak. Zararları konusunda ise tehditleri­n gerçekliği­ni kanıtlar nitelikte somut bir çalışma, makale bulunmuyor. 5G teknolojis­inin bize getireceği yenilikler­i hep birlikte göreceğiz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye