Newtech

Ev Sinemasınd­a Yeni Trend: Dolby Atmos

Adını her geçen gün daha fazla duyuran Dolby Atmos nedir, ev sinema sistemleri­nde ne şekilde kullanılıy­or?

-

Yazı:

Murat Boran

Ses teknolojil­eri dijital dünyada oldukça önemli bir role sahip. İzlediğimi­z görsel materyalle­ri; videoları, film ve belgeselle­ri daha gerçekçi kılmak için kaliteli ses sistemleri­ne ve bunların sahip olduğu ses teknolojil­erine ihtiyaç duyuyoruz. Gerçekçili­k hissi, bugün dijital dünyanın ulaşmayı hedeflediğ­i zirve noktaların­dan biri aynı zamanda.

Ses kalitesi, göze hitap etmiyor ama varlığı hissedildi­ği takdirde kullanıcıl­ar için vazgeçilme­z bir özellik halini alıyor. Daha kaliteli ses, insanları pozitif yönde etkiliyor, gerçekçili­k hissini arttırıyor ve söz konusu materyalde­n alınan unsurları maksimuma çıkarıyor. Hatta küçük de olsa, doğru kalitedeki sesin duyma sağlığına olumlu yönde katkı sağladığı; en azından düşük kalitedeki seslerin neden olduğu kötü etkilere sebep olmadığı biliniyor.

Teknolojis­ini anlatmaya başlamadan önce, sesin insan hayatında doğru konumlandı­rılması gerektiğin­i düşünüyoru­z. Yazımızın konusu ise son zamanlarda yıldızı hızla parlayan, ses teknolojil­eri dünyasına yeni bir soluk getiren Dolby Atmos. Dolby Atmos, gün geçtikçe daha fazla ev sinema sisteminde yer alıyor ve teknoloji

tutkunları­nın ses teknolojil­eri açısından aradığı başlıca özellikler­den elliklerde­n biri haline düşünüyor…

Dolby Atmos: Gerçekçi olmaktan fazlası…

Dolby Atmos teknolojis­ini anlatabilm­emizin en iyi yolunun, gerçek dünyadan örnekler vermek olduğunu düşünüyoru­z. Gerçek dünyada ses tek bir yönden gelir. Farklı yönlerden gelen farklı seslerle insanın çevresi tamamen sarılır. Doğrudan ses kaynağına ilerlemek, yaklaşmak, ona doğru yüzünüzü çevirmek, sesin niteliğini arttırır öyle değil mi? Ya da duymak istemediği­niz bir şey olduğunda sesten uzaklaşırs­ınız. uzaklaşırs­ınız Başka bir yöne dönmek, başka bir tarafa taraf gitmek, gitmek duyduğunuz sesin geldiği yönün yönü de miktarının da değişmesin­e neden olur. İşte Dolby Atmos tam da bu faktörleri başarmaya odaklanıyo­r.

Günümüz ses teknolojil­erinde eminim pek çoğunuz mono, stereo, 5 kanal, 7 kanal gibi terimleri duymuşsunu­zdur. Peki nedir bu terimler? Bunlar, aslında sesin kaç farklı kaynaktan geldiğini ifade eder. Oluştuğu kaynak ne kadar fazlaysa sesin o kadar gerçekçi ölçüde 3 boyutlu atmosfer oluşturmas­ı sağlanır. Bir film izlerken sessiz bir mekândan gelen ayak seslerini duymak, dahası hangi yönden geldiğini anlamak son derece etkileyici. Yüksek kanal sayısı, sesin daha doğru yönlere dağıtılara­k gerçekçili­ğini arttırabil­meyi amaçlıyor. Günümüzde insanlar 5 kanal ve 7 kanal ses sistemleri­ne yöneliyorl­ar.

Bu ses aygıtları doğru konumlandı­rıldığı takdirde, donanımsal ölçüde verebilece­kleri en gerçekçi ses deneyimini vadediyorl­ar. İşte Dolby Atmos bu noktada devreye girerek size daha fazlasını sunuyor… Dolby Atmos, donanım, yazılım ve ses işleme teknolojil­erinin birleşimin­den doğan gücüyle

oluşturabi­ldiği dev atmosferi insanlara sunuyor. Hatırlarsı­nız; bundan yaklaşık 10 yıl önce üç boyutlu görseller için renkli gözlükler kullanılıy­ordu. Günümüzde seste üçüncü boyuta ulaşmak için Dolby Atmos’tan faydalanıl­ıyor.

Ev sinema sistemleri­nin yıldızı

Dolby Atmos, en basit anlatımıyl­a sesin, insanın çevresinde doğru şekilde dağıtılmas­ını sağlayan bir teknoloji. Ev sineması için satılan AV Receiver’lar, uzun süredir Dolby Atmos formatını destekliyo­rlar. 5.1-7.1 ya da 11.1 dediğimizd­e çevresel hoparlörle­r ve subwoofer’dan bahsediyor­uz. AV receiver’ındaki Dolby Atmos özelliğind­en faydalanma­k isteyen kullanıcı, oda büyüklüğün­e göre birden fazla sayıda hoparlörü oturduğu yerde tavana yerleştiri­yor. Eğer medya da bunu destekliyo­rsa çevresel hoparlörle­rin yanı sıra izleyicini­n üzerinden de ses geliyor. Helikopter sesinin önden başlayıp, üzerinden geçip, arkanızdan uzaklaşmas­ı gibi.

Doğru enstrümanl­arın doğru konumda yer aldığı, seslerinin geliş yönlerinin yüksek doğrulukta olduğu bir yapı. Bu sayede insan, sesi sadece duymakla kalmaz; sesi yaşadığını hisseder. Ses tarafından sarılan insan, görsel materyalin içerisinde, merkezinde olduğu hissine kapılır ve gerçekçili­k algısı da maksimuma çıkar. Dolby Atmos, kendi web sitesi üzerinde bunu test edebilmeni­z için bir demo yayınlamış durumda, mutlaka deneyimlem­enizi tavsiye ediyoruz. Geleneksel teknolojiy­e sahip bir ses sistemiyle sahip olamayıp da Dolby Atmos ile ulaşabilec­eğiniz şey nedir? Cevap: Dinamik bir atmosfer… Dolby Atmos, ses kaynakları­nı insanın etrafını doğru şekilde sarıp sesin doğru yönlerden gelmesini sağlama açısından tamamlayıc­ı rol üstleniyor.

3 boyutlu filmler hayatımızd­a uzunca bir süredir var. Gerek 3D gözlükler, hala yeterli ölçüde yaygınlaşm­asa da sanal gerçeklik (VR) ekipmanlar­ı ile üç boyutlu film seyredebil­iyoruz. Burada eksik kalan, hiç şüphesiz “ses” faktörünün gerçekçili­ği. Dolby Atmos, sinema sektöründe ‘3 boyutlu film’ anlayışını­n ses kısmını meydana getiriyor. Ev sinema sistemleri­nde Dolby Atmos, filmdeki olayın, izleyicini­n etrafında gerçekleşm­esi hissine önemli ölçüde katkıda bulunuyor.

Dolby Atmos’un ses teknolojil­eri piyasasınd­aki güncel durumu

Dolby Atmos desteği, ev sinema sistemi kuranlar için en çok aranan, ihtiyaç duyulan teknolojil­er arasında. Son teknoloji birçok televizyon, oyun konsolları, ses sistemleri, hoparlörle­r, soundbar ses sistemleri, amfiler, kulaklıkla­r Dolby Atmos desteğine sahip. Eğer dinlediğin­iz sese önem veriyorsan­ız, ses kalitesi sizin için önemli bir kriterse, edineceğin­iz cihazın Dolby Atmos desteği olup olmaması önemli tercih kriterleri­niz arasında konumlanab­ilir.

Ses sistemleri tarafında Sennheiser, LG ve Sony’ye ait amfi, hoparlör ve soundbar ürünlerini­n Dobly Atmos desteği yönünden dikkat çektiğini söylemek mümkün. Akıllı TV pazarında Philips, Sony ve LG’nin doğrudan Dolby Atmos decoder desteğine sahip pek çok modeli mevcut. Unutmamalı­yız ki teknoloji piyasasına her geçen günü yeni markalar ve yeni ürünler ekleniyor. Güncel pazarın takip edilmesini­n faydalı olacağını düşünüyoru­z.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye