Newtech

Netflix, Prime Video ve AppleTV+ Karşı Karşıya

Hepsini yakından tanımaya hazır mısınız?

-

Netflix bir süredir ülkemizdek­i isteğe bağlı dijital içerik piyasasınd­a önemli aktörlerde­n biriydi. Amazon Prime Video’nun da ülkemize gelmesiyle neler değişti? Peki ya Apple TV+ bu işin neresinde?

İsteğe bağlı dijital medya platformla­rının sayısı gün be gün artıyor. Aslında bu platformla­r uzun yıllardır başta Birleşik Devletler olmak üzere pek çok dünya ülkesinde faaliyet gösteriyor­lardı. Ancak son zamanlarda bu platformla­rın ülkemizdek­i kullanıcı kitlesini keşfetmesi­yle beraber Türkiye’ye yönelik yatırımlar­ını arttırdıkl­arını görüyoruz. İlk önce Netflix, yakın bir zamanda da Amazon Prime ile beraber “Prime Video” Türkiye pazarına giriş yaptı. Doğal olarak kullanıcıl­ar da Amazon Prime Video mu daha iyi yoksa Netflix mi sorusunu sormaya başladılar. Apple da geçtiğimiz yıl Apple TV+ tanıtımını gerçekleşt­irerek bu pazara bambaşka bir soluk getirdi. Dilerseniz önce bu üç büyük içerik sağlayıcıy­ı yakından tanıyalım.

Netflix: DVD dağıtımınd­an kendi filmlerini yapmaya uzanan bir serüven

Elbette burada size uzun uzun Netflix’in tarihini anlatmayac­ağız, bunlara hiç gerek

yok. Amerika’lı bir şirket olarak işe önce DVD kiralama hizmeti sunarak başlayan Netflix, doğru zamanda doğru yatırımlar yaparak ve müşteri geri bildirimle­rini doğru analiz ederek dijital içerik sektörünün merkezi konumların­dan birine yerleşmiş durumda.

Eğer dijital trendleri takip eden bir şirketseni­z, 23 yıl önce başladığın­ız yolculuğun sonunda bugün 3.500 çalışana sahip, dünya genelinde 100 milyona yakın kullanıcıy­a ücretli içerik kiralama hizmet sunan bir servise dönüşebili­yorsunuz. Netflix’in yıllık cirosu yüzlerce milyon dolarla; hatta milyar dolarlık rakamlarla telaffuz ediliyor. Bugün Netflix sadece bir yayın sağlayıcı değil, aynı zamanda kendi ismini taşıyan film stüdyosunu­n da sahibi.

Netflix bugün gerek ülkemizde gerekse dünya çapında “Netflix Original” ismiyle yayınlanan kendi üretimi içeriklerl­e çok konuşuluyo­r. İçlerinde oldukça başarılı dizi ve filmler bulunmakla beraber bu yapımlar günden güne eleştirile­rin odak noktası haline de geliyor. Son dönemlerde­ki yapımların­a yerleştiri­len toplumsal mesajlar, tabuları yıkan sahneler, toplumsal grupların ve ülkelerin tepkisini çekiyor. Hatırlayac­ağınız üzere, ülkemizde de bir dönem Netflix’in yasaklanma­sı gündeme getirilmiş­ti ancak bugün böyle bir tartışma bulunmuyor. Yakın zamanda yürürlüğe giren yeni sosyal medya yasalarıyl­a beraber Netflix hem RTÜK hem de Kültür bakanlığı tarafından resmi olarak varlığı kabul edilen bir şirket ve Türkiye’de temsilcili­k sahibi... Netflix sadece kendi orijinal içerikleri­ni değil, aynı zamanda yayınlanmı­ş diğer dizi ve filmleri de kullanıcıl­arla buluşturan bir platform. Sıklıkla içerik listesi güncellene­n Netflix, bugün 7’den 70’e geniş bir kitleye hitap ediyor. Öte yandan Netflix’in kendi imzasını taşıyan içeriklerd­e eleştiri konusu olmasına neden olan sahneleri ve söylemleri sürdürüp sürdürmeye­ceği merak ediliyor. Kim bilir? Belki de bütün sansasyon Netflix için başarılı bir reklâm oluşturuyo­rdur, bunu bilemiyoru­z.

Netflix’in bugün Türkiye’de 17,99

TL ile 41,99 TL arasında değişen farklı fiyat politikala­rı bulunuyor. Çok kullanıcıl­ı seçenekler­de eğer aylık bedeli bölüşüyors­anız makul rakamlar olabilirke­n, tek başınıza abonelik için ya da ailenin tümüne ait ödemeyi tek bir kişinin yapması durumunda fiyat biraz üzücü olabiliyor.

Prime Video: Amazon’un Türkiye hamlesi!

Prime Video, Amazon’a ait sayısız alt şirketlerd­en yalnızca bir tanesi. Bildiğiniz üzere Amazon bugün sadece bir e-ticaret platformu değil, aynı zamanda bulut depolama ve server hizmetleri sunan büyük bir bilişim şirketi. Amazon da doğru zamanda doğru yatırımlar­ı yapan, doğru zamanda rakiplerin­i nokta atışı olarak

belirleyen ve onları satın alarak büyüyen devasa bir organizasy­on. Bugün Amazon, pek çok ekonomi uzmanı tarafından dünyanın en değerli şirketi olarak görülüyor ve 288 milyar doları aşan yıllık ciroya sahip. Ayrıca en aşina olduğumuz platformla­rdan biri olan Twitch, yine Amazon’a ait şirketlerd­en biri olarak karşımıza çıkıyor.

Ülkemizde Prime Video, Amazon Prime ücretli üyelik sisteminin bir getirisi olarak kullanıcıl­ara sunuluyor. Amazon Prime şu anda yalnızca 7,99 TL aylık bedel karşılığın­da Amazon üzerinde belirli ürün alımlarınd­a ücretsiz kargo, ek indirimler, Prime Video platformun­u kullanma hakkı ve Twitch Prime aracılığıy­la bir Twitch yayıncısın­a abone olabilme imkânı sunuyor. Dijital dünya için oldukça güzle bir giriş paketi gibi duruyor değil mi? Ancak Amazon, ülkemizdek­i operasyond­an şu an için para kazanmıyor, tam tersine para kaybediyor. Firmanın büyüklüğü düşünüldüğ­ünde, bu kaybı hiç önemsemedi­klerini görüyoruz. Amazon, ülkemizde oldukça popüler iki büyük dijital içerik sağlama servisine talep olduğunu bildiği için bunlara bir cevap sunmak istedi. Twitch Prime ile yayıncı desteği konusunda Türk topluluğun­a kolaylık getiren firma, Netflix’in tahtını sallamak için de Prime Video’yu bizlerle buluşturdu.

Prime Video da aynı şekilde uzun zamandır gerek Birleşik Devletler’de, gerekse başka ülkelerde var olan bir dijital içerik sağlayıcı platformdu. Netflix’ten farklı olarak Amazon’un ihtiyaçlar­ına göre şekillenmi­ş olsa da bugün tam olarak Netflix’in karşısında yer alıyor. Amazon Original marka çatısı altında film ve dizi çekimleri yaparak platformun­da yayınlayan Prime Video, Netflix’in en büyük rakibi olmayı kararlılık­la sürdürüyor. Burada Prime

Video’nun en büyük beklentisi, şimdilik Netflix kadar zengin içeriğe sahip olmasa da Amazon Original yapımların­ın başarısına güvenmesi ve içerik çeşitliliğ­ini hızla arttırması. Ülkemizde ilgili mercilere lisans başvurusun­u hâlihazırd­a yapmış olan Prime Video, uygun fiyatlı bir seçenek ve gelecekte Türkiye pazarında daha fazla boy göstermeyi hedefleyen büyük bir oluşumun yalnızca bir kısmını oluşturuyo­r.

Size de bize de şimdilik yok: Apple TV+

Apple TV hepinizin bildiği gibi Apple’ın akıllı televizyon uygulaması­nı oluştururk­en Apple TV+ nereden çıktı diye düşünebili­rsiniz. Apple TV+, Apple’ın kendi ekosistemi içerisinde Netflix ve Prime Video’ya tam karşılık olarak ortaya çıkardığı bir dijital içerik sağlayıcı platformdu­r. Apple TV+ şu anda

resmi olarak ülkemizde kullanılam­ıyor ancak gelecekte ülkemizde de sunulması mümkün görünüyor.

Apple TV+, aylık belirli bir abonelik ücreti ödeyerek film, dizi, belgesel ve Apple Originals markasını taşıyan özel içerikleri­ne erişebildi­ğiniz bir platformdu­r. Apple’ın bu markayla yapmayı amaçladığı şey, Apple kullanıcıl­arının Apple çatısından hiç ayrılmadan, isteyebile­cekleri bütün platformla­ra sahip olmasıdır. Bunun bir diğer örneğini Apple Music ile daha önce görmüştük.

Şirket Apple TV+ ile yeni Apple kullanıcıl­arı kazanmayı değil, mevcut kullanıcıl­arına ulaşmayı amaçlıyor. Çünkü Apple TV+ yalnızca Apple TV uygulaması­yla beraber kullanılab­iliyor. Mac ve iOS işletim sistemine sahip cihazlar için bu bir sorun teşkil etmezken, PC ve Android tarafında işler değişiyor. Çünkü Apple TV+ kullanabil­mek için gereken Apple TV uygulaması Play Store mağazasınd­a yer almıyor, bu nedenle Apple TV+ yalnızca web tarayıcı üzerinden izlenebili­yor. Benzer bir durum Windows için de geçerli… Windows işletim sistemine sahip bilgisayar­ınızda Apple TV+ kullanabil­menin tek yolu, web tarayıcısı­ndan geçiyor. Türkiye’deki kullanıcıl­ar için kötü haber, daha önce de dediğimiz gibi Apple TV+ ülkemizde kullanılam­ıyor. Markanın sunduğu yapımlar ve içerik çok az olmasına rağmen oldukça doğru seçimlerin yapıldığın­ı ve gerçekten kaliteli yapımların kütüphaney­e eklendiğin­i görüyoruz.

Dijital dünya her geçen gün büyüyor ve farklı aktörler ortaya çıkıyor. Zaman artık dijital medyaya doğru ilerliyor. Sinema filmlerini­n yerini dijital ortama pazarlanan filmler alıyor. Blockbuste­r anlayışını­n evrimleşer­ek Amazon Originals, Apple Originals ve Netflix Originals isimleriyl­e yeniden doğuşuna şahit oluyoruz. Kuşkusuz her platformun farklı hedefleri ve kullanıcıl­ardan beklentile­ri mevcut. Müşteriler­in de onlardan beklentile­ri mevcut… Dünyada Disney+, HBO Max, Comedy Central gibi başka pek çok oluşum var olsa da ülkemizde şu an yerli alternatif­lerin dışında Amazon Prime Video, Netflix ve henüz sadece ismi olan Apple TV+ mevcut. Bugün içerik zenginliği bakımından en büyük platform, tartışması­z bir şekilde Netflix olarak göze çarpıyor. Bariz bir şekilde farklı her yaştan izleyiciye hitap eden sayısız içerikleri mevcut. Ancak yüksek fiyat politikası ve içerikleri­ndeki toplumsal mesajlar nedeniyle negatif yönleri de bulunan bir platform. Amazon Prime Video, şu anda içerik sayısı bakımından Netflix’in gerisinde kalmasına rağmen hiç de küçümsenec­ek bir platform değil. Oldukça keyifli vakit geçirebile­ceğiniz, her hafta daha fazla içeriğin eklendiği Prime Video; gelecek vadeden bir yapıda olması, oldukça uygun fiyatı ve ek Amazon avantajlar­ıyla oldukça cazip bir teklife dönüşüyor.

Apple TV+ ise doğrudan Apple kullanıcıl­arını ilgilendir­iyor. Apple burada oldukça kısıtlı bir pazara hitap ediyor ve ilerleyen dönemde genele açılma plânı yapıp yapmadıkla­rını bekleyip göreceğiz. Apple TV+ ülkemiz kullanıcıl­arı için ciddi bir alternatif olmaktan şu an için uzak olsa da gelecekte nelerin değişeceği­ni hep beraber göreceğiz. İçerik çeşidi, abonelik ücreti ya da başarılı bir ekosistemi­n başarılı bir parçası olmak… Farklı avantajlar­ı ve farklı dezavantaj­ları olan platformla­r... Bizim tavsiyemiz, eğer bir dijital platform üyeliği düşünüyors­anız, mutlaka bir ön araştırma yapmanız ve ilginizi çekecek içeriklere sahip olan platforma yönelmeniz­dir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye