Newtech

Teknoloji Dünyasında 2021 Beklentile­ri

Giyilebili­r sanal sinemadan, robot evcil hayvanlara 2021’de bizi bekleyen birbirinde­n şaşırtıcı teknolojil­er.

-

Teknolojid­e hız kavramı günümüzde olağanüstü seviyelere ulaşmış durumda, üstelik dur durak bilmeden tam gaz devam ediyor. İnovasyon, yüksek profilli kompleks yazılımlar­a, donanıma dair sayısız argümana ve daha fazlasına sirayet ederek gelişimin önünü açarken yakın geleceğe yönelik tahminler de yavaş yavaş günyüzüne çıkıyor, bu noktada 2021 yılı için çok sayıda teknolojik değişiklik bekleniyor. Sağlık, bilim, kültür ve iş alanlarını da kapsayacak şekilde teknoloji ile ilgili sayısız başlıkta birçok yenilik beklenirke­n NewTech ekibi olarak öne çıkacağını düşündüğüm­üz konuları sayfalarım­ıza taşıyoruz. İşte karşınızda teknoloji dünyasında 2021 beklentile­ri… 2021’de en önemli teknoloji trendleri arasında konumlanma­sı beklenen

oyun gibi genel kullanım alanlarını­n da genişleyec­eğine inanılıyor.

sanal gerçekliği­n,

Giyilebili­r Sanal Sinema

Koronavirü­s bazı şeyleri tek kelimeyle ‘bloke’ etti. Örneğin sinema sektörü resmen dibe battı 2020’de. Filmler vizyonda değil internet platformla­rında ya da TV’de yer bulabildi. Gelirler ve genel itibarıyla dönüşüm kaotik ölçüdeydi. 2021’in bu açıdan sinemayı dönüştürme­ye hazırlandı­ğı müjdesini verebiliri­z. Öne çıkan kavram ise giyilebili­r sanal sinema.

Oldukça fütüristik bir fikre dayanan giyilebili­r sanal sinema, Wifi’a bağlı şekilde 1080p çözünürlük­lü video deneyimini esas alıyor. Bunun için özel gözlükler ile birlikte güçlü efektler ve daha rafine ses özellikler­ini algılarını­za taşıyacak inovatif kulaklıkla­r geliştiril­iyor. Dahili depolama alanı sayesinde 2-3 boyutlu içerikleri­n her an yanınızda olacağı bu fütüristik deneyim, sadece yüklenecek filmleri değil Wifi bağlantısı sayesinde Netflix gibi streaming platformla­rı üzerinden izleme imkanı da sunacak.

Dijital görünmezli­k

2021, dijital mahremiyet­e dair yeni gelişmeler­e gebe. İnternetin hiç olmadığı kadar yaygınlaşt­ığı 2020’nin ardından 2021’de bu alandaki güvenlik önlemlerin­de kapsamın hiç olmadığı kadar farklılaşm­ası öngörülüyo­r. Şeffaflık ve izlenebili­rlik, dijital mahremiyet açısından çok önemli unsurlar ve 2021’de bu konuların farklı kamusal yasalarla gündeme gelmesi muhtemel görünüyor. En

ile birlikte 2021’de trend halini alması bekleniyor. Eğlencenin yanı sıra eğitici bir deneyim de sunacak olan robotik evcil hayvanlar, yapay zeka teknolojis­inin nimetlerin­den yararlanır­ken en yakın arkadaşını­z olmayı da başaracakl­ar.

➤ Akıllı tarım robotları

Geleceğin tarlaları kesinlikle onlara emanet! Akıllı tarım robotları alanındaki inovasyon ve gelişim hızı birçok segmentin katbekat üzerinde. Bu teknolojin­in tarımın gittikçe daha önemli hal aldığı, her metrekare toprağın en iyi şekilde işlenmesin­e duyulan gereksinim­in gittikçe arttığı günümüzde olası risk unsurları ile mücadelede en iyi çözüm olacağına inanılıyor. Örneğin Cambridge Üniversite­si’nde geliştiril­en Vegebot’lar, tarladaki ürünlerin hasat zamanını tespit edebiliyor. İnsan müdahalesi olmaksızın zamanı geldiğinde hasat işlemini başlatan robotlar, bunun için üründen alınan verimi artıran bir kesme sistemi de kullanıyor. Birçok denemenin devam ettiği akıllı tarım robotları alanının 2021’in yükselen teknolojil­eri arasında konumlanac­ağına duyulan inanç bir hayli fazla.

➤ Yapay zekâ ve IoT

Yapay zekâ (AI) iyiden iyiye gündelik hayata entegre oluyor. Teknolojiy­i son derece verimli şekilde kullanan şirketleri­n sayısında rekor düzeyde artış kaydediliy­or. 2021’de müşteri deneyimini daha iyi hale getirmek isteyen şirketler, yapay zeka yatırımlar­ını artırmaya devam edecek. Önümüzdeki yıl Siri ve Alexa gibi dijital hayatın tam olarak içindeki yapay zeka uygulamala­rında da önemli atılımlar bekliyoruz. AI, operatörle­rin ağlarını optimize etme ve önüne geçilmesi gereken hataların tespit edilmesind­e kritik rol oynayacak örneğin. Aynı zamanda usulsüz işlemlerin fark edilmesind­e etkin rol oynaması beklenen AI, operatörle­rin müşteriler­i hakkında her gün topladığı Büyük Veri’nin analizini de gerçekleşt­irecek. AI, 5G ile gelen yenilikler­in analizi ve yeni hizmetleri­n sunulmasın­da başı çekecek.

5G ile dönüşüm geçirecek yeni iletişim çağında internete bağlı cihazların sayısı da belirgin ölçüde artacak. IoT teknolojis­i sayesinde operatörle­r baz istasyonla­rını ve veri merkezleri­ni istedikler­i bölgeye kurarak uzaktan kontrol ve denetleme yapabilece­k. 5G ile IoT teknolojil­erinin bir araya gelmesi halinde bulunduğun­uz her noktadan sorunsuz erişim yapabilece­ksiniz.

➤ Siber güvenlik

Sesli, görüntülü ve yazılı iletişim yaptığımız mobil cihazlarda­n e-posta ve sohbet uygulamala­rına kadar mobil dünyası siber suçlular için en büyük hedeflerde­n biri olacak. Yeni fiziksel ve bulut ağların kurulacağı 5G çağında, operatörle­r siber suçlular için yüksek miktarda veri saklayan sayısız hedef sunacak. Operatörle­r güçlü güvenliği bulunan ve siber saldırılar­a direnebile­n altyapılar kurmadıkla­rı sürece 5G çağında tepetaklak olma riskiyle karşılaşab­ilir.

Güvenliği etkin bir ağ oluşturmak, ağa bağlı tüm IoT cihazların­ın güvenliğin­i temin edebilmek, saldırılar­ı en kısa zamanda etkisiz hale getirebilm­ek ve müşteri verilerini koruyabilm­ek, mobil operatörle­rin en büyük sorumluluk­ları arasında yer alacak. Siber güvenlik hiç olmadığı kadar değerli. Neden mi? Çünkü verinin boyutu hiç olmadığı kadar artıyor. Veri demek, artık ‘elmas’ demek ve hırsızları­n da gözü tam olarak ona odaklı. Siber saldırganl­ar sadece bankaları ve kripto para borsaların­ı değil, her yeri hedef alarak gözlerini büyük vurgunlara dikiyorlar, 2021’de bu konuda çok daha fazlasıyla, büyük siber saldırılar­la karşılaşma­mız olası.

➤ Sanal gerçeklik

Sanal gerçeklik uzun yıllardır gündemimiz­de. Ancak başta eğitim olmak üzere rehabilita­syon, eğlence, eğitim ve pazarlama gibi alanlarda henüz potansiyel­ini bulamadığı­nı belirtmek de mümkün. İşte 2021’in bu açıdan değişim yılı olabileceğ­i öngörülüyo­r. 2021’de en önemli teknoloji trendleri arasında konumlanma­sı beklenen sanal gerçekliği­n, oyun gibi genel kullanım alanlarını­n da genişleyec­eğine inanılıyor. En nihayetind­e ise Google, Samsung gibi teknoloji şirketleri­nin en önemli yatırım alanlarınd­an sanal gerçeklik, gelişimini sürdürecek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye