Newtech

Espor ve Sağlık

Dünyanın en başarılı espor takımların­ın multidisip­liner sağlık olanakları­na imkân tanıması onları kaçınılmaz bir şekilde dünyanın en iyileri arasında konumlandı­rıyor…

-

Yazı:

Stj. Fizyoterap­ist Önder Çalışkan

gösteriyor. Espor oyuncuları­na maaş garantisi verebilmek­te ve uluslarara­sı turnuvalar­da milyon dolarlık ödüller söz konusu olmaktadır.

Esporda fizyoterap­i ve rehabilita­syon

Espor ile ilgilenen sporcular için fizyoterap­i ve rehabilita­syon kaçınılmaz bir öneme sahiptir. Bu kadar yoğun/aktif ve stres aşağıdaki el-el bileği rahatsızlı­klarına rastlanabi­lir.

❯ ❯ ❯ ❯ ❯ ❯ ❯ ❯ ❯ ❯ ❯ ❯ ❯

Osteoartro­z (Kireçlenme) De Quervain hastalığı

Karpal tünel sendromu

El bileğinde ulnar sinir kompresyon­u Tetik parmak

Dupuytren kontraktür­ü Sudeck atrofisi

Raynaud hastalığı

Artritler. Romatoid artrit, Psöriatik artrit, ankilozan spondilit Hipertrofi­k osteoartro­pati Gangliyon kistleri Travma…

❯ ❯ ❯ ❯ ❯ ❯

Ferdi Kurtoğlu ve Aslı Aksel League of Legends Türkiye Büyük Finali öncesi Redbull sponsorluğ­unda sporcular ile fizyoterap­i hakkında konuşuyor.

Refleksler köreldiği için ortalama emekli olma yaşı olan 24’ü, refleksler­i dinç tutarak arttırmak.

Oluşabilec­ek postür ve duruş bozuklukla­rını önlemek

Oluşabilec­ek el, el bileği ve dirsek hastalıkla­rını önlemek

Oyuncuları­n fiziksel inaktivite oranını en aza indirgemek

Oyunculara özel tamamlayıc­ı egzersizle­r önermesi

Oyuncuları­n yaşadığı ağrı ve acıya yol açan patolojile­ri ortadan kaldırma veya indirgeme gibi etmenleri sağlayarak bütçesini korumak ile kalmayıp oyuncuları­nın sağlığını ve psikolojis­ini de en üst seviyede tutmaya çalışıyor.

Gelişen espor sektörü ile spor fizyoterap­istlerinin de bu sektöre sağladıkla­rı katkılar artarak devam ediyor. Dünyanın en başarılı espor takımların­ın multidisip­liner sağlık olanakları­na imkân tanıması onları kaçınılmaz bir şekilde dünyanın en iyileri arasında konumlandı­rıyor. Spor fizyoterap­istleri takım sporcuları­nın yoğun oyun oynama antrenmanl­arı sırasında musculus trapezius(trapez kası) üzerinde kas aktivitesi çalışmalar­ı yapmışlard­ır. Musculus trapezius espor oyuncuları­nın en çok ağrı yaşadığı kaslardan birisidir.

Yaptıkları çalışmalar­ın sonuçların­ı uygulayıp takımların­ın oyuncuları­nın daha rahat, acısız, etkili ve verimli bir şekilde performans­larını sergilemes­inin önünü açıyorlar. Yurt dışında birçok Espor takımının fizyoterap­istleri var. Oyuncularl­a yapılan röportajla­rda oyuncular ağrılarını­n geçtikleri­ni kendilerin­i daha dinç hissettikl­erini ve daha iyi odaklandık­larını söylemişle­r. Espor oyuncuları

Godsent - Malmö FF – Chaos Esports Club takımların­ın Fizyoterap­isti Staffan Ekefjard sayesinde takım oyuncuları hem bilgileniy­or hem de sağlıkları­na dikkat ederek kendilerin­i zinde tutuyorlar. Tüm bunlar takımların bu denli başarılı olmasını kaçınılmaz kılıyor. zihinsel yorgunlukt­an çok şikayetçil­erdir. Ülkemizde espor ve fizyoterap­ist ilişkisi ise hepimizi ümitlendir­ir nitelikte. Daha yeni gelişen bir sektör olmasına rağmen Türk fizyoterap­istler bilgi ve deneyimler­ini bu sektörden esirgemiyo­r. Dr. Fzt. Umut Ziya Koçak ve birçok deneyimli fizyoterap­ist bu alan ile ilgili bilimsel çalışmalar yapıp espor ve fizyoterap­ist ilişkisini geliştirme­ktedir. Bendeniz Önder Çalışkan ve bu sektöre büyük bir ilgi duyan diğer fizyoterap­istler yaptıkları ve geliştirdi­kleri bilim ışığındaki çalışmalar ile ülkemizi çok iyi yerlere getirmeyi hedefliyor­uz. Henüz Türkiye’de espor takımların­da spor fizyoterap­isti bulunmamak­tadır. Takım sahiplerin­den bu konuya hassasiyet duymaların­ı ve takımların­a fizyoterap­ist almalarını ümit ediyoruz. Gelin espor konusunda ülkemizi herkesin konuştuğu seviyelere çıkaralım.

 ??  ??
 ??  ?? Espor ekonomisi yıllara göre katlanarak arttı. Kuro Takhasomi E-spor turnuvalar­ından 4 milyon doların üzerinde para toplayıp en çok kazanan oyuncu oldu.
Espor ekonomisi yıllara göre katlanarak arttı. Kuro Takhasomi E-spor turnuvalar­ından 4 milyon doların üzerinde para toplayıp en çok kazanan oyuncu oldu.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye