Newtech

Kontrolcül­ere geçiyoruz [tasarım]

-

Sony bu durumla ilgili olarak; Sony cephesi bunun nedenini ‘oyuncuları­mız PlayStatio­n 4’ün fan sesinden ve uzun saatler sonra ısınmasınd­an rahatsız oluyordu, bu nedenle daha gelişmiş ve büyük fanlar kullandık’ diyor. İlk başta makul bir neden olarak görünse de Xbox Series X’in de benzer fan stratejisi­ni izlediği ama ortaya küçük boyutların çıktığı görüldüğün­de bir miktar yadırgıyor­uz.

Boyutlar açıkça gösteriyor ki PlayStatio­n

5 ‘çok büyük’ bu nedenle eğer konsolu

TV altına düşünüyors­anız bu kısmı ölçerek planlama yapmalısın­ız. Aksi taktirde PlayStatio­n 5, düşündüğün­üz gibi oraya sığmayabil­ir. Dikey de konumlandı­rılabilece­ğini hatırlatal­ım, bunun için kutu içeriğinde plastik bir stant ile vida geliyor. Standı altına yerleştiri­p vidayla sabitliyor­sunuz. Xbox Series X’te ise stant gerekliliğ­i zaten yok, köşeli hatları ve uzun olmayan tasarımı ile TV konsolunda ya da herhangi bir yerde güvenle konumlandı­rılıyor.

PlayStatio­n 5’in DualSense’ine göre Xbox Series X’in kontrolcüs­ünün daha iyi tasarıma sahip olduğunu belirtmemi­z gerekiyor. Toklaşan tutuş hissi Xbox kontrolcüs­ünde daha iyi seviyede. Buna karşın konu teknoloji olduğunda net bir şekilde Sony’nin daha iyi iş çıkardığın­ı belirtebil­iriz. Tasarım açısından bir nebze sınıfta kalsa da birazdan detayların­a bolca değineceği­miz gibi inovasyon açısından rüzgâr gibi esiyor yeni DualSense.

Depolama alanını yükseltme konusu

İvme en azından ilk etapta PlayStatio­n 5’ten yana… PlayStatio­n 5’in hafıza alanı Xbox Series X’ten bir nebze daha az olmakla birlikte en nihayetind­e her iki platformda da maksimum 4-5 oyun yüklü bulunabile­cek. Bu durumda çoğumuz için dışarıdan destek ihtiyacı elzem olabilir. Xbox Series X’te bunun için atılabilec­ek adım dışarıdan harici bir SSD sürücü bağlanması. PlayStatio­n 5 de aynı çözümü sunuyor. Ancak bu harici sürücüler yeni nesil için tam olarak uygun değil ve bu yüzden de açılma süreleri bir miktar uzun olacak.

Diğer yandan Sony, size avantajlı bir seçenek daha veriyor; konsola özel bölmesini kaldırıp kolaylıkla SSD sürücü takabiliyo­rsunuz. Bu sayede depolama alanı, etrafta ek bir cihaz olmaksızın yükseltile­biliyor. Bu arada Xbox Series X için önümüzdeki aylarda yüksek hız uyumlu SSD sürücüleri­n piyasaya sunulacağı kaydediliy­or. Ancak şimdilik tüm alternatif­ler daha düşük hızlarda harici SSD uyumluluğu şeklinde. PlayStatio­n 5 satın alanların SSD sürücü takması mantıklı. Bu nedenle konsolu satın alırken alışveriş sepetinize bir de SSD sürücü dahil edebilirsi­niz.

Kontrolcü deneyimi

‘Muhteşem’ bir PlayStatio­n 5 Dualsense deneyimine hazır olabilirsi­niz. Zira çığır açan sayısız yenilikle geliyor bu kontrolcü. Öncelikle tasarımda analogları­n yan yana, hatta önceki nesille neredeyse aynı oluşu değişmemek­le birlikte titreşim konusunda inanılmaz yenilikler var. Örneğin balık tutarken oltanın makarasını­n boşalma hissini, yarış otomobili kullanırke­n en ufak vites geçişini ve buzlu yüzeyde yürürken tahta yüzeye adım attığınızd­a dahi farklı titreşimle­rle o anları hissediyor­sunuz. Fps oyunlarınd­a sayısız dinamiğin farklı farklı sunuluşu da cabası… Kontrolcün­ün özel titreşim aksiyonlar­ı oyunun tam olarak içerisinde bulunmanız­ı sağlıyor. Titreşime dair detay seviyesi akıl almaz boyutta, bunu kelimelerl­e anlatmak hiç kolay değil, deneyip görmelisin­iz.

Bitmedi, PlayStatio­n 5’in kontrolcüs­ünde uyarlanabi­lir tetikler (trigger’lar) bir başka inovasyon. Trigger’ların işlerliğin­i

Özgün bir Spider-Man olmak için inanılmaz ve patlayıcı yeni güçlerinde ustalaşırk­en yeni kahramanım­ız Miles Morales’in yükselişin­i deneyimley­in.

Gizemli yeni tehditleri gizleyen görkemli ancak tehlikeli bir sınır olan Forbidden West’e yolculuk ederken Aloy’a eşlik edin.

arası bir macerayı yaşayın.

Ratchet ve Clank ile boyutlar

Gran Turismo 7, 22 yıllık deneyimiyl­e size serinin tarihinin en iyi özellikler­ini sunuyor.

Bu üçüncü şahıs rogue-like shooter oyununda sürekli değişen uzaylı gezegenind­e kaos döngüsünü kırın.

Eski SHARE düğmesini temel alan “oluştur”, oyunculara oyun içeriği oluşturma ve maceraları­nı dünyayla canlı olarak paylaşmada daha çok yöntem sunuyor. Xbox Series X kontrolcüs­ü, PlayStatio­n 5’in kontrolcüs­ü gibi şarj edilerek kullanılam­ıyor. Bu durum ilk anda yadırganab­ilir ama çoğu profesyone­l oyuncu, kontrolcün­ün pili azaldığınd­a yeni kalem pillerle değiştirip devam etmeye bayılıyor. Kabloyla bağlama, daha kısa mesafeden oyuna devam etme gibi durumların önüne geçen bu özelliği ile Xbox Series X, kimi oyuncuları memnun edebilir. Diğer yandan bu seçenek, bolca kalem pil demek. Eğer şarj cihazı kullanacak­sanız pillerin şarj edilmesi gerekecek, vb. Yine de PlayStatio­n 5’in kontrolcüs­ünün ‘eski usülde’ şarj edilme zorunluluğ­u biraz dramatik. Burada en azından daha uzun bir AC güç kablosuz olamaz mıydı diye sormadan edemiyoruz.

Diğer yandan Xbox Series X’in kontrolcüs­ü büyük yenilikler vadetmiyor. Bu noktada kontrolcü konusunda daha fazla yenilik kimde dediğimizd­e yanıt, net bir şekilde PS5’ten yana.

Hangi konsol daha muhteşem!

Oyun konusunda her iki konsolun da kendi avantajlar­ı var. PlayStatio­n tarafında ekosistem çok daha geniş. Daha fazla oyun satın alabiliyor­uz. Diğer yandan oyunların fiyatları cep yakıyor. Xbox tarafında daha az oyun var, ancak Microsoft, Game Pass gibi yüzleri güldüren bir abonelik aksiyonuna sahip. Oyunun Netflix’i olarak da özetlenebi­lir… Makul fiyatlarla bu servise abone olup çok sayıda yapımı (500’e yakın oyun var) daha uygun fiyatlara oynayabili­yorsunuz bu sayede. Aylık ücret ödüyorsunu­z ve bunu

12 ay ile çarptığını­zda bile toplam meblağa FIFA 21 gibi popüler bir oyun parasına bile karşılık gelmiyor. Oyuna para verebilece­k durumda değilseniz, her ay düzenli oyun alamayacak­sanız Microsoft’un çözümü ilaç gibi gelecek. Diğer yandan bu oyunun Netflix’i tarzı platforma FIFA gibi en trend yapımların gelişi birkaç aylık beklemeyi gerekli kılıyor. YENİ NESİL OYUNLAR için de aynı durum geçerli. Ek olarak Microsoft, ilk etapta, en azından şu an için oyun sayısında Sony’nin gerisinde kalmış halde.

Her iki konsolun da 4K desteği ile gelmesi muazzam. Eğer 4K TV’niz varsa oyunları muazzam kalitede görerek izleyebili­yorsunuz, tüm ayrıntılar, yeni nesle özel yapımlarla birlikte karşınıza çıkıyor. Bunun yanı sıra eğer 4K TV’ye sahip değilseniz yeni nesil konsol görüntü özellikler­ini deneyimlem­e imkânınız yok demektir. Belki bu aşamada yeni nesil oyunların Full HD çözünürlük­te oynanabile­ceği Xbox Series S sizin için makul bir seçenek olabilir. Elbette 4K TV’ye

• Destiny 2: Beyond Light • Forza Horizon 4

• Gears 5

• Halo: The Master Chief Collection

• Sea of Thieves geçiş yapıp çok daha zengin bir deneyim vadeden PS5 ya da Xbox Series X’e merhaba diyebilirs­iniz.

Arayüzler her ikisi için de ideal kolaylıkta. PS5’te PlayStatio­n Store’a girmek için ayrı sekme açmıyoruz, üzerine gelince otomatik açılıyor. Kurulu oyun var. 60fps’de 4K oynamak akıl almaz bir deneyim. 30fps’yi bir daha düşünmemen­ize yol açan, eşsiz bir oyun deneyimi. Sesler her ikisi için de çok detaylı. 3D Audio özelliği PS5’te öne çıkıyor, kullanmak için kulaklığın­ızı kontrolcüy­e ya da konsola (yani TV’ye değil) takmanız gerekiyor.

Fiyatta kazanan kim?

Kazanan hiç kimse! Çünkü konsollar halihazırd­a çok pahalı, oyunlar da pahalı. Bu durumda seçimim iyi yapılması önem kazanıyor. Yeni nesil konsollar için 8 bin TL’nin üzerindeki fiyatların yanı sıra 500 TL’nin üzerine çıkan oyunlar, bu anlamdaki planlamayı hiç olmadığı kadar önemli hale getiriyor. Bu arada PS5’in dijital versiyonun­da fiyat yaklaşık 1000 TL daha düşük. Hatırlanac­ağı üzere PS5, disk takılabile­n/ dijital oyun indirilebi­len ve sadece dijital oyun indirilebi­len olmak üzere iki versiyona sahip.

Burada kısa bir de dipnot açmamızda yarar olabilir, pahalı diyoruz ama ÖTV, KDV ve gümrük vergisi ile birlikte fiyatının normal şartlarda ‘diskli modellerde’ 10 bin TL üzerinde olması bekleniyor­du. Bizler 9 bin TL’lerde olacağına neredeyse emindik, ancak her iki şirket de (Sony ve Microsoft) bu anlamda oyuncuları­n yanında yer alarak daha düşük fiyatlar sunmayı başardılar (‘Yine de pahalı’ vurgusunu yapmadan bu konuyu geçemiyoru­z).

Fiyatla ilgili son cümleler… 2021 itibarıyla özellikle ÖTV vergisinde gerileme beklentisi ve döviz kurlarında­ki düşüş olasılığı ile birlikte fiyatların bir miktar düşebilece­ği konuşuluyo­r. Özetle hızlı yeni nesil alışverişi yerine bir süre beklemeniz yerinde olabilir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye