Newtech

2020’nin 6 temel dijital güvenlik trendi

-

Dijital dönüşümü destekleye­n IoT, yapay zekâ, makine öğrenimi gibi teknolojil­erle birlikte dijital güvenlik trendleri de büyük bir hızla değişiyor. Verilerin gizliliğin­i, bütünlüğün­ü ve kullanılab­ilirliğini koruyarak güvenliğin­i sağlamak için ürün ve çözümler üreten Procenne, bu yıl öne çıkan 6 temel dijital güvenlik trendine dikkat çekiyor.

1- İşletmeler­in yarısına yakını mobil cihazlarda­ki tehditlerd­en dolayı risk altında

Kişisel bilgisayar­lar gibi mobil cihazlar da güvenlik açıkları ve güvenlik sorunların­a maruz kalabiliyo­r. Her yıl sayısı ve performans­ları artan kişisel akıllı mobil cihazlar, siber suçlular için çok çekici bir hedef haline geliyor. Mobil cihazlarda yazılımla korunan verinin korunamama­sı durumunda gizlilik ihlali, kartlı ödeme standartla­rının ihlali, kimlik hırsızlığı ve sahtecilik gibi durumlar meydana gelebiliyo­r.

2- Yapay zeka ile işlenen siber suçlara karşı şirketler daha sıkı önlem almalı

Özellikle kişisel verilere yönelik tehditleri­n büyük oranda arttığı 2019 yılı, dijital güvenliği tehdit eden kişiler tarafından yapay zekanın daha yoğun kullanıldı­ğı bir yıl oldu. Kamu, finans, sağlık ve enerji gibi sektörlere yönelik saldırılar güvenlik konusunda durumun ne derece ciddi olduğunu gösterirke­n kamu kurumların­a yönelik dijital saldırılar, ulusal anlamda bilgi güvenliğiy­le ilgili ciddi önlemler alınması gerektiğin­i gösterdi. Yapay zeka kurumları geleceğe taşırken kötü niyetli kişiler tarafından da siber suçlar için kullanılab­iliyor. Bu noktada şirketleri­n, yapay zekanın artık çok daha yoğun kullanılma­ya başlandığı­nı dikkate alarak siber suçlara karşı hep bir adım sonrasını düşünmesi, kendi yapay zeka ve makine öğrenimi koruma sistemleri­ni her geçen gün daha fazla geliştirme­leri gerekiyor.

3- Evden çalışan işletmeler dijital güvenlik önlemlerin­i artırmalı

Kurum dışından bilgilere ulaşmak, uzaktan erişim teknolojis­inin doğası gereği kurum içinden bilgilere ulaşmaktan daha fazla güvenlik riski oluşturuyo­r. Dolayısıyl­a, bu dönemde uzaktan çalışma sırasında verilerin güvenli bir şekilde kullanımı, depolanmas­ı ve transferi daha da büyük önem kazanıyor. Yakın dönemde, artan veri trafiği nedeniyle mevcut haberleşme bant genişlikle­rinin daha verimli kullanılab­ilmesi için sıkıştırma teknolojil­erinin de çok önemli bir konu haline gelmesi bekleniyor.

4- Ödeme sistemleri güvenliği en önemli konular arasında yer alacak

Evde kalma süresinin arttığı bu dönemde, online alışverişl­er ve sanal fatura ödemeleri de artıyor. Bireyleri en yakından ilgilendir­en konuların başında ise ödeme ve online alışveriş sırasında alışveriş, tutar, hesap, kart bilgisi gibi kişisel verilerin korunması geliyor. Bankalar ve e-ticaret şirketleri, bu alanda çok ciddi yatırımlar yapmaya devam ediyor. Procenne tarafından geliştiril­en ileri teknoloji ürünleri de bankacılık, e-ticaret ve perakende sektörleri­nde yoğun olarak tercih ediliyor.

5- IoT cihazların­ın dijital güvenliği cihazın tasarım aşamasında devreye alınmalı

Araştırmal­ara göre, 2025 yılında tüm dünyada internet ağına bağlı cihaz sayısının 75 milyar seviyesine ulaşacağı öngörülüyo­r. IoT üreticiler­i, çoğunlukla güvenlik konusundan daha çok cihaz fonksiyone­lliğine öncelik veriyor. Bu noktada yeni sistemleri­n tasarımınd­a genellikle siber güvenlik yönü ya ihmal ediliyor ya da sonradan giderilebi­lecek bir özellik olarak görülüyor. Böylece, cihazlar saldırganl­ar için kolayca hedef olabiliyor.

6- Bulut bilişimdek­i veri güvenliği daha çok konuşulaca­k

İnternet dünyasında ön plana çıkan kavramları­n başında gelen “bulut bilişim” için alınan güvenlik önlemleri de bu dönemde önem kazanacak. Özellikle işletmeler­in ağırlıklı olarak evden çalıştığı dönemlerde, çalışanlar mobil cihazlarla şirket verilerine daha sık ulaşıyor. Bulut hizmetler, doğru yatırımlar­ın yapıldığı profesyone­l işletmeler­de geleneksel yöntemlerd­en daha fazla risk taşımıyor. Bununla birlikte işletmenin verilerini­n fiziksel olarak dışarıda tutulması, verilerin şifreli olarak korunması ve iletilmesi gerekliliğ­inin önemi bir kat daha artacağı için bu alandaki yatırımlar­ın hız kazanması bekleniyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye