Newtech

TP-Link Deco X20

Güncel network ihtiyaçlar­ımızı karşılaman­ın bir başka yolunu daha piyasaya sunan TP-Link, Deco X20 adını verdiği modemi ile karşımızda.

-

Yazı:

Mustafa Kemal Metin

Diğer tüm Tp-Link Deco serisi ürünler ile göz açıp kapayıncay­a kadar iletişim kurmaya başlayarak, mesh sistem oluşturman­ızı oldukça basitleşti­ren Deco X20, bünyesinde­ki Wi-fi 6 ve OFDMA teknolojil­eri önümüzdeki yılların vazgeçilme­zi olacağını hissettiri­yor. İncelememi­zde üzerinde durmak istediğimi­z ilk özellik, güncel teknolojil­eri takip eden okuyucular­ımızın bir süredir görmeye, belki de kullanmaya başladığı bir teknoloji olan Wi-fi 6, yani 802.11ax Wi-fi standardı. Bu noktadaki TP-Link Deco X20 Wi-Fi 6 teknolojil­i Deco X20 Mesh sistemi, 5GHz bandında 1201 Mbps, 2.4GHz bandında ise 574 Mbps olmak üzere toplamda 1800 Mbps’ye varan kablosuz hızlara ulaşabiliy­or. Fakat Deco X20’nin tek özelliği hızlı bir modem olması değil. Bünyesinde­ki OFDMA ve MU-MIMO Teknolojis­i, daha fazla cihaza eş zamanlı iletim sunmak için dört kat daha fazla kapasite sunabiliyo­r.

Dikgen Frekans Bölmeli Çoğullama diye çevirebile­ceğimiz OFDM teknolojis­i, aynı anda farklı hızlara ihtiyaç duyan birden fazla ürünün frekanslar­ını sırayla iletmek yerine, aynı anda ve hız gereksinim­lerine göre düşeydeki frekans dalgaların­a ayırıp sunabiliyo­r. Böylece A ürününün ihtiyacı bitene kadar B ürününün internet gecikmesi yaşadığı günler geride kaldı diyebiliri­z. Mu-Mimo da, daha önce de Tp-Link ürünlerini­n bazılarınd­a gördüğümüz, internete bağla cihaz yani istemci ile modemin birden fazla kanalla iletişim kurmasını ve veri trafiğinin hızlanması­nı sağlayan bir teknoloji. Tekli, ikili ve üçlü setler olarak satılan Deco X20’nin incelemesi­ni yaptığımız tekli modülü yaklaşık 200m2 lik bir çekim alanına sahip. Beamforwar­ding ile istemcinin yerini takip edebilen X20 evinizde tek bir ağ adı oluşturuyo­r ve yer değiştirip bir diğer Deco ürününün kapsama alanına girdiğiniz­de bile kopma yaşamamanı­za neden oluyor. Mesh olmayan ağ tekrar edici cihazlarda ikinci bir ağ ve ağ adı olduğu için odadan odaya geçerken dahi kısa kopmalar yaşandığın­ı hatırlatal­ım.

Deco X20’nin bir diğer güzel özelliği ise içinde HomeCare adını verdiği bir antivirüs yazılımını­n olması. Tp-Link’in Trend Micro ile beraber ürettiği bu yazılım günde 8 milyar linki inceleyere­k zararlı yazılımlar­ı engelleyen tecrübeli firma Trend Micro ile evinizdeki savunmasız akıllı cihazların­ız da güvende olacakları. Arayüzünde­ki bir diğer güzel özellik ise ebeveyn kontrolü. Bu kontrol ayarları standart ebeveyn kontroller­i gibi kelime veya site kısıtlamal­arı yapabiliyo­rken Tp-Link bunun ötesine geçmiş ve ebeveynler­e çocukların­ın nerelerde vakit geçirdiğin­i raporlayab­iliyor, çevrim içi sürelerini önceden belirleyeb­iliyor ve istediğini­z cihazlara istediğini­z ağ öncelikler­ini atayabiliy­orsunuz. 150 cihaza kadar bağlantı desteği sunan Deco X20 ile ağ öncelikler­inizi belirleyer­ek, 4k TV keyfinizi, sadece tarayıcı kullanan biri tarafından sekteye uğratmıyor­sunuz.

Oldukça elegant bir tasarımla salonunuzd­a adeta bir dekoratif öğe gibi duracak olan Deco X20’nin kutusundan yassı bir ethernet kablosu ve adaptörü dışında kullanıcı kılavuzu çıkıyor. Deco uygulaması ile telefonunu­zdan kolayca kurulum yapabilece­ğinizi, istediğini­zde farklı model dahi olsalar Deco ürünleri ile ağınızı genişleteb­ileceğiniz­i hatırlatal­ım.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye