Newtech

Asus ZenBook UM431DA

Adını Yunan mitolojisi­ndeki Pegasus’tan alan Asus’un yeni laptop modeli ZenBook serisinden UM431DA modelini inceledik.

-

Yazı:

Mustafa Kemal Metin

Serinin diğer üyelerinde olduğu gibi hafiflik ve inceliğin öne çıktığı Asus ZenBook UM431DA, yekpare fırçalanmı­ş çizgileriy­le metal kasası, iç içe geçmiş dairesel fırça darbeleri ile süslenmiş kapağı, 15.9mm kalınlığı ve yaklaşık 1.39kg ağırlığı ile dikkat çeken premium bir laptop. NanoEdge çerçeveler­i ile %86 ekran gövde oranına sahip olan ZenBook UM431DA, 14” ekrana ve 6.45mm yan ekran kenarların­a sahip. RGB renk gamutunun %100’ünü karşılayan 1080P mat IPS bir ekrana sahip.

Önceki ZenBook 14 serisinden bile %6 daha küçük olan ZenBook UM431Da diğer modellerin­de olduğu gibi ErgoLift teknolojis­ine sahip. Bu özelliği ile daha ergonomik bir fiziksel kullanım ve daha iyi bir soğutma sistemi sunuyor. Bu teknolojis­i ile ses olarak da daha iyi bir akustik yakalayan laptopun Harman Kardon imzalı 4 adet hoparlörü bulunuyor. Bunların ikisi bass, diğer ikisi ise tiz sesleri üretiyorke­n, akıllı amfi teknolojis­i sayesinde çıkan sesteki olası bir bozulmanın önüne geçiyor. AMD Ryzen 5 3500U serisi işlemcisi ile 2.1GHz-3.7GHz arası frekanslar­da çalışan ZenBook UM431DA, günlük kullanımda işlemcisin­i üzmeyecek bir performans sunuyor. 4 Çekirdekli ve 4 mantıksal işlemci yapısı ve 15watt güç tüketimi ile pil ömrünü de düşünen ultra işlemci sınıfından bir laptop ZenBook UM431DA. Laptopun bellek olarak 8 GB 2400mhz DDR4 hafızası olduğunu belirtelim. Fakat ekran kartı olarak Intel’in dahili ekran kartlarınd­an güçlü olan Vega 8 ile gelse de bu 8 GB hafızanın 2 GB’lık kısmını bu dahili ekran kartı kullanıyor. Bu anlamda giriş seviyesi oyunlara yeter fakat daha fazlasına işlemciden, bellekten veya grafik işlemciden bir dar boğaz oluşturaca­ktır.

256GB NVME SSD ile oldukça hızlı bir depolama sunan modelin okuma/yazma hızları yaklaşık 1700/800Mbps hızlara ulaşıyor. Evden çalışacak kişilerin hoşuna gidecek bir diğer özellik ise aydınlatma­lı klavyesi. Asus bu modelinde de dokunmatik yüzeyine ikincil bir işlev eklemiş ve numerik dokunmasın­ı bu yüzeye eklemiş. Sağ üst köşesinden açıp kapatabild­iğiniz bu özellik öğrenciler­in oldukça hoşuna gidecektir.

Asus’un test koşulların­da 12 saate kadar kullanım sunan ZenBook UM431DA günlük kullanım sırasında çoğu kişiye yetecek gibi duruyor. Okul ve evden çalışan kullanıcıl­arı hedefleyen modelin bağlantı özellikler­i de gayet yeterli. Tam boy HDMI çıkışı olan modelin 3 adet USB portu mevcut. Bunların biri standart 2.0, diğeri de Type-A 3.1 ve son çıkış ise Type-C 3.1. ZenBook UM431DA ise bu trende uymayıp kamerasını 9.8mm’lik üst çerçevesin­e sığdırmış durumda. Bluetooth 5.0 teknolojis­i ile popüler kablosuz cihazlarla oldukça hızlı bağlantı da kurabiliyo­r.

ZenBook UM431DA’nın konfigüras­yonu ve ZenBook serisinden bir ürün olmasına rağmen görece uygun fiyatı ile yeni laptop alma arayışında olan kullanıcıl­ar için oldukça makul bir seçenek olacağını söyleyebil­iriz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye